FMI: Economia va reveni pe crestere „numai" din 2010

Autor: Marius Radu - Mediafax 21.05.2009

Evolutia economiei Romaniei va de­pinde in urma­toarele trimestre de po­liticile interne, dar si de contextul glo­bal, insa cresterea economica va intra in teritoriu pozitiv „numai" in al doilea semestru din 2010, a declarat agentiei Mediafax reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
„In timp ce unii indicatori pe termen scurt indica in continuare o de­te­riorare a con­ditiilor economice, alti indi­catori su­gerea­za ca rata con­tractiei eco­nomice se tempe­reaza. Po­trivit esti­marilor din progra­mul convenit cu Ro­mania, econo­mia va scadea in 2009 si va stagna in 2010, in contextul in care cresterea se va relua numai in al doilea trimestru al anului viitor", a spus Lybek. FMI anticipeaza o scadere in termeni reali a PIB de 4,1% pentru 2009, dar previzioneaza ca economia isi va reveni in 2011, cand cresterea este estimata la 5%.
PIB-ul Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de perioada similara din 2008 si cu 2,6% comparativ cu ultimele trei luni ale anu­lui trecut. In trimestrul patru din 2008, PIB a scazut, in termeni ajus­tati, cu 3,4% fata de pe­rioada iulie - septembrie, economia in­trand astfel in recesiune dupa doua trimestre consecutive de scadere, in termeni ajus­tati sezonier.
„Conditiile econo­mice in primul trimestru s-au deteriorat si in alte tari. Prin urmare, de­clinul din Romania trebuie sa fie privit intr-un context mai larg. In al doilea rand, este im­portant de mentionat ca in timpul recesiunilor economice anterioare nu era ceva neobisnuit sa existe o scadere brusca la inceput, in locul unei deteriorari gra­duale a con­ditiilor economice. Prin ur­mare, contractia brusca a activitatii economice nu a fost total neasteptata", a aratat Lybek.
El a spus ca FMI isi mentine estima­rile privind evolutia economiei, dar a mentionat ca insti­tutia va continua sa monitorizeze indicatorii, pentru a evalua daca vor fi necesare schimbari ale cadrului macro­economic care sta la baza programului, daca se vor inrautati in continuare conditiile economice. „Orice schim­bare, daca va fi ne­cesara, va fi discutata cu Guvernul in tim­pul misiunii viitoare, programata orien­­tativ pentru iulie - au­gust", a pre­cizat reprezentantul FMI.
Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 mld. euro si asupra unui pachet total de finantare externa de la Fond, UE, BM si BERD in valoare de 19,95 mld. euro.