Statul isi salveaza IMM-urile cu ajutoare de 30 mil. euro, aprobate de CE

Autor: Mihaela Popescu 07.05.2009

Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat pentru salvarea agentilor economici din portofoliul AVAS si al Ministerului Economiei, in vederea depasirii efectelor crizei economico-financiare mondiale, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. Schema are un buget total estimat la 30 mil. euro, din care 15 milioane de euro sunt alocati pentru acest an. Valoarea maxima a ajutorului de stat ce poate fi acordat unui beneficiar in cadrul schemei este egala cu echivalentul in lei a 2,5 milioane de euro.

In total, pot fi salvate maxim 15 companii prin aceasta schema.

Printre firmele care au cerut AVAS ajutoare de stat se numara Oltchim Ramnicu-Valcea, Electroputere Craiova, Regia Autonoma Multiproduct Bucuresti, Sanevit 2003 Arad si Celrom Drobeta-Turnu Severin.

Ajutorul de stat care se acorda in baza schemei consta in credite pe o durata care nu depaseste 6 luni, cu o rata a dobanzii egala cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana pentru Romania, majorata cu 1%. In prezent, rata de referinta este de 17,29%, potrivit Consiliului Concurentei.

“Schema de ajutor de stat are drept obiectiv salvarea intreprinderilor mici si mijlocii din portofoliul AVAS si al Ministerului Economie, avandu-se in vedere sprijinirea temporara si reversibila a companiilor aflate in dificultate ca urmare a crizei economico-financiare mondiale. Autorizarea de catre Comisia Europeana reprezinta o conditie sine qua non pentru ca schema sa poata fi pusa in practica”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.