Si-a vandut online cartile din biblioteca

Ziarul Financiar 26.05.2009
La numai 23 de ani, Gigel Chiazna a infiintat un anticariat virtual, care s-a transformat pe parcursul timpului intr-o librarie online. Compania Anticariat Online, care administreaza magazinul Librarie.net, a fost infiintata in anul 2001 de catre un intreprinzator care abia terminase Facultatea de Informatica din Craiova.
"Totul a pornit cand am dorit sa vand cartile din biblioteca proprie in timpul studentiei. La anticariatul din oras primeam foarte putini bani si mereu cu intarziere. M-am gandit sa incerc cu anunturi pe internet si ulterior mi-a venit ideea unui anticariat online", a explicat fondatorul companiei.
Planul afacerii a fost simplu: antreprenorul cumpara carti de la anticariat, apoi le punea pe site. "Initial, afacerea s-a limitat la carti de anticariat, abia mai tarziu am inceput cu carti noi si colaborarea cu editurile. Desi atunci nu faceam prea multi bani, m-a motivat sa continui faptul ca mi-a permis sa invat programarea pentru web, un domeniul inca excentric pentru Facultatea de Informatica din Craiova la timpul acela", a adaugat antreprenorul.
Interesul editurilor a fost foarte redus la inceput, din cauza inovatiei pe care o reprezenta o astfel de afacere in acel moment. "A fost foarte greu sa convingem editurile sa colaboreze cu noi, deoarece am fost printre primele magazine de carte. Un reprezentant de la o editura chiar ne-a numit "Anticariat Pe Sarma" - nici macar nu stia ce inseamna online".
Primii clienti au aparut in urma reclamelor de pe internet. "La inceput Google era cam necunoscut, ne faceam reclama prin site-urile de anunturi gratuite. Inca mai primesc telefoane de la unele din anunturile vechi de peste 6-7 ani."
Principalele dificultati intampinate de antreprenor au fost cele de aprovizionare, de transport prin posta si relatiile cu clientii.
"Multe edituri nu au inca un sistem mai rapid de indeplinire a comenzilor. Transportul prin posta a fost si inca este o problema legata de costurile mari si fiablitatea redusa", a adaugat antreprenorul.
 
Librarie.net:
Cifra de afaceri:1.600.000 euro
Marja de profit: 11%
Numar angajati: 15
Promovare: reclame pe internet