Guerry pleaca de la conducerea Nokia. Finlandezii aduc alt expat

Autor: Alina Pahoncia 12.05.2009

Americanul John Guerry, care a construit de la zero fabrica Nokia de la Jucu - Cluj, va parasi Romania peste doua luni.John Guerry, 38 de ani, seful operatiunilor locale ale producatorului finladez de telefoane mobile Nokia si cel de numele caruia se leaga una din cele mai importante investitii straine din Romania din ultimii ani, va parasi Romania in urmatoarele luni, pentru a prelua o alta pozitie in cadrul celui mai mare producator mondial de telefoane mobile, cu afaceri de 50 mld. euro la nivel mondial.

"Incepand cu data de 1 iulie 2009, Risto Meskus va prelua pozitia de general manager al Nokia Romania - pentru operatiunile din Cluj. John Guerry, actualul manager general, isi va continua activitatea pe o noua pozitie in cadrul Nokia", a declarat pentru ZF Monica Alb, Communication Manager in cadrul Nokia Romania.
Nokia nu a oferit detalii suplimentare cu privire la noua pozitie pe care o va ocupa Guerry in cadrul companiei.
Noul general manager, Risto Meskus, vine tot din cadrul Nokia, este finlandez si a ocupat anterior mai multe functii de conducere in cadrul companiei.
In luna octombrie a anului trecut, John Guerry declara intr-un interviu pentru ZF ca Nokia cauta un manager roman care sa preia conducerea fabricii si ca in urmatorii trei ani toti managerii de la Cluj vor fi romani. "Chiar daca nu o sa gasim un viitor manager de fabrica in cadrul personalului nostru, vom angaja un strain pentru functia aceasta."
John Guerry a venit in Romania la inceputul lui 2007, iar inceputul mandatului sau a coincis cu decizia producatorului Nokia de a construi de la zero o fabrica la Jucu, langa Cluj, unde a supervizat tot ceea ce a insemnat investitia finlandeza directa estimata la aproximativ 60 mil. euro. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, Guerry a preluat conducerea singurei fabrici Nokia de pe piata locala, unde sunt asamblate si personalizate telefoane mobile care mai apoi sunt vandute in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si pe pietele europene, inclusiv Romania.
1.600 de angajati lucreaza pentru Nokia la Jucu
Sub conducerea lui Guerry, fabrica de la Cluj a demarat productia in februarie 2008 cu 350 de angajati directi, pentru a ajunge in prezent la aproximativ 1.600 de oameni.
Nokia detine unitati de productie in tari in care costurile de productie sunt mai scazute, precum Ungaria, Romania, China si India, cu exceptia fabricii din Finlanda.
Guerry a avut de-a lungul mandatului sau intalniri cu diversi reprezentanti ai autoritatilor romane, in timpul carora a cerut flexibilizarea legislatiei muncii si incheierea de parteneriate cu Ministerul Comunicatiilor si cu cel al Educatiei pentru a sustine investitiile grupului finlandez in Romania.
Compania finlandeza a primit peste 90 de hectare de teren in parcul industrial Tetarom III si beneficiaza pentru fabrica din Cluj de scutire de la plata taxelor si impozitelor locale pe teren si cladiri pentru o perioada de 30 de ani. Investitia in fabrica Nokia a fost estimata la 60 mil. euro, iar investitia totala in parcul Nokia Village, impreuna cu furnizorii si partenerii grupului, ar urma sa depaseasca 200 mil. euro.
Primul mare investitor strain care a decis sa investeasca la Cluj a fost producatorul american de motoare electrice Emerson, cu afaceri de 24 mld. dolari si care a demarat in 2006 investitii de 150 mil. dolari in cinci fabrici in parcul industrial Tetarom II.
Nokia a inregistrat anul 2008 la nivel mondial vanzari de 50,7 mld. euro, in scadere cu 1% fata de anul precedent.
 
Cine este John Guerry:
 
Pasii Nokia in Romania