Afacerile "imbracate" in costume de epoca sau de carnaval le aduc intreprinzatorilor zeci de mii de euro cu o investitie minima

Autor: Adelina Mihai 13.05.2009

Creativitatea si pasiunea pentru arta le aduc companiilor care produc, inchiriaza si vand costume de epoca sau de carnaval afaceri de zeci de mii de euro, in conditiile in care nu exista o concurenta puternica pe aceasta piata.



Nicolae Copoceanu este fondatorul companiei de productie manufacturiera Medieval Art, care produce si comercializeaza costume de epoca. El a decis sa-si deschida aceasta afacere in anul 1996, cand avea 32 de ani, fara sa aiba experienta in domeniu.
"Eram autodidact si pasionat de perioada Evului Mediu", a precizat intreprinzatorul.
Fiind prieten si asociat cu un scenograf de film (in cadrul unei activitati de inchiriere a unei ferme din apropierea Bucurestiului), intreprinzatorul a cooptat in echipa sa tineri calareti, muzicieni, actori si artisti, pentru a infiinta firma Dracula. "Dupa cativa ani, nevoia de recuzita necesara pentru spectacolele pe care le produceam a dus la formarea unei echipe de productie si manufactura medievala - asa a aparut Medieval Art", a adaugat el.
Compania ofera produse manufacturiere precum: costume de epoca, vestimentatie de lupta si ceremonie, armuri, coifuri, zale, scuturi, spade, pumnale, lanci, buzdugane, arcuri si arbalete, steaguri, costume, incaltari si corturi medievale. Medieval Art mai ofera si recuzita, decoruri si mobilier pentru spectacole de teatru sau film. Preturile produselor pe care le ofera compania variaza intre 100 si 4.000 de euro.
Clientii-tinta ai companiei sunt in principal casele de film. "Sunt putini colectionari in Romania care au un bagaj cultural, cei mai multi romani cumpara kitsch-uri made in China", a precizat el.
Daca la inceput compania avea doi angajati - unul care se ocupa de promovare si armurierul care realiza obiectele, acum firma de productie are peste 30 de colaboratori.
Concurenta pe aceasta piata a fost si inca este mica, sustine Copoceanu. "Ca si acum 15 ani, nu mai face nimeni productie de obiecte din spatiul epocii medievale", a mentionat el. Investitiile initiale au fost sustinute din fondurile proprii ale antreprenorului si au constat in achizitionarea instrumentelor de lucru si a materialelor necesare pentru productie.
In 2007, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 80.000 de euro, iar pentru 2008 intreprinzatorul a estimat o crestere de pana la 100.000 de euro.
"Profitul este reinvestit continuu in diverse proiecte artistice. Unul dintre ele este Scoala Cavalerilor - proiect dedicat copiilor, realizat in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei", a adaugat el. Un alt proiect realizat de companie este Tabara Medievala de Arte si Meserii din Sibiu, care fost demarat in Bucuresti, dar a fost mutat in Sibiu acum doi ani, din motive logistice.
Printre dificultatile intampinate de antreprenor se afla neseriozitatea si lipsa de talent a oamenilor cu care a interactionat pe parcursul activitatii sale. "Singurul vis care mi-a mai ramas de indeplinit - legat de aceasta poveste inceputa acum 15 ani - este sa termin in 2009 ce am inceput la Sibiu- si anume Parcul Medieval, un spatiu al creatiei artistice, plasat in epoca medievala, creativ si recreativ", a conchis Copoceanu.
De profesie economista, Adriana Zold si-a dorit o afacere care sa-i valorifice creativitatea si care sa-i aduca satisfactie atat ei, cat si clientilor sai. Asa a luat fiinta compania Azoldo, care are ca obiect de activitate producerea si comercializarea costumelor si acesoriilor de carnaval pentru adulti si copii.
"Intr-o dimineata din luna februarie a anului 2002, unul dintre colegii mei a venit foarte suparat la birou si m-a intrebat de unde sa faca rost de un costum de leu pentru baietelul lui, pentru ca a doua zi are carnaval. In acel moment am stiut ce voi face", isi aminteste intreprinzatoarea.
La varsta de 35 de ani ea a pornit cu incredere si optimism afacerea, fara niciun fel de experienta in domeniu. In luna martie a anului 2002, a inceput sa inchirieze si sa vanda costume ca persoana fizica, firma Azoldo fiind infiintata doi ani mai tarziu.
Cu o investitie initiala de 600 de lei, Adriana Zold a achizitionat o masina de cusut second-hand si materialele pentru confectionarea costumelor. Cei doi angajati - antreprenori au investit din bugetul propriu pentru a achizitiona un spatiu de desfasurare a activitatii.
"Au urmat zile si nopti de munca pentru a crea primele 20 de costume, alaturi de sotul meu - care era responsabil de confectionarea coroanelor - si de o prietena, care m-a ajutat la cusut", a adaugat ea.
Primele costume au fost confectionate pentru copiii din gradinita care aveau serbare la sfarsit de an si, pentru ca au avut succes, incasarile provenite din inchirierea lor au fost reinvestite in crearea de noi costume. Acum, compania are o oferta de peste 700 de costume pentru inchiriere, pentru copii si adulti si 500 de modele pentru vanzare. "A fost o perioada foarte grea, cu multe investitii - cumpararea spatiului, amenajarea lui, stocul de marfa -, dar concomitent au crescut si veniturile din inchirierea si vanzarea costumelor", a precizat Zold.
Cifra de afaceri in 2008 a fost de aproximativ 35.000 de euro, iar intreprinzatoarea estimeaza pentru acest an o marja de profit de pana la 20%. O pondere destul de mare din cifra de afaceri o reprezinta vanzarea costumelor si accesoriilor de carnaval, care sunt achizitionate de la furnizorii externi.
Desi cea mai buna reclama au facut-o clientii multumiti, o contributie semnificativa la notorietatea companiei pe piata a adus-o si realizarea site-ului web.
"Multi din clientii din tara ne-au devenit parteneri si desfasoara cu succes aceleasi activitati ca si noi. Cu alte cuvinte, nu noi am gasit partenerii, ci ei ne-au gasit pe noi", a precizat ea.
Tarifele pentru inchirierea costumelor pentru copii variaza intre 30 si 40 de lei pe zi, in timp ce suma necesara inchirierii costumelor pentru adulti poate ajunge la 50 de lei pe zi.
De asemenea, preturile de vanzare ale costumelor variaza intre 50 si 300 de lei la copii si pot ajunge pana la 400 de lei pentru adulti, in functie de caliltatea costumelor si a acesoriilor pe care le contin.
"Pe langa satisfactiile materiale, care se obtin in timp si cu multa munca, in aceasta afacere ai parte de bucuria parintilor si de zambetele fericite ale copiilor. Acestea nu se pot cuantifica, dar te fac sa uiti de noptile nedormite, de oboseala si de stres", a adaugat ea.
Medieval Art:
 
Azoldo: