Oferta de la stat pentru chiriasii ANL: 15.000 de apartamente la pret de 40.000 euro

Autor: Roxana Petrescu 29.04.2009
Statul scoate la vanzare circa 15.000 de apartamente cu un pret mediu de 40.000 de euro din care crede ca va incasa pana la 600 mil. euro. Aceasta este cea mai mare interventie a statului pe piata locuintelor, in contextul in care proiectele rezidentiale private se confrunta cu probleme majore pe fondul lipsei de cumparatori.
Singura conditie pentru a cumpara o astfel de locuinta este sa fii chirias al ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte) de cel putin trei ani, fara a fi luate in calcul limite de venituri. Cei care stau cu chirie de mai putin de trei ani pot astepta pana la indeplinirea termenului, iar cei care nu fac parte din acest program trebuie sa se inscrie pe listele ANL pentru a primi un apartament in care sa stea cu chirie minim trei ani.
Potrivit site-ului ANL, pot primi locuinte cu chirie tineri cu varste cuprinse in 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta pe piata libera.
Cu toate acestea, potrivit informatiilor din presa exista cazuri in care locuintele ANL au fost incredintate unor persoane care nu indeplineau criteriile de selectie, nici macar pe cel al varstei, printre care se numara secretari de stat, consilieri ministeriali, parlamentari sau procurori. Reprezentantii ANL nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare pana la inchiderea editiei.
Vanzarea locuintelor ANL va putea fi aplicata in contextul in care secretariatul general al Guvernului va face demersurile necesare pentru trecerea acestor locuinte din domeniul public al consiliilor locale in domeniul privat al statului, prima transa de 3.300 de locuinte fiind disponibile de saptamana viitoare. Banii obtinuti vor fi folositi pentru construirea unor noi locuinte, potrivit lui Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii rergionale si locuintelor, dar nu vor aduce un impuls in sensul deblocarii creditarii, conform analistilor, care caracterizeaza masura ca fiind una fara continuitate.
 "Nu este o masura care sa poata aduce un impact major asupra situatiei creditarii. Este in primul rand o masura fara o continuitate si nici numarul celor care ar putea accesa linii de credit pentru achizitia acestor locuinte nu este foarte mare", spune Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica.
In total sunt circa 22.000 de apartamente ANL in intreaga tara, din care 14.745 indeplinesc conditiile pentru a putea fi vandute actualilor chiriasi.
"Nu sunt alte conditii in afara celei privind durata de inchiriere minima de trei ani si numai cei care au intrat sau vor intra in programul ANL au dreptul sa participe. Asa este legea. Daca de exemplu cineva sta de doar un an intr-o astfel de locuinta, poate sa continue sa stea cu chirie dupa care sa achizitioneze apartamentul", spun reprezentantii MDRL.