Buffett: Testele de stres pentru banci nu au nicio valoare

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 03.05.2009
Miliardarul Warren Buffett, seful celui mai puternic holding investitional din lume, Berkshire Hathaway, a declarat ca testele de stres realizate de guvern nu-l ajuta foarte mult in ceea ce priveste evaluarea bancilor, adaugand ca Wells Fargo va prospera indiferent de ce arata testele respective, scrie Bloomberg.
„Cred ca le cunosc viitorul, sincer, mai bine decat cineva care vine sa arunce o privire", a declarat Buffett in legatura cu actiunile bancare pe care le detine Berkshire.
Testele de stres sunt menite sa indice daca 19 companii financiare de top au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata deteriorarii conditiilor economice, iar rezultatele vor fi publicate pe 7 mai, conform unui oficial guvernamental familiar cu situatia. Buffett a declarat ca evalueaza bancile dupa „dinamismul" lor si capacitatea de a atrage depozite, spunand despre Wells Fargo ca este o companie „fabuloasa". „In cazul Coca-Cola, de exemplu, daca te uiti la bilantul acesteia, nu-ti va spune nimic despre companie."
Wells Fargo este a doua mare detinere a Berkshire din punctul de vedere al valorii de piata dupa Coca-Cola. Berkshire mai detine actiuni in cadrul Goldman Sachs, Bank of America si Bancorp. Buffett a laudat Well Fargo pentru faptul ca a atras fonduri la costuri reduse si si-a asumat mai putine riscuri de creditare decat rivalele sale.
„Bancile difera foarte mult intre ele si in opinia noastra Wells Fargo, dintre bancile mari, are unele avantaje pe care alte banci nu le au", a declarat Buffett in cadrul adunarii anuale a actionarilor Berkshire. In cadrul acesteia, Buffett si vicepresedintele Charles Munger au avut ocazia sa discute despre piete, eco­nomie si afacerile Berkshire. La adunare au participat un numar record de 35.000 de persoane. Cei doi oficiali ai com­paniei au raspuns intre­barilor privitoare la inlocuirea lui Buffett si la investitiile Berkshire.
Berkshire, cu un portofoliu de actiuni americane in valoare de 51,9 miliarde de dolari, resimte presiuni in con­ditiile declinului pietelor de actiuni si cresterii ratei somajului in Statele Unite pana la cel mai ridicat nivel din 25 de ani.
Valoarea actiunilor companiei a scazut cu 31% in ultimele 12 luni, iar profitul s-a aflat in scadere timp de cinci trimestre consecutiv pana la sfarsitul anului trecut pe fondul deteriorarii rezultatelor inregistrate de diviziile de asigurari ale companiei si al pasivelor legate de derivate.
Buffett a anuntat ca in primul trimestru al acestui an profitul operational al companiei a scazut pana la aproximativ 1,7 mld. dolari, de la 1,9 mld. dolari in perioada similara a anului trecut. Cifra, care nu include unele rezultate legate de investitii, a scazut in conditiile in care recesiunea a afectat diviziile Berkshire din domeniul materialelor de constructii si din cel al comertului cu bijuterii.
Operatiunile din industria utilitatilor si a asigurarilor au avut rezultate mai bune, Geico Corp., al treilea mare asigu­rator auto din Statele Unite, adaugand circa 505.000 de noi detinatori de polite in primele patru luni ale anului. Berkshire va publica rezultate complete, inclusiv nivelul profitului net, pe 8 mai. Buffett si Munger s-au folosit de ultimele intruniri pentru a promova Berkshire drept un cumparator de active non-ame­ricane si pentru a-si distinge operatiunile de „comportamentul iresponsabil" de pe Wall Street.