Banii de la Bruxelles vor ajuta Trezoreria sa emita titluri cu scadente mai lungi

Autor: Mihaela Claudia Medrega 11.05.2009
Ministerul Finantelor are in vedere extinderea maturitatilor la titlurile de stat emise, odata cu intrarea banilor de la Comisia Europeana, si se gandeste la reluarea vanzarii de titluri pentru populatie si la tranzactionarea mai multor serii de titluri la Bursa.
Bogdan Dragoi, secretar de stat responsabil cu Trezoreria a spus ca valoarea soldului titlurilor scadente in 2009 se ridica la 11 mld. lei (aproape 3 mld. euro).
„Acoperirea vine de la Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), dar noi vom continua calendarul initial de emisiuni de titluri de stat. In continuare vom emite titluri pe piata interna, insa mai mult titluri pe termen mediu si lung".
Dobanda aferenta imprumutului de 5 mld. euro contractat de Romania de la Comisia Europeana este de circa 3% in euro pe an, comparativ cu dobanzile cuprinse cuprinse intre 11,23% si 11,5% la lei percepute pentru titlurile de stat de pe piata interna. Prima transa a imprumutului, de 1,5 mld. euro, va fi virata cel tarziu la inceputul lunii iulie, iar a doua, de 1 mld. euro, va veni spre finalul anului.
In acest an, ca si in 2008, Trezoreria s-a orientat preponderent catre emiterea de titluri pe termen scurt, care au fost preferate si de banci.
Ministerul de Finante a avut nevoie de lichiditati pentru a-si achita facturile restante din 2008, cand deficitul bugetar a explodat, urcand la 4,8% din PIB, adica 6,7 mld. euro, din cauza cheltuielilor imense din ultimul trimestru.
De la inceputul anului, Trezoreria a vandut certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare de circa 30 mld. lei, suma imprumutata fiind de aproape 10 ori mai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile de titluri au totalizat 3,25 mld. lei.
Ministerul Finantelor a vandut de la inceputul lunii februarie si pana in aprilie titluri de stat cu dobanzi care s-au situat in jurul a 11,5% pe an. La ultimele licitatii randamentele au coborat la 11,23%, in conditiile in care BNR a redus dobanda cheie cu 0,5%, la 9,5% pe an.
Ieri, bancile au cumparat certificate de trezorerie pe 3 luni de 1,7 mld. lei, peste nivelul planificat, de 1,5 mld. lei, la un randament mediu de 11,23%.
Volumul total al cererii a fost de 2,7 mld. lei, iar randamentul maxim acceptat de Finante a fost de 11,25%.
Oficialii BNR au aratat de mai multe ori ca au injectat lei in piata pentru a permite statului sa finanteze deficitul bugetar pe anul trecut la costuri rezonabile, alternativa fiind aparitia unei penurii de lei pe piata, care ar fi inflamat dobanzile.