CE nu va amenda Romania din cauza deficitului excesiv

Autor: Sorin Pâslaru 13.05.2009
Comisia Europeana (CE) a adoptat ieri raportul privind procedura de deficit excesiv deschisa impotriva Romaniei, dar oficialii Comisiei au declarat la Bruxelles ca Romania nu va fi amendata din cauza deficitului bugetar de 5,4% din PIB inregistrat anul trecut. CE a anuntat inceperea procedurii de deficit excesiv si impotriva Lituaniei, Maltei si Poloniei.
„Romania nu va fi amendata. Comisia doar a tras astazi concluzia ca exista un deficit excesiv. Nimic mai mult", a explicat Mark English, purtator de cuvant al comisarului pentru economie si finante al UE, Joaquin Almunia.
Cand Almunia a anuntat ca Romania va intra in procedura de deficit excesiv, saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a spus ca statul roman ar putea fi amendat cu o suma de pana la 700 mil. euro, adica 0,5% din PIB.
English a mai spus ca rapoartele adoptate ieri de CE vor fi trimise spre analiza Comitetului pentru Economie si Finante din cadrul Parlamentului European, care va formula o opinie de care Comisia va tine cont in recomandarile sale.
„In iunie vor fi cerute tarilor vizate masuri de limitare a deficitului bugetar, pe care vor trebui sa le aplice in sase luni, iar Comisia va actualiza raportul la sfarsitul anului in functie de deciziile luate si consecintele lor", a explicat English. 
Comisarul pentru economie si finante a spus ca multe din tarile UE au ajuns la deficite mai mari de 3% din PIB din cauza scaderii veniturilor din impozite si a cresterii somajului, dar a subliniat ca trebuie adoptat un plan de corectare a deficitului si de ajustare a datoriei publice.
Romania a incheiat anul trecut cu un deficit de 5,4% din PIB, pentru ca, desi veniturile din impozite au scazut brusc incepand cu luna octombrie, cheltuielile au ramas la acelasi nivel proiectat la inceputul anului. Deficitul a urcat astfel de la 1,5% la 5,4% in doar doua luni. Guvernul Tariceanu s-a justificat apoi spunand ca era treaba noului Executiv, instalat dupa 15 decembrie, sa tina cheltuielile sub control.
„Deficitul bugetar de anul trecut reflecta derapaje semnificative ale cheltuielilor curente, in special in ceea ce priveste cresterea salariilor si a pensiilor, precum si proiectii nefundamentate de incasari bugetare. In plus, a survenit o scadere brusca a veniturilor in ultimul trimestru ca urmare a incetinirii economiei. Romania a avut o politica fiscala pro-ciclica, adica intr-o perioada de crestere economica medie de 6,5% intre 2005-2008, deficitul bugetar a crescut de la 1,2% din PIB in 2005 la 5,4% in 2008. Aceasta evolutie reflecta intr-o mare masura o planificare bugetara defectuoasa", a mai mentionat CE.
Potrivit comisarului european Leonard Orban, o parte din conditiile care vor fi puse Romaniei pentru incadrarea in parametrii normali ai deficitului vor fi comune cu cele cuprinse in viitorul memorandum ce va fi incheiat pentru imprumutul de 5 mld. euro de la UE, care va fi semnat in iunie, prima transa a imprumutului urmand sa vina in iulie. Potrivit lui Orban, Romaniei i se va cere ca, pana in 2011, sa se incadreze intr-un deficit de 3%. Abia dupa 2011 Romania ar putea fi sanctionata financiar, daca nu respecta recomandarile, potrivit comisarului.
Consiliul European poate sanctiona o tara care depaseste deficitul de 3% prin „suspendarea totala sau partiala" a fondurilor de coeziune. Suspendarea dureaza pana ce respectiva tara se incadreaza in deficitul de 3%.