Lazea garanteaza ca recapitalizarile nu vor fi facute cu bani publici

Autor: Claudia Medrega 20.05.2009
Sectorul bancar romanesc nu prezinta risc sistemic, iar eventualele probleme vor fi rezolvate prin recapitalizari ale bancilor, care "nu vor fi facute cu bani publici", a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. "In Romania, nu exista niciun risc sistemic (in sectorul bancar - n.r.) la orizont. Daca va fi nevoie, acestea vor fi rezolvate, de la caz la caz, prin recapitalizare sau schimbarea proprietarului. In orice caz, recapitalizarea nu va fi facuta din bani publici", a spus Lazea. Romania se claseaza pe locul 4 din 11 tari din Europa Centrala si de Est, in functie de prezenta bancilor straine pe piata romaneasca, cu un procentaj de 88% din active.
"Aceasta poate deveni o problema daca ponderea datoriei externe pe termen scurt este foarte mare. "
In ceea ce priveste datoria externa neta, Romania ocupa locul 7 cu o pondere de 20% din PIB, iar creditarea in valuta reprezinta 58% din total credite, plasand Romania pe locul 5. Lazea a precizat ca, in conditiile actuale de criza, prezenta masiva a bancilor straine in pietele emergente a devenit mai degraba impovaratoare decat pozitiva.
Economistul-sef al BNR a mentionat ca declaratiile sale au fost facute in nume propriu si nu reprezinta punctul de vedere al Bancii Nationale. O relaxare "dramatica" in acest moment a ratei dobanzii de politica monetara, cu doua-trei puncte procentuale, ar provoca mai mult rau decat bine si ar duce la stagflatie, "cea mai negativa situatie posibila", a spus economistul-sef al BNR.
"O relaxare dramatica a ratei dobanzii de politica monetara cu doua-trei puncte procentuale ar face mai mult rau (inflatie) decat bine (crestere economica). Riscam sa ajungem la stagflatie, cea mai negativa combinatie posibila", a afirmat Lazea, precizand ca Romania a avut cea mai mare inflatie in UE in luna aprilie.
Stagflatia este definita ca recesiune economica insotita de o inflatie ridicata.