Noua pista a Aeroportului Cluj va costa 49 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 19.05.2009

Conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca, regie autonoma aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a anuntat ca investitia in construirea noii piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri se ridica la peste 49 mil. euro. Finantarea investitiei se va face din sursele proprii ale Consiliului Judetean Cluj, dar si prin obtinerea unor finantari prin Programul Operational Sectorial de Transport, proiectul urmand sa fie demarat in cursul acestui an.

Recent, conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca a finalizat o investitie de 25,8 mil. euro in constructia unui nou terminal de pasageri plecari cu o suprafata de 16.000 de metri patrati si o capacitate de procesare de 750 de pasageri pe ora.
Investitia face parte dintr-un proiect de dezvoltare a aeroportului clujean care mai prevede modernizarea retelelor exterioare de utilitati, extinderea platformei de imbarcare-debarcare, modernizarea caii de rulare, efectuarea de studii si proiecte in vederea construirii viitoarei piste de 3.500 de metri si a terminalului Cargo.
Noul terminal, cu o capacitate de 1,5 milioane de pasageri pe an, va deservi atat cursele interne, cat si cele externe, terminalul dispunand de facilitati la standarde internationale.
Constructia a fost finalizata in mai putin de doi ani, iar potrivit directorului general al aeroportului David Ciceo, municipiul Cluj-Napoca este conectat prin intermediul aeroportului la 26 de orase si 15 destinatii turistice, acesta adaugand ca noul terminal de plecari va asigura extinderea listei companiilor aeriene cu care colaboreaza institutia clujeana.
Conducerea Aeroportului International Cluj-Napoca estimeaza ca pana in anul 2013 numarul de pasageri care vor tranzita aeroportul clujean va ajunge la 2.000.000 de oameni. Oficialii Aeroportului International Cluj-Napoca au prognozat pentru anii 2010-2011 un numar de 1.500.000 de pasageri care vor tranzita aeroportul.
Recent, conducerea Aeroportului Cluj a anuntat ca numarul total de pasageri deserviti in primele trei luni ale acestui an a fost de 146.101 de persoane, in crestere cu aproximativ 20% fata de perioada similara a anului trecut. In primele trei luni din 2008, numarul pasagerilor inregistrati de aeroportul din Cluj a fost de 122.336 de persoane.
„Cu toate ca ne aflam intr-o perioada de criza, numarul pasagerilor care au tranzitat Aeroportul International Cluj-Napoca in primul trimestru al acestui an este in crestere, aspect care favorizeaza dezvoltarea aeroportului clujean’’, a declarat pentru ZF Transilvania David Ciceo, directorul general al Aeroportului International Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentantilor aeroportului clujean, cresterea traficului aerian din ultimii doi ani de la un numar de 390.000 de pasageri in anul 2007 la un numar de aproximativ 800.000 de pasageri anul trecut a favorizat construirea noului terminal de pasageri plecari.
Anul trecut a fost finalizata constructia unui nou terminal de sosiri pasageri pentru Aeroportul International Cluj, investitia in acest proiect ridicandu-se la peste 15 milioane de euro, dupa ce in momentul demararii proiectului valoarea investitiei era estimata la aproximativ 13 milioane de euro. Pentru perioada urmatoare de timp, conducerea aeroportului intentioneaza sa investeasca in constructia unui hotel si a unui nou parking auto in cadrul Aeroportului International Cluj.
La finele anului trecut, compania Tarom opera zilnic sapte zboruri, Malev - 2 zboruri, Lufthansa si Carpatair - cate un zbor zilnic fiecare, compania aeriana low-cost Wizz Air - 4 zboruri zilnice, iar Gemanwings - 1 zbor zilnic. Companiile charter care opereaza zboruri de pe aeroportul clujean sunt Air Malta, Nouvelair Tunisi, Blue Air, Jetran Air, Atlasjet Airlines, Kartago Airlines, Austrian Airlines, Koral Blue si Aegean Airlines.
Aeroportul din Cluj-Napoca a fost infiintat in luna aprilie a anului 1932 de catre Ministerul Roman al Industriei si Comertului. Pana la construirea aeroportului civil, primele operatii au fost derulate de pe aeroportul militar Someseni.
Odata cu deschiderea fabricii Nokia din localitatea Jucu, judetul Cluj, autoritatile locale au luat in considerare extinderea aeroportului clujean, astfel incat operatiunile de aprovizionare si de export pentru produsele ce sunt realizate la Cluj sa se desfasoare in conditii bune. In acest sens, viitoarea pista a aeroportului clujean va avea 3.500 de metri, putand fi astfel folosita si de catre avioanele de mare tonaj.