Presedintele SocGen, Daniel Bouton, a demisionat

Ziarul Financiar 29.04.2009

Presedintele consiliului de administratie al grupului bancar Societe Generale, Daniel Bouton, a carui reputatie a fost puternic afectata anul trecut de un scandal de tranzactionare la banca, a declarat miercuri ca va demisiona, ca urmare a criticilor vehemente care i-au fost aduse, scrie Financial Times.

"Am hotarat sa imi inchei mandatul pe data de 6 mai. Boardul director va alege un nou presedinte in aceeasi zi", a spus Bouton, intr-un comunicat.

Seful Societe Generale a suferit o puternica lovitura de imagine in luna ianuarie a anului 2008, cand a fost descoperita o frauda de 4,9 miliarde de euro produsa in urma unor tranzactii neautorizate de catre brokerul pe derivate Jerome Kerviel. Bouton, unul dintre cei mai influenti bancheri francezi, a fost nevoi sa renunte la functia de director executiv si a preluat functia de presedinte, care este mai mult de reprezentare decat de executie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy l-a critica atunci dur pe seful SocGen pentru afacerea Kerviel, iar administratia prezidentiala a atacat banca luna trecuta din cauza salariilor ridicate acordate executivilor. In scrisoarea sa de demisie, Bouton a declarat ca a demisionat in urma criticilor publice repetate la care a fost supus. Societe Generale, a doua banca din Franta, a reusit sa depaseasca cu bine anul trecut scandalul tranzactiilor neautorizate si a pierderii inregistrate.