Danciu, Broker Cluj: Ordinele mari denota o intrare a fondurilor in piata

Autor: Vlad Anastasiu 07.05.2009

Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri o crestere spectaculoasa, de 6,7% pe indicele BET, in timp ce sectorul energetic a marcat cel mai mare avans din piata, de 9,5%, pe fondul aprecierilor companiilor petroliere.

Analistii sunt de parere ca lichiditatea tot mai ridicata confirma trendul ascendent al pietei locale, ajutata si de evolutia burselor internationale, iar cresterea ordinelor mari de cumparare ar putea insemna intrarea fondurilor de investitii in piata.
Ieri, Bursa a inregistrat cel mai mare rulaj zilnic din acest an, valoarea tranzactiilor cu actiuni cumuland 61,4 mil. lei (14,6 mil. euro). "Vedem ordine de cumparare din ce in ce mai mari in piata, de peste 100.000 euro pe pachet, lucru care denota cred intrarea fondurilor straine la cumparare. Acestea profita inca de subaprecierea companiilor locale", a declarat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii Broker Cluj.
Companiile petroliere au marcat printre cele mai mari aprecieri din piata, titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) urcand cu peste 10%, in timp ce societatea nationala de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) a inregistrat o apreciere de aproape 11%.
Cresteri asemanatoare au inregistrat si companiile din sectorul constructiilor Condmag Brasov (COMI) si Alro Slatina (ALR), de 13,5% si respectiv 11%.
"Lichiditatea ridicata confirma trendul ascendent al pietei locale, iar in acest moment este greu de apreciat cat vor mai tine cresterile. O scadere a lichiditatii cred ca va scoate investitorii speculativi la vanzare pentru o marcare de profit, si atunci este posibil sa vedem corectii ceva mai mari in piata", a adaugat Danciu.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au continuat aprecierea puternica, cu un avans de 8,3% in sedinta de ieri. In top au urmat cresterile SIF Transilvania (SIF3), de 6,4% si SIF Oltenia (SIF5), de 5,8%. Cel mai mic avans l-au consemant actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu doar 0,8% fata de referinta, la pretul de 0,67 lei/titlu.
Aprecierea la nivelul indicelui BET-FI, care grupeaza cele cinci societati de investitii, a fost de aproape 5%, urcand la nivelul de 19.400 de puncte. "Cred ca SIF-urile au atins la 19.000 de puncte un nou prag de rezistenta, urmatorul prag fiind la 24.000 de puncte. Exista sanse ca societatile financiare sa urce la acest nivel in perioada urmatoare, ridicate de trendul pozitiv din piata", a continuat Danciu.
In sectorul bancar, aprecierea pe titlurile BRD a fost de aproape 6%, actiunile bancii atingand nivelul de 8 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu doar 1,8% fata de referinta, in vreme ce titlurile bancii sibiene Carpatica (BCC) au urcat cu 2,4%.
"In perioada urmatoare cred ca investitorii se vor orienta mai mult dupa analizele tehnice decat cele fundamentale, pentru ca datele la nivel macroeconomic sunt neclare, iar din punctul de vedere al riscului, acesta se pastreaza ridicat. Tot analiza tehnica ar trebui sa primeze", a adaugat Danciu.
Pietele externe inregistrau spre inchidere avansuri mai temperate decat piata de la Bucuresti, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100, care urca cu 2,5% fata de referinta, la 4.500 de puncte. Restul indicatorilor inregistrau aprecieri medii de 1,5%.