ZF Expert - Oamenii de afaceri: Micsorati taxele, reduceti dobanda si acordati subventii la angajarea somerilor

Autori: Mirabela Tiron , Ciprian Botea 30.04.2009

Statul trebuie sa joace un rol activ in relansarea economiei, sustine Silviu Savin de la Flavus Investitii, desi deciziile in acest sens sunt foarte dificil de adoptat, dat fiind restrictiile existente.



"De exemplu reducerea dobanzii de politica monetara poate fi o masura foarte buna in teorie, dar care in practica poate produce efecte secundare ca sporirea presiunii asupra cursului valutar", apreciaza el.

Reducerea dobanzii la lei, tinand cont de aceste efecte secundare, este o masura extrem de benefica in sensul sprijinirii consumului, pentru ca actuala criza este una de consum, sustine Savin.
In schimb, remarca el, statul nu a facut nimic pana acum pentru a incuraja aceasta revenire. Ba mai mult, au fost adoptate decizii care pot incetini procesul de revenire.
Guvernul ar trebui sa simplifice procedura de rambursare a TVA, care in acest moment dureaza si pana la sase luni, sutin expertii ZF.
In plus, Silvian Savin crede ca statul ar trebui sa garanteze un procent din creditele contractate de companii si sa intervina pentru a sustine asigurarile platilor catre furnizori. Asigurarea platilor catre furnizori este o masura esentiala, sustine el, in conditiile in care in randul companiilor "a crescut foarte mult teama ca nu isi vor primi banii pe marfa".
"Statul ar putea garanta un procent din creditele ipotecare, diminuand astfel riscurile bancilor si crescand numarul celor care pot accesa imprumuturi", crede Savin. Masura are, de asemenea, capacitatea de a sustine piata imobiliara - unul dintre sectoarele cel mai puternic afectate de actualele turbulente economice.
 
Declinul constructiilor afecteaza afaceri conexe
Catalin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style, care produce decoratiuni din inox, cu afaceri de 300.000 de euro, a declarat ca activitatea s-a redus incepand cu acest an, dat fiind faptul ca sunt foarte multe proiecte de constructii oprite sau amanate, pentru care furniza aceste decoratiuni.
"Am micsorat pretul produselor pe care le oferim de la inceputul anului. In aceasta perioada nu am mai acordat mariri de salarii si am facut si disponibilizari", a spus el.
Aceasta situatie economica a adus si cateva lucruri bune pe piata imobiliara, in opinia antreprenorului.
"In primul rand au disparut asa-zisii agenti imobiliari cu ochelari de soare si cu jeep-uri care nu aduceau nicio valoare in tranzactii de fapt. Timp de un an am umblat cu o geanta cu 200.000 de euro pentru a achizitiona un teren. In aceasta perioada am avut parte de intalniri cu acest tip de agenti imobiliari care se aratau deranjati cand le spuneam despre ce suma este vorba", a mentionat Ungureanu. Si Razvan Diaconescu considera ca un aspect pozitiv al crizei economice este faptul ca vor fi preturi corecte pe piata imobiliara.
Al doilea lucru pozitiv, ca urmare a acestei crize economice, este reprezentat de imbunatatirea serviciilor si faptul ca partenerii sunt mult mai punctuali. Mai mult, daca inainte de criza economica dura cateva luni sa convinga companiile mari, inclusiv din strainatate, sa devina partenere, in acest moment Ungureanu apreciaza ca primeste cate 10-20 de e-mailuri pe zi cu oferte de colaborare.
"Trebuie practic sa mai gasim o piata de desfacere, aceasta ar fi problema", a spus el. Sectorul imobiliar trebuie deblocat in acest sens. "Nu am vazut nicio masura concreta din partea statului pana acum. Cred ca pot vorbi doar de masuri antideblocare pentru industria imobiliara si pentru mediul de afaceri in general", a precizat el.
Antreprenorul a mai adaugat ca masura legata de introducerea impozitului forfetar va stimula lucrul la negru sau in cel mai bun caz desfasurarea activitatii sub forma de persoana fizica autorizata (PFA), in loc de societate comerciala. "Anul trecut eu am platit cateva mii de euro impozitul pe profit. Anul acesta nu stiu daca voi mai avea profit", a spus el.
Subventiile pentru angajarea somerilor ar fi bune, dar problema este ca birocratia pentru obtinerea banilor este foarte mare, iar beneficiul foarte redus.
"Statul ar trebui sa ofere anumite subventii companiilor care angajeaza someri. Trebuie sa se ia o masura in acest sens, dar sa si rezolve birocratia. Eu am angajat in urma cu cativa ani o persoana somera si dupa trei saptamani s-a prezentat la sediul companiei un reprezentant de la agentia de ocupare a fortei de munca pentru a ma informa ca pot economisi 200-300 de lei pe acest angajat, ca ajutor din partea statului. Dupa o luna de umblat dupa hartii pentru a beneficia de acest ajutor, am renuntat", a spus el.
 
Firmele de leasing, afectate de vanzarile auto
Criza se resimte foarte puternic si pe sectorul de leasing, unde s-a inregistrat o scadere de 50% in primele luni din 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut, spune Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing, una dintre primele zece companii de profil de pe piata romaneasca.
Problemele din acest sector au devenit acute in ianuarie, odata cu scaderile de pana la 70% inregistrate pe sectorul vanzarilor de masini. Si aceasta in conditiile in care firmele de leasing s-au axat puternic pe sectorul auto, principala explicatie oferita de seful Impuls Leasing fiind aceea ca "masina este un produs foarte usor de vandut" in cazul in care este returnata de catre client.
In opinia lui, Romania este o tara subdezvoltata in ceea ce priveste numarul de masini, fiind echipata cu circa 250 de unitati la fiecare 1.000 de locuitori, fata de 600 in Europa de Vest si 750 in tarile nordice. De aceea, nevoia de masini este mare, dar toata lumea este mai prudenta cand vine vorba de achizitionarea de bunuri de valori mari.
Principalii clienti ai firmelor de leasing sunt persoanele fizice si companiile care isi reinnoiesc parcul auto sau isi maresc activitatea. Acum acestia si-au redus cheltuielile si si-au blocat investitiile atat pe fondul crizei pietei de creditare, cat si in conditiile unui sentiment sporit de frica. Criza este exacerbata doar de teama, de multe ori nejustificata, pentru ca "traim mai bine decat acum patru ani si se vand mai multe masini decat in 2005", crede Diaconescu.
El spune ca 2008 a fost cel mai bun an pentru firmele de leasing si pentru industria auto, dar admite faptul ca "nu vom mai vedea asemenea cresteri in urmatorii trei sau patru ani". 2009 va fi in mod clar un an de pierderi pentru aceste firme, apreciaza Diaconescu.
Un alt motiv pentru care firmele de leasing au intrat pe scadere in ultimele luni din 2008, accelerata la inceputul acestui an, este explozia pietei de masini second-hand. Firmele de leasing nu pot intra insa pe aceasta piata, pentru ca nu au siguranta calitatii produsului pe care il cumpara si au dificultati in a stabili un pret corect pentru aceste produse.
Leasingul este si in acest moment o optiune mai ieftina decat creditul bancar cand vine vorba de achizitionarea unui bun, pentru ca o firma de leasing isi stabileste altfel marjele de profit, data fiind diferenta intre costurile suportate de aceasta si cele suportate de o banca.
Legat de adoptarea mai rapida a euro, subiect discutat si intr-o sedinta de ieri a BNR, expertii ZF considera ca ar fi o masura pozitiva pentru ca i-ar feri de riscul fluctuatiilor valutare, permitandu-le sa se axeze asupra operatiunilor lor de baza. Totusi, atrag atentia acestia, riscurile implicate de o adoptare unilaterala a euro sunt foarte mari, in conditiile in care banca centrala nu ar avea niciun rol in stabilirea politicilor monetare la nivelul zonei euro si nu va putea tipari bani pentru a-si acoperi nevoile de finantare.