Dependenta de sistemul financiar, vizibila la colt de strada. Restaurantul de langa cladirea Bear Stearns a trebuit sa concedieze trei angajati

Ziarul Financiar 25.05.2009

Scaderea drastica a numarului angajatilor companiei Bear Stearns impreuna cu recesiunea economica cu care se confrunta Statele Unite au lovit puternic si in restaurantul la care angajatii firmei isi luau masa, scrie Bloomberg.

Astfel, restaurantul detinut de Jack Yang, Cavonberry, de langa sediul din New York al firmei preluate de JP Morgan Chase, care candva era nevoit sa refuze clientii nefacand fata comenzilor, in prezent este nevoit sa concedieze angajati.

Daca pana acum nu exista o comanda care sa nu includa un pui fript, o salata si o apa imbuteliata la un pret de 12 dolari, in prezent, ca urmare a caderii cererii, Jack Yang a fost nevoit sa renegocieze contractul de inchiriere a locatiei reusind sa obtina o reducere de 4.000 de dolari, la 17.000 de dolari/luna, si sa scada cheltuielile cu 35% pentru ingredientele folosite.

"Din ianuarie, totul a cazut", spune Yang, 52 de ani.

Cea mai mare criza de pe Wall Street de la Marea Depresie incoace nu loveste doar in bancheri, conform ultimelor estimari contractia industriei finantelor putand sterge de pe foaie 185 miliarde de dolari in salarii si profituri, sau 600 de dolari pentru fiecare barbat, femeie si copil din SUA, conform unui profesor din cadrul Stern School of Business, Universitatea din New York.