Recesiunea ii alunga pe est-europeni din Marea Britanie

Autor: Catalina Apostoiu 21.05.2009

Muncitorii est-europeni parasesc Marea Britanie in numar foarte mare, cel mai dramatic semn ca recesiunea intrerupe fluxul migrarii in masa catre aceasta tara, conform Financial Times.
Ritmul in care rezidentii straini din Marea Britanie au parasit tara s-a accelerat anul trecut si un numar redus de est-europeni au mai venit sa munceasca aici.
Cifre publicate de Biroul National de Statistica indica faptul ca numarul strainilor care au parasit Marea Britanie in decurs de un an pana in septembrie 2008 a crescut cu aproape 30%. Numarul est-europenilor care au parasit Marea Britanie a inregistrat mai mult de o dublare in aceeasi perioada.
In acelasi timp, cererile pentru permise de munca venite din cadrul tarilor "A8", Polonia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia, au scazut pana la 23.000 in primele trei luni ale anului, cel mai scazut nivel de cand acestea au aderat la Uniunea Europeana in 2004.
Numarul rezidentilor din tarile A8 carora li s-au acordat permise de munca a scazut cu 19%, pana la 180.000, in decurs de un an pana in septembrie comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Numarul pe acest an pana in martie este de 133.000.
Desi numarul cererilor venite din partea tarilor A8 s-a aflat in scadere constanta de la mijlocul anului 2007, aceste cifre ofera primele dovezi concrete ale faptului ca est-europenii parasesc in masa Marea Britanie.
Se estimeaza ca aproximativ 469.000 de polonezi traiesc in Marea Britanie. Aproximativ 11% din populatie nu este nascuta in Marea Britanie.
Banca Angliei arata saptamana trecuta ca aceste schimbari legate de fluxul de muncitori straini ar putea afecta oferta de forta de munca din economie.
Problema muncitorilor straini s-a acutizat in aceasta saptamana pe fondul grevelor neautorizate declansate cu privire la angajarea de forta de munca din afara tarii. In conditiile celei mai pronuntate cresteri a ratei somajului din 1981, politicienii se tem ca Partidul Britanic National de extrema dreapta si partidul eurosceptic UK Independence ar putea avansa pe baza acestei probleme in alegerile pentru Parlamentul European de pe 4 iunie.
Pe baza metodelor International Labour Organization, rata somajului a avansat cu 244.000 de persoane in primele trei luni ale anului, pana la 2,2 milioane, cea mai pronuntata crestere din 1981.
Raportul publicat recent este primul dintr-o noua serie de raporturi trimestriale ale biroului de statistica ce vor rezuma datele din acest sector.