Reabilitare: Aedificia Carpati, in negocieri avansate pentru Palatul Victoria

Autor: Catalin Lupoaie 27.05.2009
Aedificia Carpati, compania detinuta de Petre Badea, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata locala, se afla in negocieri avansate cu Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru realizarea proiectului de consolidare a Palatului Victoria, dupa ce a fost singura firma care sa calificat la licitatia organizata in septembrie 2008.
Contractul de lucrari urmeaza sa fie incheiat pana la 1 iunie, iar derularea contractului de executie poate incepe imediat dupa definitivarea negocierilor.
Lucrarile se ridica la circa 10 mil. euro (inclusiv TVA), din datele RAAPPS, insa valoarea totala a proiectului care include modernizarea si extinderea cladirii Guvernului sar putea ridica la circa 50 mil. euro, potrivit lui Pero Puljiz, arhitectul olandez care coordoneaza acest proiect.
„Consolidarea imobilului Palatul Victoria, imobil cu clasa de importanta I si categoria de importanta A  „deosebita", a fost incadrat in urma unei expertize tehnice in clasa I de risc seismic  constructie cu risc ridicat de prabusire la cutremure. (...) RA APPS in calitate de autoritate contractanta, a hotarat derularea procedurii de „licitatie publica restransa", respectand OUG nr. 34/2006, singura procedura care se incadra in cerintele legislative impuse de importanta obiectivului  avand o etapa de selectie si una de ofertare", explica Stefan Marza, directorul tehnic al RAAPPS. Pentru a se califica cat mai multi operatori economici, sa reluat procedura de selectie de patru ori. „Avand in vedere ca Aedificia Carpati sa calificat de fiecare data, procedura de negociere se deruleaza cu acest operator economic", afirma Marza.
Aedificia Carpati a castigat in ultimul an doua contracte de peste 120 mil. euro pentru reabilitarea Bibliotecii Nationale si a Palatului Victoria, acestea fiind printre cele mai mari investitii ale statului in constructii de patrimoniu de dupa ‘89.
„In acest moment, in ciuda crizei financiare, suntem foarte puternici din punct de vedere financiar. Nu avem credite si vom participa la toate licitatiile mari, atat cu finantare de la stat, cat si la cele private. In ultimii ani am fost incontinuu atacati pe motivul ca am castigat licitatiile cu ajutor politic, insa nimeni nusi pune problema de ce noi am reusit sa castigam contracte mari si inainte de ‘90 si in guvernarile PSD, CDR si cea actuala: pentru ca le finalizam la timp", a declarat Olga Marinescu, directorul economic al Aedificia Carpati.
Reprezentantii RAAPPS au aratat ca legea permite inceperea negocierilor cu o singura sursa, in cazul in care la licitatie nu se califica minimum trei firme.
Doar o oferta valabila. Regia a primit, in septembrie 2008, cinci oferte din partea unor firme si consortii romanesti pentru derularea lucrarilor de consolidare si amenajare a Palatului Victoria. Firmele Aedificia, Bog’art si Comnord au depus oferte individuale pentru a participa la licitatia de atribuire a contractului, alte oferte fiind transmise de consortiile formate din UTI Instal si Concas Buzau, respectiv Class Invest si Delta ACM.
Filden Grup si Romconstruct Holding, ambele firme din Bucuresti, au cumparat caietul de licitatie, dar nu au depus oferta.
Din cele cinci oferte inregistrate, RAAPPS trebuia sa selecteze cel putin trei oferte valabile pentru a putea derula licitatia, dar numai o singura firma a indeplinit conditiile de participare.
Pentru a participa la licitatie, firmele trebuie sa obtina un certificat de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Potrivit fostului director al RAAPPS, principala problema a fost ca majoritatea firmelor nu au indeplinit conditiile solicitate pentru certificatul ORNISS sau cele privind volumul lucrarilor efectuate in cazul unor monumente istorice, categorie in care este incadrat Palatul Victoria.
„La aceasta licitatie au participat foarte multe companii, care nici macar nu indeplineau criteriile de participare la acest proiect. Ne batem cu toti impotentii din constructii, care nu reusesc sa duca o lucrare pana la capat. Asa sa intamplat si la Ateneul Roman, unde sau chinuit cateva SRLuri sase ani si am preluat ulterior noi lucrarea", afirma Marinescu.
Compania a castigat anul acesta si contractul de reabilitare a Bibliotecii Nationale, contract in valoare de 64,3 mil. euro fara TVA, care are o durata de executie de 30 de luni.
Aedificia Carpati, companie infiintata in 1992 prin reorganizarea Trustului Carpati, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 145 mil. lei, in crestere cu 16% fata de anul precedent. „In prezent avem circa 750 de angajati, dar prin subantrepriza cream alte 2.000 de locuri de munca", afirma Marinescu.
Aedificia Carpati este implicata si in lucrarile de modernizare si consolidare a Bancii Nationale si a fost implicata dea lungul timpului in constructia Palatului Cotroceni, Palatului Parlamentului, Teatrului National, Ateneului Roman sau Ambasadei Chinei.
Compania este controlata de omul de afaceri Petre Badea, unul dintre fostii angajati ai Trustului Carpati, care potrivit informatiilor din presa a fost un apropiat atat al aliantei CDR, cat si al PSD.
Design nou. Noua cladire a Guvernului va fi construita in spatele Palatului Victoria si va mentine forma actuala a cladirii, in forma literei „E", insa spre deosebire de vechea cladire va avea trei subsoluri in care vor fi amenajate parcari, plus inca doua etaje.
Actuala cladire numara doar patru etaje. In cadrul noii cladiri urmeaza sa fie amenajate gradini interioare, care sa poarte numele regiunilor Romaniei,
intruna dintre acestea urmand sa fie amenajat un restaurant.
Legatura dintre cladirea veche si cea noua va fi asigurata printro scara in zigzag, denumita „diagonala de promenada", potrivit arhitectilor Branimir Medic si Pero Puljiz, care coordoneaza proiectul. Suprafata intregului ansamblu va fi de aproximativ 30.000 de metri patrati, ceea ce ar reprezenta o dublare a suprafetei actuale de lucru.
Petre Badea, patronul Aedificia Carpati, este unul dintre fostii angajati ai Trustului Carpati, care potrivit informatiilor din presa a fost un apropiat atat al CDR, cat si al PSD