In lipsa cresterii, fondul de investitii Advent spera macar sa conserve afacerile Ceramica Iasi

Autor: Adrian Cojocar 27.05.2009
Producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE), controlat de fondul de investitii american Advent International, estimeaza ca piata de blocuri ceramice va inregistra in acest an un declin de circa 30%, dar compania spera sa-si mentina nivelul de afaceri de anul trecut, de 58 de milioane de lei (15,8 mil. euro).
"Noi am estimat ca piata va scadea anul acesta cu aproximativ 30% fata de anul 2008. Datorita imbunatatirii distributiei produselor pe parcursul anului 2008 si inceputul anului 2009 vom incerca sa obtinem o cifra de afaceri cat mai apropiata de cea a anului trecut", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.
Pe parcursul lui 2008, compania a incheiat contracte de distributie cu firme din 23 de judete, cea mai mare parte a marfii fiind destinata regiunii Moldovei.
El a mai precizat ca profitul companiei va scadea in 2009 pe fondul reducerii preturilor pe piata de materiale de zidarie cu efecte negative asupra marjelor de profitabilitate.
Castigurile companiilor din domeniu vor mai avea de suferit anul acesta si din cauza "acutizarii competitiei in piata materialelor de zidarii", potrivit conducerii Ceramica Iasi.
Compania a reusit in primele trei luni din acest an sa-si mentina un nivel al cifrei de afaceri aproapiat de cel de anul trecut, respectiv de 11,7 milioane de lei (2,7 mil. euro). Cu toate acestea profitul net s-a redus semnificativ, pana la 0,55 mil. lei, de la 2,4 mil. lei in primele trei luni ale lui 2008.
"In primul trimestru am vandut mai multe produse cu valoare adaugata mare fata de aceeasi perioada a anului (caramida plina, tigla, caramida eficienta). In plus, baza noastra de clienti a fost mai mare decat in aceeasi perioada din 2008, cand abia incepusem sa dezvoltam reteaua de distributie", spune Mangalagiu.
 
Scaderea preturilor si salariile compensatorii musca din profit
El a precizat ca principalul factor care a condus la scaderea profitului pe primele trei luni l-a constituit adaptarea preturilor companiei la tendintele pietei, precum si continuarea investitiilor in prima parte a anului.
Cheltuielile cu salariile au urcat si in primele trei luni din 2009 cu 10%, desi firma disponibilizase anterior o mare parte din angajati.
Ceramica Iasi a decis la finele lunii noiembrie a anului trecut sa renunte la circa o treime din angajati pentru eficientizarea activitatii in contextul adancirii crizei financiare si ca urmare a cresterii costurilor de productie si transport.
"Persoanele disponibilizate au primit plati compensatorii, care au avut ca efect cresterea cheltuielilor salariale in primele trei luni ale acestui an. Principalele reduceri de costuri au fost determinate de inchiderea, la sfarsitul anului 2008, a unei vechi sectii de productie, ale carei costuri de operare erau foarte mari din cauza tehnologiilor invechite", mai spune Iulian Mangalagiu.
Rezultatul companiei pe primul trimestru a mai fost afectat si de activitatea pe partea financiara, care a generat pierdere, pe fondul cresterii cheltuielilor cu dobanzile si scaderea dobanzilor la depozite ca urmare a efectuarii de investitii.
 
Advent a pierdut 18,5 mil. euro la Ceramica de la preluare
Pachetul de actiuni pe care fondul de investitii Advent il controleaza la Ceramica Iasi, de 78,1% din capital, mai valoreaza pe Bursa 67,8 mil. lei (16,3 mil. euro), dupa ce fondul a injectat in afacere aproape 35 mil. euro de la preluarea firmei in 2007.
In iunie 2007, Advent a platit circa 22,3 mil. euro pe aproximativ 66% din actiunile Ceramica Iasi, pachet care a fost preluat de la salariatii companiei. La acea data salariatii parea ca au facut o afacere proasta, din cauza ca pretul platit atunci de Advent era cu mult sub cotatia unei actiuni Ceramica Iasi pe Bursa din acea perioada.
Tototdata, Advent a mai adus circa 10 mil. euro la producatorul de caramizi printr-o majorare de capital destinata majorarii capacitatii de productie al companiei. Pe fondul scaderii actiunilor Ceramica Iasi, Advent a achizitionat din piata titluri ale companiei pentru care a platit peste 2,5 milioane de euro, majorandu-si participatia la peste 78% din capitalul firmei.
Criza a facut insa ca per total fondul de investitii sa piarda 18,5 milioane de euro din investitiile pe care le-a realizat la Ceramica Iasi.