Cum a ajuns Constantin Boromiz de la o moara in satul natal la un business de 150 de milioane de euro in panificatie

Autor: Diana Tudor Stoica 11.05.2009

A intrat in busines cu banii castigati la nunta, urmati de imprumuturi de la rude si abia apoi de bani de la banci. Marturiseste ca au fost ani in care a facut sase-sapte credite, pentru ca banca nu iti dadea niciodata suficienti bani cat sa acoperi investitia. Spune ca a riscat cand a cumparat Boromir Prod si a inceput sa delege din operatiuni abia la zece ani de la infiintarea companiei, pentru ca pana atunci "nu-ti puteai permite". "A delega inseamna sa platesti alti oameni."



Astazi, afacerea inceputa la Valcea de Constantin Boromiz genereaza aproape 150 de milioane de euro anual, iar in fabricile de panificatie, in cele de morarit si in cele 40 de magazine lucreaza 2.900 de oameni.

Omul de afaceri nu s-a desprins in totalitate de conducerea executiva a companiei, si pentru el o zi obisnuita de lucru incepe la ora sapte si jumatate si se termina la ora sase si jumatate dupa-amiaza. "Primul lucru pe care il fac atunci cand ajung la birou este sa citesc rapoartele de vanzari si de productie, bursele internationale si presa, toate efectuandu-se in paralel", declara Boromiz, care detine 36% din actiunile grupului.
Pentru multi dintre cei implicati in industria de panificatie, Boromiz pare doar o greseala de tipar, in care "r"-ul de la finalul numelui Boromir a fost inlocuit de litera "z". In realitate, omul de afaceri valcean are o explicatie pentru aceasta diferenta: "R" - ul de la final vine de la Romania, "boro" de la numele lui de familie, iar "mi" , de la inceputul prenumelui prietenului sau Mircea, fondator al afacerii. "In plus, suna si foarte bine", spune zambind Boromiz.
 
Totul a inceput cu o demisie
Dupa ce a finalizat studiile Facultatii de Tehnologie a Constructiilor de Masini din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, Constantin Boromiz a mai profesat ca inginer aproximativ un an, apoi a decis sa fie propriul sau patron.
"Inceputul carierei mele in afaceri s-a realizat in anul 1991, in momentul in care am demisionat de la intreprinderea la care lucram. Ideea de la care am plecat a fost aceea de a castiga salariul minim de inginer si bineinteles de a face o afacere buna, profitabila la care s-au adaugat in mod continuu cautari si nenumarate teste de afacere", isi aminteste Boromiz, acum in varsta de 43 de ani.
Impreuna cu doi asociati si in acelasi timp singuri angajati ai companiei, fratele sau Gheorghe Boromiz, si cumnatul sau, George Frintu, Constantin Boromiz a infiintat atunci compania Alfa & Omega, mai exact un bar in localitatea Greblesti, din comuna Cainesti, judetul Valcea, localitatea in care locuiau.
"Drumul meu in afaceri a fost realizat cu ajutorul banilor de la nunta, la care s-au adaugat imprumuturile de la parinti, de la rude, de la prieteni si de asemenea zeci de imprumuturi bancare", spune el.
Prima sa afacere a rezistat doar pana in anul 1994, an in care a fost infiintata prima companie din cadrul grupului Boromir, Boromir Ind din Ramnicu Valcea. Atunci a intrat in actionariat si Mircea Ureche, prieten bun al sau, dar si Mariana Boromiz, sotia sa, ambii fiind nascuti in satul Greblesti din judetul Valcea. De data aceasta, compania avea insa activitatea in industria de panificatie si morarit, un domeniu pe care a fost usor sa il aleaga tinand cont ca nu era primul din familie care a avut afaceri in acest sector de piata.
 
A patra generatie de morari
"Reprezint a patra generatie de morari: strabunicul, bunicul, tatal si, in cele din urma, eu. Tatal meu a detinut o moara privata in Tara Lovistei, iar toate resursele pe care le-am avut la momentul respectiv au fost investite din aproape in aproape in fiecare afacere. In buzunar, pot sa spun ca nu am pastrat niciodata nici macar bani de cafea", afirma actionarul Boromir.
Primii pasi in demararea afacerii in panificatie au fost facuti in momentul in care a construit o moara la Ramnicu Valcea, in anul 1993, cu o capacitate de productie de 24 tone/zi. In anul urmator, capacitatea acesteia a fost dublata, iar pana in 1996 moara de la Ramnicu Valcea macina pana la 100 de tone de cereale pe zi. Intre timp, in 1995, Boromir a achizitionat prima brutarie de la un om de afaceri turc si a inceput sa extinda afacerea si pe segmentul de panificatie.
Aparitia primului milion de dolari nu s-a lasat mult asteptata, acest eveniment avand loc in 1997, an in care a fost liberalizata piata cerealelor si producatorii au putut sa cumpere materie prima necesara din piata libera.
"Inainte de a face primul milion de dolari a fost nevoie de multe investitii, multe rulaje si multe credite. Pot spune ca in anul 1997 am realizat primul milion de dolari profit".
Sursele de finantare ale afacerii au fost aduse din aproape in aproape. La inceput au fost cateva zeci de mii de euro, apoi sute de mii de euro, ajungand pana in prezent la milioane de euro acumulate din imprumuturi de la persoane fizice si persoane juridice. Incepand cu anul 1992 finantarile au fost obtinute numai din credite bancare.
"Am gandit afacerea in asa fel incat toate investitiile pe care le faceam sa acopere cheltuielile financiare de baza. Au fost ani in care am facut si sase-sapte credite pentru care am ipotecat utilajele sau terenurile pe care le aveam. Banca nu iti dadea niciodata suficienti bani pentru a acoperi investitiile pe care voiai sa le faci, de multe ori oferindu-ne mai putin de jumatate din suma pe care o ceream".
Extindere prin achizitii, in judet
Incepand cu anul 1998, Boromir a inceput sa cumpere actiuni in cadrul altor companii din judet cu activitate similara grupului. Astfel pe parcursul anului 1998, producatorul din Valcea a cumparat actiuni la Moara Cibin din Sibiu, iar in 1999 a achizitionat titluri la Comcereal Valcea si Comcereal Sibiu. Sirul acestor achizitii a fost completat cu Boromir Prod Buzau, in anul 2000, care in prezent este a doua cea mai mare companie din grup, si de moara de la Deva.
"Achizitia Boromir Prod a fost o decizie foarte grea deoarece am emis bilete la ordin pentru intreaga suma inainte de finantare. Pot sa spun ca am jucat putin la risc."
Odata cu achizitia Boromir Prod a venit in echipa de conducere a Boromir si Constantin Sava, prieten si fost coleg de facultate al lui Boromiz, care din anul 2000 ocupa pozitia de director general al celei mai mari companii din grup listata la bursa.
Astfel, in prezent, grupul Boromir este format din zece companii, respectiv Boromir Ind Ramnicu Valcea, Boromir Prod Buzau, Moara Cibin, Comcereal Sibiu, Amylon Sibiu, Comcereal Valcea, Panmed, Hardwood, Boromir Pan si Eurostar Invest. In afara de Hardwood din judetul Valcea, care are ca activitate taierea si rindeluirea lemnului, si Eurostar Invest din Buzau, specializata in consultanta pentru afaceri, toate celelalte companii isi desfasoara activitatea in industria de morarit si panificatie.
De asemenea, grupul este impartit pe linii de business, in ceea ce priveste companiile cu activitati in industria de morarit si panificatie, respectiv morarit, panificatie, produse long-time (comercializate in special in retailul modern) si reteaua proprie de magazine specializate Boromir Pan Cafe".
 
Portofoliu diversificat pentru a acoperi riscurile
Boromiz spune ca pana la a ajunge la acest format a facut multe teste de afaceri, un ingredient important in dezvoltarea unui business, ceea ce a facut ca Boromir sa dezvolte companii in sectoare cu nicio legatura aparenta cu cel al panificatiei.
Un exemplu este Boromir Oil, una dintre cele sapte companii create si fuzionate in ultimii ani, cu activitati in vanzarea de produse petroliere prin intermediul celor trei benzinarii pe care le detine in judetul Valcea.
"Am avut si o societate de valori mobiliare si o firma de abatorizare si carmangerie, pe care am dat-o ulterior, dar si un en-gross care s-a dovedit a ne ajuta foarte mult deoarece inainte de a lua decizia de a face majorari de capacitate de productie sau achizitii, ne cream noi piete de desfacere prin comertul cu grau si faina. Asa riscam mult mai putin."
Ultima achizitie a grupului Boromir a avut loc chiar anul trecut, cand in august producatorul de amidon Amylon din Sibiu, parte a grupului Boromir, a incheiat un contract cu producatorul de dulciuri Feleacul, prin care a preluat mai multe linii de productie si marci ale firmei din Cluj-Napoca. Tranzactia s-a ridicat la peste 500.000 de euro.
Pentru Boromiz "Numarul doi" in Boromir este reprezentat de catre cei cinci parteneri si actionari din cadrul grupului, si anume Mariana Boromiz, Mircea Ureche, George Frintu, Gheorghe Boromiz si Constantin Sava.
Astfel, Mariana Boromiz, sotia sa, este director adjunct pe productie si marketing in cadrul aceleiasi companii, cu 3% din actiuni, iar George Frintu, cumnatul sau, ocupa functia de director general adjunct al sucursalei din Deva a companiei Boromir Ind, avand 16% din actiuni.
Urmatoarele cele mai mari companii din grup dupa Boromir Ind, respectiv Boromir Prod Buzau si Moara Cibin sunt conduse de prietenii sai, Constantin Sava si Mircea Ureche, cel din urma controland 34% din grupul de panificatie. Afacerea din industria lemnului, Hardwood Ramnicu Valcea, este pe mainile fratelui sau, Gheorghe Boromiz, 40 de ani, care detine 11% din titlurile grupului. Compania avea in 2007, potrivit Ministerului de Finante, afaceri de 5,9 milioane de euro si 196 de angajati.
"Hardwood era in momentul in care am cumparat-o o societate recent modernizata care vindea 90% din productie catre export si care detinea opt hectare de teren la intrarea in Ramnicu Valcea. Pur si simplu ne-a placut ideea de a dezvolta o afacere in industria lemnului", spune omul de afaceri.
Tinand cont de marimea la care producatorul de panificatie a ajuns in prezent si localitatile diferite in care isi desfasoara activitatea, vizitarea fiecarei locatii a grupului se realizeaza de trei-patru ori pe an, in timp ce sedintele se organizeaza la nivel de grup de doua ori pe luna.
 
Dezbateri permanente
"Politicile si discutiile cu privire la strategiile adoptate le realizez in permanenta cu colegii mei si nu neaparat intr-un loc anume. Pe intreaga durata de activitate, pot spune ca, in vederea eficientizarii activitatii, m-am sfatuit cu membrii echipei cu care sunt asociat prin discutii si dezbateri permanente", afirma Boromiz.
El spune ca principala diferenta intre inceputul afacerii si anul 2009 o reprezinta modul de organizare al companiei. "In primii zece ani am condus afacerea mai mult intr-un mod antreprenorial, abia dupa aceea am inceput incet-incet sa delegam. Din pacate acest lucru nu ti-l poti permite de la inceput deoarece pentru a delega inseamna sa platesti alti oameni".
Grupul din Ramnicu Valcea a rulat anul trecut afaceri de aproximativ 548 mil. lei (148,8 mil euro), in crestere cu 14% in lei fata de rezultatul obtinut in 2007, de 480 mil. lei(143,8 mil. euro), cu un profit operational (EBITDA) de 32 mil. lei (8,6 mil. euro).
Dupa ce in primele trei luni ale acestui an producatorul de panificatie a inregistrat o stagnare a afacerilor comparativ cu aceeasi perioada din 2008, actionarul companiei estimeaza de asemenea o mentinere a rezultatelor din 2008 pentru finalul acestui an. Boromiz sustine ca rezultatele vor fi afectate anul acesta de scaderea preturilor la grau si implicit la produsele de morarit, cel putin in prima jumatate a anului. Astfel, cel mai optimist scenariu pentru Boromir vizeaza anul acesta o crestere de 10% a afecerilor fata de rezultatele inregistrate anul trecut, iar o scadere de 5% cel mai pesimist.
Cu toate acestea, grupul va continua anul acesta investitiile, urmand sa aloce cel putin 500.000 de euro in extinderea si modernizarea propriei retele de magazine, care numara in prezent 40 de unitati.
Boromiz considera ca cele mai valoaroase active ale grupului sunt atat cele patru mori, sapte fabrici si reteaua proprie de magazine, dar si brandul Boromir.
Inainte ca Romania sa resimta primele semne ale crizei financiare, actionarul producatorului de panificatie din Ramnicu Valcea declara ca grupul Boromir valoreaza circa 150 de milioane de euro, estimand ca in urmatorii cinci ani acesta isi va dubla valoarea, la 300 de milioane de euro.
 
Ce spune despre
Prima afacere:
Am deschis in 1991 un bar in localitatea Greblesti unde locuiam, impreuna cu doi asociati si angajati: Gheorghe Boromiz, fratele meu, si George Frintu, cumnatul meu. Barul a fost inchis insa trei ani mai tarziu.
 
Cum s-a nascut Boromir:
Ideea de la care am plecat a fost aceea de a castiga salariul minim de inginer si bineinteles de a face o afacere buna, profitabila la care s-au adaugat in mod continuu cautari si nenumarate teste de afacere.
 
Alegerea industriei de panificatie:
Reprezint a patra generatie de morari, strabunicul, bunicul, tatal si, in cele din urma, eu. Tatal meu a detinut o moara privata in Tara Lovistei, iar toate resursele pe care le-am avut la momentul respectiv au fost investite din aproape in aproape in fiecare afacere.
 
Sursele de finantare:
Drumul meu in afaceri a fost realizat cu ajutorul banilor de la nunta proprie, la care s-au adaugat imprumuturile de la parinti, de la rude, de la prieteni si de asemenea, zeci de imprumuturi bancare.
 
Primul milion:
Inainte de a face primul milion de dolari a fost nevoie de multe investitii, multe rulaje si multe credite. Pot spune ca in anul 1997 am realizat primul milion de dolari profit.
 
Cea mai grea decizie:
Achizitia Boromir Prod a fost o decizie foarte grea deoarece am emis bilete la ordin pentru intreaga suma inainte de finantare. Pot sa spun ca am jucat putin la risc.
 
Numarul "doi" In Boromir:
Este reprezentat de catre cei cinci parteneri din cadrul grupului si anume: Mariana Boromiz, Mircea Ureche, George Frintu, Gheorghe Boromiz si Constantin Sava.
 
 
Echipa de conducere
 
Constantin Sava
 
Varsta: 43 de ani
Functie: director general
Boromir Prod Buzau
 
 
Este prieten si fost coleg de facultate cu Constantin Boromiz, fiind absolvent al Facultatii de Tehnologie a Constructiilor de Masini din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Dupa finalizarea studiilor, Sava a lucrat timp de zece ani ca inginer la Rofep Urziceni, unde a ocupat functia de tehnolog sector comercial, iar ulterior de sef sectie. Din grupul Boromir face parte din anul 2000 fiind director general al Boromir Prod Buzau si presedintele Consiliului de Administratie al acestei companii.
 
Mircea Ureche
 
Varsta: 53 de ani
Functie: director general
Moara Cibin, Sibiu
 
 
Este nascut in aceeasi localitate cu Constantin Boromiz, fiind din satul Greblesti, comuna Caineni, judetul Valcea. Este absolvent al Facultatii de Industrie Alimentara din cadrul Institutului Politehnic din Galati (institutie care in prezent se numeste Universitatea Dunarea de Jos). Face parte din echipa de management si din actionariatul grupului Boromir din anul 1994, fiind directorul general al Morii Cibin din Sibiu.
 
George Frintu
 
Varsta: 44 de ani
Functie: director general adjunct
Boromir Ind, sucursala Deva
 
 
De asemenea nascut in satul Greblesti, Frantu este cumnatul lui Constantin Boromiz, el fiind unul dintre cei doi angajati si asociati cu care a pornit in afaceri la inceputul anilor 1990. A urmat cursuri de management in morarit si panificatie, dar si cursuri de manager de proiect in cadrul Codecs. Din mai 1995 si pana in ianuarie 2002 a fost director comercial al Boromir Ind din Ramnicu Valcea. Din ianuarie 2002 si pana in prezent ocupa functia de director general adjunct al Boromir Ind, coordonand sucursala din Deva a grupului.