Inundarea cu lichiditati a economiei americane se va sfarsi rau, prevad economistii

Autor: Andreea Mioara Neferu 17.05.2009
Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed), se bazeaza pe teoriile lui John Maynard Keynes in detrimentul celor formulate de Milton Friedman, in conditiile in care injecteaza lichiditati considerabile in sistemul financiar.
Daca istoria poate fi considerata un ghid, efortul se va finaliza cu un esec de proportii, spune Allan Meltzer, istoric care a urmarit deciziile luate de Fed si profesor de economie politica in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh, scrie Bloomberg.
 
Inflatie de doua cifre
Inflatia "va depasi nivelul inregistrat in anii '70", afirma Meltzer, precizand ca la finele acelei decade, preturile s-au majorat cu o rata anuala de 13,3%.
Abordarea lui Bernanke, potrivit careia cea mai mare rata a somajului din ultimii 25 de ani si cea mai scazuta capacitate de productie inregistrata vreodata vor tine in frau inflatia, se apropie de viziunea economistului britanic Keynes. In conditiile in care se va dovedi fondata, perceptia laureatului la premiul Nobel Milton Friedman, potrivit careia "inflatia este intotdeauna si peste tot un fenomen monetar", cele peste 1.000 mld. dolari pompate de Bernanke in sistemul financiar ar putea aduce reversul medaliei: cresterea preturilor de consum.
Meltzer, 81 de ani, autor al unei lucrari de 800 de pagini despre primii 38 de ani de activitate ai Fed, lucreaza in prezent la al doilea volum, insa nu este singurul care considera ca politica lui Bernanke se va solda cu o inflatie de proportii.
John Brynjolfsson, director al departamentului de investitii din cadrul fondului de hedging Armored Wolf, a declarat ca Fed inca se afla in stadiul incipient de ajutorare a economiei americane. "In cele din urma, cel mai probabil vom avea o inflatie cu doua cifre", a spus Brynjolfsson.
 
Masa monetara a crescut cu 14%
Agregatul monetar M2 a urcat in ultimele sase luni pana la o rata anuala de 14%, in conditiile in care in ultimii zece ani s-a inregistrat o medie anuala de 6,3%.
Meltzer afirma ca presiunile politice il vor impiedica pe Bernanke si pe ceilalti strategi sa retraga lichiditatile de pe piata in momentul in care economia se va revigora. Situatia este similara celei din anii '70, spune Meltzer. Presedintele de atunci al Fed, Arthur Burns, a permis cresterea masei monetare intrucat nu a putut sau nu a vrut sa reziste presiunilor venite din partea Casei Albe de a reduce rata somajului, conducand la "o inflatie de proportii", potrivit lui Meltzer.
In prezent, Bernanke si consilierii sai si-au "subminat independenta", implicandu-se in programele de bail-out adresate companiilor financiare si transferand active cu lichiditate scazuta in bilantul Fed. "Nu au capacitatea politica de a controla inflatia", afirma Meltzer.
John Ryding, fondator al companiei new-yorkeze RDQ Economics si fost economist al Fed, confirma faptul ca banca centrala americana va absorbi destul de greu lichiditatile injectate in sistemul financiar, in parte deoarece strategii vor fi concentrati asupra rezolvarii unei alte probleme primordiale: somajul. Rata somajului a atins 8,9% in aprilie, comparativ cu 7,2% in decembrie.
Exista semnale potrivit carora pachetul de stimulare acordat de Fed, alaturi de eforturile celorlalte banci centrale din lume, au inceput sa ridice pretul materiilor prime.
 
Banii isi vor gasi destinatia
"Toti acesti bani isi vor gasi destinatia", spune Ken Mayland, presedinte al companiei ClearView Economics din Ohio. El preconizeaza ca pretul barilului de petrol va atinge "80, 90 chiar 100 de dolari inainte de sfarsitul anului viitor", in conditiile in care barilul de petrol se tranzactioneaza in prezent pentru aproximativ 60 de dolari.
O parte dintre strategii Fed par a fi mai ingrijorati de fenomenul deflationist decat de inflatie. O scadere sustinuta a preturilor ar putea destabiliza economia, determinand consumatorii si investitorii sa isi amane achizitiile.
"Pentru o perioada, deflatia va comporta mai multe riscuri decat inflatia", afirma presedintele filialei Fed din San Francisco, Janet Yellen.