Unde sunt fondurile de pensii cand Bursa are nevoie de ele?

Autor: Roxana Pricop 21.05.2009

Fondurile de pensii private asteapta stabilizarea pietelor de capital pentru a-si creste expunerea pe actiuni, iar pana atunci adopta o strategie prudenta investind preponderent in titluri de stat.

Privite inainte de lansare ca "salvarea pietei de capital", prin impactul pe care l-ar fi putut avea asupra lichiditatii, fondurile de pensii sunt departe de a fi investitorii strategici pe care Bursa i-a asteptat indelung. Cu plasamente pe piata de actiuni de 2,5% din activele de aproape 350 mil. euro, fondurile de pensii private au preferat sa fie prudente in primul an de existenta si sa investeasca cea mai mare parte a activelor in titluri de stat si depozite bancare.
"Momentul cel mai bun de cumparare este acum, cand Bursa este jos, si nu cand va incepe sa creasca si preturile vor creste", a spus Dan Paul, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in cadrul conferintei "Bursa de Valori Bucuresti si Fondurile de Pensii Private din Romania", organizata de BVB, cu sprijinul Comisiei de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si al Asociatiei Brokerilor.
"Din luna septembrie a anului trecut, bursele au inceput sa scada vertiginos. Cred ca a fost o alegere inteleapta pe termen scurt faptul ca fondurile de pensii au investit in titluri de stat, pentru ca nu au inregistrat scaderi. Pentru moralul si imaginea acestui sistem aflat la inceput este indicat ca fondurile de pensii sa nu inregistreze scaderi", a spus Cristian Rosu, directorul general al CSSPP.
La sfarsitul lunii aprilie, titlurile de stat aveau o pondere de 54% in activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), in scadere cu 0,7 puncte procentuale fata de luna martie, iar depozitele bancare si actiunile si-au sporit cota in aprilie de la 6,65% la 7,33%, respectiv de la 1,85% la 2,53%.
"Daca pietele de capital dau semne de stabilizare si exista premisele unui trend de crestere, pana la finalul anului plasamentele fondurilor de pensii in actiuni ar putea inregistra o dublare pana la 5%, pentru ca in urmatorii cinci pana la zece ani ponderea sa urce pana la 20%", a spus oficialul CSSPP.
Pana la sfarsitul anului activele fondurilor de pensii private ar putea atinge pragul de 550 mil. euro. O expunere de 5% pe piata de actiuni ar insemna 27,5 mil. euro la finalul anului, fata de 8,7 mil. euro la finalul lunii aprilie.