Forintul maghiar, subperformerul Europei de Est

Autor: Catalina Apostoiu 03.05.2009
Analistii Bank of America si Merrill Lynch sunt in continuare „destul de pesimisti" cu privire la evolutia forintului ungar, invocand „temeri serioase" legate de perspectivele macroeconomice ale Ungariei, si vad inca forintul la nivelul de 330 in raport cu euro pana in luna septembrie, se arata intr-un raport al celor doua institutii citat de Portfolio.
Echipa BoA-Merill Lynch si-a revizuit in acelasi timp estimarea privitoare la nivelul la care se va situa moneda ungara la sfarsitul acestui an la 299, fata de 290 la inceputul lunii martie.
Ungaria se confrunta cu unele dintre cele mai slabe fundamente economice din Europa Centrala, cu o perspectiva de crestere ce indica o adancire in recesiune si vulnerabilitati legate de bilanturile din sectorul privat.
„Programul FMI a reprezentat o ancora pozitiva pentru politicile economice si financiare, insa nu a reusit sa promoveze aprecierea monetara. De fapt, avand in vedere deteriorarea perspectivelor macro, exista temeri in crestere ca actuala finantare a FMI se va situa sub necesitatile de finantare externa pentru anul viitor", se arata in raportul Merill Lynch.
„Credem ca forintul ungar va consemna performante sub cele ale monedelor din Europa de Est. Anticipam un nivel de 330 de unitati pentru un euro pana in luna septembrie, urmat de o redresare sub nivelul de 300, ceea ce sugereaza o depreciere moderata pentru acest an ca intreg", arata analistii.
Riscurile semnificative legate de evolutia forintului in urmatoarele sase luni reflecta perspectiva globala a Merill Lynch cu privire la apetitul pentru risc, care este asteptat sa ramana scazut pana in ultimul trimestru.
„Odata ce efectele crizei financiare globale vor scadea in intensitate, forintul ar trebui sa revina pe o tendinta de apreciere graduala in 2010," se mai arata in raport.
Ungaria se afla in mijlocul unei puternice tendinte de dezinflatie care a dus indicele preturilor de consum (CPI) sub tinta de inflatie de 3% a bancii centrale ungare in februarie si ar putea impinge in continuare indicele catre 2% in urmatoarele trei luni, arata studiul citat.
„In perspectiva, dezinflatia va fi probabil brusc intrerupta de majorarile de taxe indirecte avute in vedere care vor intra in vigoare in luna iulie, majorand indicele preturilor de consum cu peste 2,5%, impingand astfel inflatia de la nivelul proiectat de noi de 2-2,5% in trimestrul doi pana la 4,5-5%. Odata ce «socul legat de taxe» dispare, ne asteptam ca inflatia sa se prabuseasca la sub 1% in a doua jumatate a anului 2010, cu un risc de deflatie", se arata in raportul celor doua institutii.
In acelasi timp, analistii se asteapta ca banca centrala a Ungariei sa-si reduca rata de referinta a dobanzii la 6,75% in acest an si la 5% pana in 2010 de la nivelul actual de 9,50%.
Rata somajului a avansat la 9,7% in primul trimestru fata de primul trimestru din 2008, iar cele doua institutii se asteapta ca rata sa atinga un maxim istoric de 11,5% pana la sfarsitul anului.