EVENIMENT EDITORIAL / Bibliografia Cartii bucurestene

Autor: Stelian Turlea 28.05.2009

Dintru inceput trebuie subliniata unicitatea acestei lucrari* care va cuprinde in final tot ce s-a tiparit si exista in bibliotecile bucurestene.



 

 
Au aparut deocamdata patru volume, privind perioada 1494-1918. Partea a II-a va inregistra cartile din intervalul 1918-1948; partea a III-a va cuprinde cartile din intervalul 1948-1989; iar partea a IV-a va incepe cu anul 1990 si se va opri in zilele noastre. Numarul volumelor fiecarei parti va fi stabilit in functie de numarul fiselor de descriere bibliografica. Semnalam cu oarecare intarziere aceasta lucrare aparuta in 2006-2008.
Pentru volumele deja aparute au fost utilizate si „Bibliografia romaneasca veche (1508-1830)" si „Bibliografia romaneasca moderna (1831-1918)", lucrari aparute intre cele doua razboaie. De asta data, materialul a fost completat, organizat pe domenii, iar in cadrul fiecarei grupe operele au fost ordonate cronologic si alfabetic, dupa autori si titluri. Astfel, ne aflam in fata primei bibliografii romanesti organizate pe domenii si nu pe autori. Din pacate, la primul volum lipseste o pagina de cuprins cu toate aceste domenii - in numar de aproape o suta -, incat, in cazul in care cauti ceva anume, trebuie sa frunzaresti volumul/volumele pana dai de domeniul dorit. Eroarea este remediata la volumele doi, trei si patru. Ca sa va faceti o idee despre ce se gaseste in „Bibliografia cartii bucurestene", trebuie sa enumeram domeniile: generalitati; filosofie, psihologie, logica, etica; religie, teologie; statistica, demografie, sociologie; politica; economie; drept, legislatie; administratie publica; arta militara in general; asigurari, prevederi si ajutor social; educatie, invatamant; medicina; medicina veterinara; agricultura si alte domenii inrudite, zootehnie; economie casnica; inginerie, tehnica si industrie in general; conducere si organizare in industrie, comert si transport; industrii si meserii diverse; arta, distractii, sport; lingvistica, filologie; literatura romana, critica si istorie literara; literatura romana; istorie si critica literara; literatura universala; literatura engleza; literatura americana; literatura germana; literatura scandinava; literatura franceza, istorie si critica literara; literatura franceza; literatura italiana; literatura latina, critica si istorie literara; literatura latina; literatura greaca veche, critica si istorie literara; literatura greaca veche; literatura rusa; literatura ceha si slovaca; literatura indiana, persana; literatura araba; literatura maghiara; biografii, stiinte inrudite (genealogie, heraldica); arheologie; preistorie, vestigii preistorice; vestigii culturale (antichitati) ale timpurilor istoriei; monografii regionale; geografie; istorie.
In aceste volume (fiecare de peste 1.000 de pagini) se gaseste consemnat tot ce s-a tiparit in atatea veacuri. Cum excelent spune autorul, „Transformarea Bucurestilor in Capitala renasterii nationale a tuturor popoarelor balcanice pana la cucerirea propriilor independente si in Capitala tuturor romanilor se datoreaza fundamental tiparului bucurestean. Vreme de 400 de ani, forta rezistentei balcanice este in spirit si nu in puterea militara. Aportul romanesc nu s-a manifestat preponderent in domeniul dogmei. Meritul a constat in sustinerea ortodoxiei prin intermediul tipariturilor si prin ingriirea lacasurilor manastiresti balcanice. Efortul financiar al poporului roman pentru ortodoxie a fost urias, incomparabil cu al celorlalte popoare vecine. Nu am avut temeritatea sa numi Bucurestii a treia Roma, desi defineam un adevar in comparatie cu Moscova care isi aroga acest rol. Modestia si onestitatea nu ne-au fost un aliat. Am crezut in recunostinta vecinilor si nu a fost suficient. In acest context, lucrarile proiectate, in acceptia noastra, devin argumente determinante in reliefarea celui mai puternic centru de rezistenta spirituala pentru ortodocsii din sud-estul Europei si din Orientul Apropiat, cum au fost, indubitabil, Bucurestii".
Un cuvant si pentru autor, dr. Florin Rotaru, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, care se ocupa cu acribie de continuarea lucrarii. Pentru activitatea sa, Florin Rotaru a fost inclus intre cei 2.000 de intelectuali de frunte al secolului 21 de catre Institutul Bibliografic Central Cambridge, un fel de who’s who a carui editie revizuita va aparea anul viitor.
*) Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Editura Biblioteca Bucurestilor, Dr. Florin Rotaru – Bibliografia Cartii bucurestene de la origini pana in prezent, 1494-2006. Partea I, 1494-1918. Patru volume. Editura Biblioteca Bucurestilor. Coperta – Mircia Dumitrescu.