Firmele nu angajeaza tineri pe bani europeni

Autor: Adelina Mihai 14.05.2009
Angajatorii au depus doar 57 de proiecte complete in valoare de 8,4 mil. euro pentru a obtine fonduri europene pentru resurse umane in cadrul primelor trei scheme de finantare lansate in acest an, cele mai multe fiind in domeniul trainingului, potrivit Ministerului Muncii.
Valoarea proiectelor depuse in intervalul 31 martie - 13 mai reprezinta numai 6% din suma totala alocata acestor trei scheme, de 142 mil. euro, bani disponibili pana la sfarsitul acestui an pentru noi angajari, programe de training si pentru imbunatatirea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca.
„Analizand optiunile solicitantilor, se constata o preferinta pentru formare si specializare profesionala si mai putin pentru ocupare. Una dintre explicatii este aceea ca in domeniul formarii profesionale se subventioneaza costuri pe care angajatorii le-au planificat deja", au explicat reprezentantii ministerului.
Astfel, peste 30 de proiecte, in valoare de 6 mil. euro, au fost depuse pentru trainingul angajatilor. De asemenea, angajatorii au depus 12 proiecte pentru sanatatea si siguranta salariatilor cu o valoare totala de un mil. euro, in timp ce pentru crearea de noi locuri de munca au fost depuse doar trei proiecte de 200.000 de euro. Pentru crearea de locuri de munca sunt disponibili 61 mil. euro, pentru training - 56 mil. euro, iar pentru sanatate in munca - 25 mil. euro. Romania poate beneficia de un sprijin de peste 4,2 mld. euro pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane. De la inceputul acestui an au fost lansate linii de finantare de circa 1,3 mld. euro.