Tubulatura: Tevi pentru stat

Autor: Vlad Anastasiu 27.05.2009

Producatorii de tubulatura din PVC (polivinilclorura) si PE (polietelina) isi indreapta atentia catre proiectele de infrastructura de mediu, pentru retelele de apa si canal, pentru conservarea afacerilor la nivelul anului trecut, in conditiile in care tot mai multe proiecte imobiliare sunt fie amanate, fie anulate, iar cererea este in scadere. O alta strategie de crestere a afacerilor vizeaza majorarea cotelor de piata, iar investitiile continua chiar si in conditiile scaderii pietei.



 

 

Piata de tubulatura PVC a fost estimata anul trecut la un volum de aproximativ 40.000 de tone, valoarea acesteia fiind de aproximativ 50 de milioane de euro, in timp ce piata de tubulatura PE s-a ridicat la o valoare de peste 70 mil. euro, potrivit principalilor jucatori de pe piata de profil.

Pentru acest an pe ambele piete se estimeaza o scadere a cererii, consumul fiind sustinut in principal de proiectele de infrastructura de apa si canal dezvoltate de autoritati, care vor beneficia de finantare europeana. Pana in anul 2013, Romania beneficiaza din partea Comisiei Europene de un buget de 3,2 miliarde de euro, pentru constructia, extinderea sau modernizarea retelelor existente de apa potabila si de canalizare.
Pentru acest an este asteptata o scadere a pietei in volum cu pana la 20%, in timp ce scaderea in valoare a pietei ar putea fi mai accentuata, pe fondul reducerii pretului la materiile prime.
„Piata de tubulatura PVC a ajuns la finele lui 2008 la valoarea de aproximativ 50 de milioane de euro, pe un volum de circa 40.000 de tone. In ceea ce priveste anul 2009, piata de tubulatura PVC se va situa ca valoare la aproximativ 80% din cifra inregistrata in anul 2008, in conditiile in care pretul materiilor prime a scazut cu circa 25%, iar cererea pe segmentul rezidential e in scadere", a declarat Marius Albescu, directorul de vanzari al Teraplast, principalul jucator pe piata de profil.
Reprezentatii producatorului de tevi din polietelina Politub, membru al grupului Teraplast, apreciaza o scadere a pretului la materiile prime chiar si cu 35% pana la sfarsitul anului.
„In 2008 piata de tubulatura PE a avut o valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, la un volum de 50.000 de tone. Pentru 2009 estimam ca piata va fi ca valoare la aproximativ 75%-80% din cifra anului 2008 si la un volum de 40.000 de tone. Scaderea in valoare va fi mai mare, deoarcere fata de anul trecut, pretul la materia prima a scazut cu pana la 35%", a declarat Alexandru Tabaran, directorul comercial al Politub.
Estimarile pentru anul trecut au fost confirmate si de Emil Pop, directorul general al Rehau Polymer, un alt jucator pe piata de profil.
El a apreciat la peste 40 de milioane de euro piata de tubulatura PVC si respectiv la 70 de milioane de euro, piata de tubulatura PE.
Scaderi puternice In T1. In primele trei luni ale acestui an pietele de profil au inregistrat scaderi cuprinse intre 35% in cazul tubulaturii din PVC si 50% in cazul tevilor din PE. Regresul vanzarilor a venit pe fondul sistarii lucrarilor din sectorul rezidential, dar si a lucrarilor de infrastructura de mediu, de apa potabila si canal desfasurate de autoritatile locale.
„Pe segmentul de tubulatura PE, in primul trimestru din 2009 piata a fost la jumatate fata de valoarea aceleiasi perioade din 2008. Diminuarea pietei a venit pe fondul blocarii fondurilor pentru lucrarile publice, ca urmare a crizei financiare. La inceputul anului toate resusele financiare ramase la bugetele locale au fost redirectionate inspre bugetul national", a apreciat Tabaran. Potrivit reprezentatilor Teraplast, 70% din totalul vanzarilor de tubulatura PVC din Romania sunt realizate pe proiectele publice de infrastructura de alimentare cu apa si canalizare. In aceste conditii, deblocarea proiectelor cu finantare de la stat precum si accelerarea aprobarii proiectelor cu finantare europeana pentru acest tip de constructii ar putea impulsiona o deblocare a pietei chiar din aceasta vara.
„Deblocarea pietei de tubulatura PVC va fi posibila doar in momentul in care va exista finantare pentru proiectele publice de infrastructura, precum si in momentul in care institutiile bancare vor relansa creditarea pentru proiectele private din domeniul rezidential. Pe partea de infrastructura o deblocare a pietei ar putea avea loc la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie", a declarat Albescu.
De aceeasi parere este si Pop de la Rehau, care vede in urmatoarea perioada un interes mai mare printre producatorii de tevi PVC si PE pentru proiectele desfasurate de stat, ca o alternativa la proiectele imobiliare amanate sau anulate de investitori din lipsa de finantare. „Daca va exista finantare pentru proiectele de infrastructura bugetate de catre stat, credem chiar intr-o crestere a pietei de tubulatura", a spus Pop.
La fel si directorul Politub apreciaza o deblocare a pietei odata cu reluarea proiectelor de infrastructura aflalte in asteptare, cel mai probabil incepand cu aceasta vara.
„Pe domeniul tevilor PE, in acest moment pe piata locala exista mai multe lucrari publice pentru retelele de apa si gaz care sunt in stand-by, astfel ca revigorarea pietei de tubulatura PE va avea loc doar in momentul in care se vor debloca finantarile pentru aceste proiecte. Cel mai probabil, o deblocare este posibila incepand cu luna iunie", a adaugat Tabaran. Potrivit acestuia lucrarile publice la retelele de gaz si apa reprezinta aproximativ 80% din vanzarile producatorilor de tubulatura PE.
Investitiile continua. Pentru acest an, cele doua companii din grupul Teraplast anunta investitii de peste 8 milioane de euro, iar in ciuda conditiilor din piata, majoritatea investitiilor vor viza extinderea capacitatilor de productie.
„In cazul Politub investitiile din 2009 vor fi de aproximativ un milion de euro si vor fi directionate inspre dezvoltarea capacitatilor de productie prin achizitia unei noi linii de fabricatie a tevilor PE pentru drenaj. Compania va demara productia pe noua linie in iunie cel mai probabil", a declarat Tabaran.
Astfel compania va putea intra pe noi piete precum cea de infrastructura rutiera, cea rezidentiala sau cea de agricultura, cum ar fi spre exemplu instalatiile de irigatii. In prezent Politub furnizeaza tubulatura PE doar pentru lucrari la retelele de gaz, apa si cele pentru fibra optica.
Compania Teraplast isi continua si in acest an programul de investitii care presupune relocarea si majorarea capacitatilor de productie in cadrul unui parc industrial la Saratel, in judetul Cluj, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la peste 66 de milioane de euro. „Anul acesta compania Teraplast are in desfasurare investitii totale de 30,7 milioane lei (aproximativ 7,3 milioane euro). Majoritatea acestor investitii vor fi orientate inspre proiectele de relocare si dezvoltare din Parcul Industrial Teraplast de la Saratel", a adaugat Albescu.
Pana in prezent investitiile in majorarea capacitatii de productie a fabricii de tevi PVC a Teraplast se ridica la peste 4,2 milioane de euro si au fost orientate atat inspre constructia fabricii, cat si inspre achizitia de noi linii de productie.
Capacitatea anuala de productie a Teraplast se ridica la 22.000 de tone anual.
Pe partea de polietelina, Politub are o capacitate de 10.000 de tone anual, dezvoltata de patru linii de productie. Dupa intrarea in functie a celei de a cincea liniei de productie, in vara anului acesta, capacitatea de productie a companiei se va majora cu aproximativ 2.000 de tone anual.
Pentru acest an compania Teraplast isi propune pastrarea pozitiei de lider pe piata de tubulatura PVC, cu o cota de piata de aproximativ 40%, in vreme ce compania Politub apreciaza o crestere a cotei de piata la 20%, ocupand astfel a doua pozitie ca producator de tevi PE pe piata locala.
Pe piata de tubulatura polietilena mai sunt prezente companii ca Valrom, liderul de piata, cu o cota de 28%, Samiplastic, Palplast, Rehau sau Pipelife. In acest sens in piata este asteptata o accentuare a concurentei in acest an, in conditiile scaderii generale a pietei, o conservare sau chiar o crestere a afacerilor fiind generata doar de o crestere a cotei de piata.
„In primele luni ale anului atat pe segmentul de tubulatura PVC, cat si pe cel de PE, concurenta a fost mai mare decat in perioada similara din 2008. In urmatoarele luni piata se va mentine pe acelasi trend, doar in situatia in care se vor amana si proiectele de infrastructura, iar cererea va ramane la nivelul actual", afirma Albescu.