Peste jumatate din angajati nu stiu pentru ce sunt platiti. Cum comentati?

Autor: Alina Pahoncia 12.05.2009
Doar 41% din angajati inteleg cum sunt determinate schimbarile salariale in compania pentru care lucreaza si considera ca sunt platiti corect pentru munca depusa, arata studiul „Best Employer", realizat de compania de consultanta in resurse umane Hewitt Associates, care a masurat implicarea si gradul de multumire pe un esantion de 13.000 de salariati de pe piata locala.
Procentul este mai ridicat insa in cazul middle managerilor care considera in proportie de 51% ca sunt platiti corect si inteleg ce determina un salariu mai mic sau mai mare.
„Peste 50% din angajati nu detin suficiente informatii despre modul in care salariul lor este stabilit. Cu toate ca exista o insatisfactie si vizavi de remuneratia efectiva, angajatorii ar trebui sa se concentreze mai mult pe comunicarea politicilor salariale, pentru ca transparenta este unul din elementele-cheie pe care angajatii il asteapta", explica Monica Carligea, coordonatorul studiului in Romania.
In acelasi timp, doar 27% din angajatii chestionati considera ca evolutia economica din ultimii ani se reflecta in salariul lor si 37% au spus ca salariul este adecvat contributiei lor in companie.
„In ultimii ani, salariile au crescut peste ritmul de crestere economica. Faptul ca oamenii inca sunt nemultumiti de nivelul salarial demonstreaza un singur lucru: niciodata nu este destul! Companiile ar trebui sa comunice mai mult angajatilor de ce fac majorari salariale atunci cand le fac si de ce nu opereaza cresteri salariale in anumite contexte", a precizat si Octavian Pantis, managing director al TMI Training and Consulting.
Pe primele locuri in topul companiilor mari (peste 250 de salariati) s-au aflat McDonald’s, Provident Financial, Henkel, Holcim si Macromex, in timp ce la categoria companiilor mici si mijlocii (sub 250 de angajati), primele cinci locuri le-au ocupat Adobe, Syngenta, Tuca Zbarcea & Asociatii, Microsoft si Neogen, potrivit Hewitt. Companiile cu cei mai multumiti angajati au fost declarate cele care au avut scorurile generale cele mai mari in urma corelarii rezultatelor a trei tipuri de chestionare: cele dedicate angajatilor, cele pentru executivi si cele pentru managerii de HR. Datele au fost colectate intre 15 septembrie 2008 si 15 martie 2009.