Managerii de fonduri isi pun banii tot pe bursa locala

Autor: Roxana Pricop 25.05.2009

Managerii locali de fonduri mutuale, care administreaza active peste 300 mil. euro in numele clientilor, prefera la randul lor sa-si investeasca banii pe Bursa, avand portofolii de peste 10.000 de euro fiecare, in actiuni la SIF-uri, banci si companii energetice.

Experti in gestionarea banilor investitorilor, managerii de fonduri mutuale sunt ei insisi investitori la Bursa. Modul in care acestia isi construiesc portofoliile personale de investitii sta dovada pentru asteptarile pe care acestia le au: randamente ridicate sau acumulare capital.
Pe pietele externe, managerii fondurilor de investitii sunt printre cei mai bine platiti profesionisti din sectorul financiar, iar portofoliile personale de investitii ale acestora sunt atent urmarite de publicul investitor in cautare de ponturi sau de strategii de investitii.
Pe piata locala, din portofoliile proprii ale administratorilor sunt aproape nelipsite fondurile de investitii, actiunile listate la Bursa si depozitele bancare. Pe Bursa, administratorii sunt adeptii investitiei pe termen lung, preferand de cele mai multe ori companiile lichide din sectorul financiar si al energiei. Investitiile in obligatiuni detin o pondere scazuta, iar plasamentele pe alte piete de actiuni decat cea locala sunt abordate de administratori doar marginal.
"Portofoliul personal de investitii se structureaza astfel: 90% din bani sunt investiti in actiuni listate pe piata BVB si RASDAQ, restul de 10% fiind alocat fondurilor de investitii si depozitelor bancare. Motivul pentru care mi-am construit un portofoliu atat de agresiv este ca imi place sa investesc si cred ca in acest moment exista multe oportunitati, in multe sectoare piata este subevaluata", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.