Rau-platnicii din leasing primesc oxigen "constitutional". Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile.

Autor: Angela Placinta 06.05.2009
Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile de la clientii rau-platnici, dupa ce Curtea Constitutionala a schimbat recent procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea. Acest lucru va bulversa piata de leasing, in conditiile in care in ultimele sase luni companiile au recuperat 10.000 de masini de la clienti care nu mai pot plati, de peste cinci ori mai mult decat intr-un an normal. Pana la aceasta schimbare, executarea silita se facea in baza contractului de leasing. Pe de o parte, firmele de leasing spun ca aceasta schimbare le va aduce pierderi importante, iar executorii judecatoresti afirma ca procesul de executare silita va dura mult mai mult si va fi mai greoi, insa unii avocati sustin ca in acest fel clientul are sansa la un proces echitabil, deoarece decizia executarii este luata de un judecator, care este impartial, spre deosebire de executori, care primesc onorarii de la firmele pentru care lucreaza, deci ar fi interesati in principal de executia rapida a bunurilor. "Acum executorul judecatoresc ales de catre creditor este obligat sa ceara incuviintarea executarii silite la instanta judecatoreasca. Teoretic, cererea ar trebui solutionata de urgenta si cu precadere, adica in maximum 3-4 zile lucratoare, dar in practica termenul poate fi si de 1-2 luni. Daca cererea este respinsa, impreuna cu termenul de formulare si judecare a recursului, cred ca putem vorbi in total de circa 4-6 luni. Din pacate, sunt tot mai multi debitori rau-platnici care in aceasta perioada isi instraineaza chiar si fictiv bunurile", afirma Cristian Petre, senior partner in cadrul casei de avocatura Danila Petre & Asociatii.
Pana la mijlocul lunii aprilie un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc, insa la data de 17 aprilie a intrat in vigoare o decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite acest lucru, in prezent fiind obligatorie obtinerea acordului judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce lungeste procesul de recuperare a bunului de la client cu cel putin o luna.
Schimbarea vine intr-o perioada in care firmele de leasing se confrunta cu o crestere semnificativa a numarului de clienti care nu mai pot plati ratele si care fie rambureaza singuri bunurile cumparate in leasing, fie sunt executati silit. Din trimestrul patru al anului trecut si pana in prezent firmele de leasing au recuperat circa 10.000 de masini de la clienti care nu mai puteau plati. O perioada mai lunga de recuperare a bunurilor de la rau-platnici inseamna provizioane mai mari si, implicit, pierderi pentru companiile de leasing.
"Ingreuneaza foarte mult recuperarea debitelor, mai ales intr-un an ca acesta, cand sunt multi clienti care nu platesc. Automat vor creste provizioanele, va scadea profitul, iar multe companii de leasing vor avea pierderi, pentru ca vor tine blocati banii pentru clienti rau-platnici", sustine Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing. De asemenea, spune el, daca procesul de executare silita dureaza mult, valoarea masinii scade, iar pentru pierderea inregistrata compania poate da in judecata clientul.
Noile prevederi se vor aplica si firmelor de credite de consum si altor institutii financiare nebancare, dar si tuturor contractelor care au titlu executoriu, cum ar fi cele de asistenta juridica sau cele autentificate de un notar.
"Este o nenorocire pentru piata, ultimul lucru de care avea nevoie Romania acum era sa creasca drepturile debitorilor. Este foarte important sa poti sa executi repede creantele pentru ca piata sa nu se blocheze", afirma Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris Goran.
Constantin Bran, executor judecatoresc din Bucuresti, sustine ca decizia Curtii Constitutionale aduce dezavantaje majore. "Va dura mult mai mult executarea. In Bucuresti, de exemplu, sunt sase judecatorii de sector si, din cate stiu, unele dintre ele nici macar nu sunt pregatite sa primeasca astfel de cereri de la executori. Imaginati-va ca, daca se doreste poprirea conturilor unui debitor din sectorul 2, care este clientul unei banci din sectorul 3, va fi o adevarata brambureala pana se va decide care judecatorie trebuie sa aprobe executarea silita. Se schimba fundamental regulile jocului", explica Bran.
El spune ca, in cazul in care un client debitor nu stie de recenta schimbare, iar un executor incepe executarea fara sa aiba acordul instantei, respectivul executor este acuzat de abuz in serviciu, iar cazul poate deveni chiar penal.
 
De unde a inceput totul
Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional ca executorii judecatoresti sa ia decizia executarii silite deoarece conferirea unei asemenea competente executorilor judecatoresti incalca legea fundamentala a statului, deoarece partile implicate au dreptul la un proces echitabil. Curtea a fost sesizata de o companie din Sibiu, Thyssenkrupp Bilstein Compa, in 2008, care a avut un proces cu o miza de 40 mil. dolari cu Metal Import Export.
Metal Import Export a cerut executarea silita a Thyssenkrupp, companie care a fost asistata de casa de avocatura NNDKP.
"Eu am construit aceasta exceptie de neconstitutionalitate, pentru ca era nefiresc ca executorul judecatoresc, care este ceva intre functionar si liber-profesionist, sa aiba putere absoluta", spune Ana Diculescu-Sova, senior partner la casa de avocatura NNDKP.
"Executorul nu este impartial, el este practic pe partea creditorului, desi procesul ar trebui marcat de egalitate. Toate executarile silite trebuie verificate de un judecator, pentru ca astfel se poate evita producerea unor daune ireversibile. Nu lungeste procesul decat cu doua saptamani-o luna", explica ea.
Pana la schimbarea introdusa de Curtea Constitutionala, un debitor putea ataca executarea silita numai dupa ce aceasta avea loc. Prin aceasta schimbare, s-a revenit la sistemul care a functionat pana in 2006, cand era nevoie de aprobarea unui judecator.
Curtea Constitutionala este o institutie foarte importanta, ale carei decizii nu pot fi atacate. Foarte rar Curtea admite exceptii de neconstitutionalitate, iar avocatii care reusesc sa obtina acest lucru sunt foarte putini.