Takata Petri recruteaza 200 de oameni pentru fabrica din Arad, iar primii angajati vin de la concurenta

Autor: Alexandru Anghel 11.05.2009
Producatorul japonez Takata Petri, al treilea producator de componente auto de pe piata locala, va angaja 200 de oameni la fabrica din Arad, pana in luna iulie, primele echipe intrand deja in perioada de training. Compania detine doua fabrici la Arad, pentru productia de centuri de siguranta si de volane auto, si o fabrica la Sibiu, pentru productie de airbaguri, ruland mai mult de 250 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF.
„Avem anunturi de angajare in ziarele locale. Trebuie sa acoperim fluctuatia si avem si crestere in volum a productiei, iar pana la perioada de concedii, pana in iulie, trebuie sa angajam circa 200 de oameni", a declarat Adrian Popescu, director general al Takata Petri Arad.
Compania a reluat angajarile dupa ce in luna ianuarie a disponibilizat 223 de angajati ai fabricii de centuri de siguranta si a adaptat programul de lucru in functie de evolutia descendenta a comenzilor din partea partenerilor externi si a Automobile Dacia.
„Am revenit la un program de lucru normal, lucram si vinerea si acum chiar si sambata. Pentru recrutare gasim oameni ceva mai usor decat inainte de criza. Fiecare din producatorii de aici a realizat disponibilizari", a spus Popescu.
Producatorul austriac de corpuri de iluminat Zumtobel, care a inchis fabrica din Curtici si a concediat 180 de angajati, si Leoni, care a disponibilizat cateva sute de oameni, sunt printre companiile care au realizat restructurari incepand cu ianuarie 2009. Fostii angajati ai acestor companii sunt acum preluati de catre cei care au reusit contractarea de noi comenzi, precum Takata Petri.
„Sunt oameni instruiti si inteleg altfel procesele fata de un angajat care trebuie sa faca neaparat training. Volume de productie noi nu sunt, sunt la acelasi nivel cu anul trecut, dar comenzile din partea tarilor cu programe de innoire a parcului auto ne ajuta sa trecem mai usor peste aceasta perioada", a spus Popescu.
Principalii clienti ai companiei sunt producatori vest-europeni precum Volkswagen, BMW sau Audi. Takata produce si pentru Automobile Dacia.
Aprecierea comenzilor din partea acestor producatori, in urma crestereii cererii in special in Germania unde a fost aplicat un program de sustinere a pietei auto cu o prima de casare de 2.500 de euro, a condus la revenirea la un program de lucru normal de 5 zile in fabricile Takata.
Compania are 4.000 de angajati in fabricile din Arad si 1.200 de angajati in unitatea de la Sibiu.