Tiger Somes a demarat o investitie de 5 milioane de euro la Dej

Autor: Laurentiu Cotu 27.05.2009

Producatorul local de hartie cu polietilena a anuntat demararea unui proiect investitional care sa acopere cererea pentru produsele destinate domeniului alimentar. Peste 80% dintre produsele firmei clujene sunt destinate pietei europene, principalele destinatii fiind Spania si Franta.



Conducerea companiei Tiger Somes din Dej, producator de hartie cu polietilena, a anuntat demararea unui proiect investitional de aproximativ 5 mil. euro in vederea retehnologizarii fabricii de la Dej. Oficialii companiei clujene anuntau anul trecut ca intentioneaza relocarea fabricii de hartie cu polietilena intr-o alta zona, insa in prezent s-a renuntat la demararea acestui proiect.
„Aceasta investitie se va realiza prin fonduri structurale si ne propunem sa crestem capacitatea de productie a fabricii de la Dej si sa imbunatatim calitatea produselor noastre odata cu achizitionarea unor noi utilaje. Consider ca efectele crizei economice au ajuns la maxim in aceasta perioada de timp, insa cu toate acestea cererile venite din partea clientilor nostri ne obliga sa crestem capacitatea noastra de productie si sa realizam noi investitii’’, a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei Tiger Somes.
 
80% dintre produse sunt destinate pietei europene
Compania clujeana estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 7,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut. Compania Tiger Somes a incheiat anul 2008 cu vanzari totale de aproximativ 7 mil. euro, fata de 6,4 mil. euro, cifra de afaceri realizata in 2007.
„Ne bazam in estimarile facute pe contractele incheiate cu noii clienti si pe cresterea productiei companiei noastre, in conditiile in care pretul la polietilena a scazut fata de anul trecut, iar cererea pentru produsele proprii destinate domeniului alimentar este in crestere. In momentul de fata nu simtim un recul, fiindca pe segmentul produselor alimentare nu poate scadea cererea chiar daca traversam o perioada de criza. Dupa estimarile noastre, criza financiara se va prelungi si anul viitor, insa cred ca din 2010 lucrurile vor incepe sa-si revina’’, a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei Tiger Somes.
Compania Tiger Somes, care detinea pana in anul 2007 doua divizii in Dej, cea de hartie cu polietilena si cea de ambalaje flexibile, a vandut catre grupul ceh OTK, specializat in productia de ambalaje si etichete, activitatile de productie ambalaje. Tiger Somes detine la Dej capacitati de productie pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. Peste 80% dintre produsele firmei clujene sunt destinate pietei europene, principalele destinatii fiind Spania si Franta.
„Intentionam ca in acest an sa mentinem ponderea la export realizata in 2008 sau, in cazul in care conjunctura pietei ne va permite, vom incerca sa crestem productia la export’’, a spus directorul general al companiei Tiger Somes. Divizia de ambalaje flexibile achizitionata de OTK Group in 2007 reprezenta 40% din afacerile Tiger Somes.
Cererea de hartie pe piata alimentara continua sa creasca
Tiger Somes produce hartie cu polietilena imprimata destinata ambalarii produselor din carne, branzeturilor si a produselor de cofetarie si patiserie, hartie cu polietilena pentru ambalarea produselor portionate precum zahar, piper, cacao sau condimente, dar si fete de masa si servetele de unica folosinta.
Printre clientii companiei clujene se numara firmele Carrefour, Cris-Tim, Spring Time, Auchan, Real, Angst, Metro, Cora, Mega Image, Napolact. Compania a mai livrat hartie cu polietilena si pentru divizia italiana a grupului SPAR.
Tiger Somes s-a infiintat in anul 1992, ca o societate mixta romano-italiana, avand ca obiecte principale de activitate producerea hartiei cu polietilena si realizarea ambalajelor fixe. Pentru dezvoltarea afacerii, producatorul clujean a achizitionat in 2001 un teren de 3,8 hectare in localitatea Dej. Constructia greenfield si dotarea cu utilaje a fabricii a insemnat o investitie de 2,8 mil. euro. Actionariatul Tiger Somes este format din Valentino Fornaroli, care detine, direct si indirect, 72% din actiuni, Adrian si Mircea Itu, cu 24%, restul de 4% fiind impartite intre alti doi oameni de afaceri italieni.
OTK Group, care a preluat de la Tiger Somes divizia de ambalaje flexibile, este specializat in productia de ambalaje, etichete grafice, etichete autoadezive, precum si ambalaje de mici dimensiuni destinate in special industriei farmaceutice.
Pana in momentul achizitiei diviziei de ambalaje a companiei Tiger Somes, afacerile grupului ceh pe piata romaneasca s-au concretizat in exporturi, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 3 milioane de euro anual.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei prin care au achizitionat Tiger Somes, dar au precizat ca suma platita pentru divizia de ambalaje a fost de ordinul milioanelor de euro. Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput in luna martie a anului 2006 si s-au finalizat in primul trimestru al anului 2007. Initial, grupul ceh intentiona ca in Romania sa deruleze o investitie greenfield, insa ulterior s-a hotarat pentru achizitia unei companii deja existente pe piata.
Conducerea companiei OTK Print Ro estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 4,4 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut. Firma din Dej a incheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de aproximativ 4 mil. euro. Compania a demarat activitatea de productie in Romania in urma cu doi ani si a incheiat anul 2007 cu vanzari totale de peste 3 milioane de euro.
Actionarul majoritar al OTK Group este grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare, dar si investitii industriale. OTK Group detine trei fabrici in Cehia si una in Romania, iar in 2008 grupul si-a manifestat intentia de a realiza un joint-venture in Rusia. Grupul a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, iar din 1995 si pana in acest an OTK a investit peste 30 de milioane de euro in Cehia.