Micile companii americane asteapta ca bancile sa deschida robinetul creditelor ca sa nu dea faliment

Autor: Catalina Apostoiu 24.05.2009

Bancile sustin ca au repornit procesul de creditare, dar companiile de mici dimensiuni inca se mai chinuie sa faca rost de bani.



 
Companiile mari se grabesc sa emita actiuni si obligatiuni pentru investitorii cu un apetit brusc in crestere. Finantarea este insa limitata pentru mii de companii mai mici care se bazeaza pe creditare bancara, scrie The Wall Street Journal.
Companii americane ca Ford Motor si MGM Mirage au atras peste 34 de miliarde de dolari prin vanzari de actiuni in primele doua saptamani ale lunii mai. In aproximativ aceeasi perioada, Bill Mulrooney, director financiar al UniFoil, renunta la planurile de a contracta finantare pentru noi echipamente care, sperase compania, urmau sa impulsioneze vanzarile.
„Aud despre dezghetarea pietelor de credit, insa clar, nu este cazul pentru firmele mici", spune Mulrooney.
UniFoil, un producator de ambalaje cu venituri de aproximativ 35 de milioane de dolari pe an, a incercat fara succes din luna ianuarie sa obtina un credit de 2 milioane de dolari pentru a achizitiona echipamente noi. JPMorgan Chase si alte banci mari au refuzat compania.
Firme mai mici financiare au cerut UniFoil, care a inregistrat pierderi in 2008 si 2009, sa constituie un „depozit" de 800.000 de dolari drept garantie.
 
Nu se fac angajari si nici investitii din cauza bancilor
Si alte companii mici intampina probleme similare, in conditiile in care bancile si-au restrans operatiunile de creditare si isi recladesc bazele de capital. Criza creditelor afecteaza o sursa principala de locuri de munca in State si afecteaza companiile care achizitioneaza echipamente si alte produse de la alte companii.
Parker-Hannifin din Cleveland, de exemplu, se lauda cu o linie de credit neaccesata de 1,5 miliarde de dolari, insa directorul sau financiar Timothy Pistell spune ca incapacitatea clientilor Parker de a obtine credite in ultimele luni a contribuit la o prabusire a cererii pentru echipamentele sale.
„Daca creditarea se relaxeaza, acest lucru nu se reflecta intr-un mod pozitiv in situatia comenzilor noastre", spune Pistell. „Pur si simplu nu cred ca bancile, cu toate testele de stres, sunt dispuse inca sa crediteze."
Un studiu realizat de banca centrala americana in luna aprilie indica faptul ca 40% din bancile americane si-au inasprit standardele pentru creditele comerciale si industriale din luna ianuarie. Aproape 70% din bancile chestionate au declarat ca au majorat dobanzile liniilor de credit. Numai una din cele 53 de banci participante a declarat ca a relaxat standardele sau conditiile de creditare.
„Asistam la un pricing mai rational al riscului", spune Bob Eisenbeis, economist in cadrul Cumberland Advisors.
Emisiunile de obligatiuni sunt singura alternativa
Michael Porcelain, director financiar al Comtech Telecommunications, stie din experienta ca pietele de capital pot fi mai primitoare acum decat bancile. La inceputul anului, producatorul de echipamente pentru telecomunicatii a incercat fara succes sa obtina o linie de credit pe cinci ani.
In schimb, pe 8 mai, Comtech, ale carui actiuni sunt tranzactionate pe bursa NASDAQ, a atras 200 de milioane de dolari vanzand titluri care pot fi convertite in actiuni, cu o dobanda de 3%.
Comtech, cu venituri de 562 de milioane de dolari in anul fiscal incheiat pe 31 iulie, vrea banii pentru potentiale achizitii si pentru a-si consolida accesul la capital intr-o economie nesigura. „Cine stie cum va arata economia in 12, pana la 18 luni?", spune Porcelain.
Cu siguranta, bancile ofera credite de milioane de dolari zilnic, iar unele companii spun ca obtin conditii mai bune decat in anii anteriori. Joe Peregman, proprietar al Ocean Tents & Party Rentals, spune ca a obtinut recent un credit de 150.000 de dolari si a refinantat unul de 780.000 de dolari de la PNC Financial Services Group, la dobanzi cu unul, pana la doua procente mai scazute decat obisnuia sa plateasca.
 
Perioada lunga de asteptare
Totusi, aprobarea pentru credite a fost obtinuta intr-un interval mai lung, de 3-4 luni, comparativ cu 3-6 saptamani inainte de criza.
Companiile cu mai putin de 500 de angajati reprezinta mai mult de jumatate din PIB-ul tarii (excluzand sectorul agricol) si aproximativ jumatate din forta de munca angajata in sectorul privat, conform Small Business Administration's Office of Advocacy. Acestea se bazeaza de asemenea in mare masura pe carduri de credit si credite bancare in ceea ce priveste finantarea.
Companiile mici reprezinta un segment mai riscant in ceea ce priveste creditarea, spune Bob Seiwer din cadrul Center for Commercial Lending and Business Banking al American Bankers Association.
Multe companii obtin in continuare greu finantare.
Designed Alloy Products vrea un credit de 6,5 milioane de dolari pentru a echipa o fabrica pe care a achizitionat-o la sfarsitul anului 2007. Compania, cu venituri de 72 de milioane de dolari in 2008, a cumparat cladirea si a inceput lucrarile de renovare pe baza unui acord verbal incheiat cu Merrill Lynch la sfarsitul anului 2007. Directorul financiar al Designed, Kevin Maher, spune ca Merrill l-a anuntat vara trecuta ca va oferi finantare numai pentru jumatate din proiect. Maher a contactat mai apoi o divizie a BMO Financial Group care i-a oferit in cele din urma un credit garantat cu activele de 17 milioane de dolari ale companiei.
Un purtator de cuvant al Merrill a refuzat sa comenteze cu privire la Designed, insa a declarat ca Merrill incearca sa-si „adapteze finantarea la actualele conditii de piata".