Vanzarea unei companii romanesti, cel mai mare „deal" din Est

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 28.05.2009
Valoarea tranzactiilor incheiate in Europa Centrala si de Est in primul trimestru al acestui an a atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, numai 31 mil. dolari (22,2 mil. euro) fiind investiti in cadrul a numai noua tranzactii anuntate, conform datelor Dealogic, citate de The Wall Street Journal.
In perioada similara a anului trecut, tranzactiile incheiate in regiune aveau o valoare de 4,5 mld. dolari (3,2 mld. euro).
 
Activitate redusa pe piata
Cea mai ampla tranzactie anuntata in regiune in primul trimestru a fost achizitia de catre firma europeana de private-equity Ged Group a furnizorului de echipamente medicale Diamedix Impex din Romania in schimbul a 15 milioane de dolari.
Alte tranzactii au inclus achizitia de catre firma rusa de buyout Marshall Capital Partners a 25% din producatorul rus de alimente pentru bebelusi Nutritek Group in schimbul a 5 milioane $ si achizitia de catre Enterprise Investors a 36% din compania de marketing de cosmetice Bio-Profil Polska in schimbul a 4 milioane $.
Grupurile de private-equity au incercat in acelasi timp sa vanda firme.
Desi recesiunea a cuprins regiunea dinspre pietele dezvoltate, unii analisti spun ca firmele de private-equity dispun inca de oportunitati. „Economiile au fost afectate puternic, ceea ce inseamna un impact negativ asupra randamentelor obtinute de fondurile de investitii", a declarat Tycho Sneyers, partener in cadrul LGT Capital Partners. „Dependenta de imprumuturi este in mod tipic limitata, iar acest lucru este, bineinteles, un aspect pozitiv in mediul actual."
Bill Watson, director de investitii pentru regiune in cadrul diviziei de private-equity a Société Générale Asset Management Altenative Investments, a declarat ca Europa Centrala este inca bine pozitionata, intrand pe scadere economica mai tarziu decat alte regiuni.
„Avantajul pe care Europa Centrala l-a avut dintotdeauna este ca stie ce va veni", a declarat el. „Viteza sa de adaptare este mult mai mare."
 
Ungaria este in cea mai dramatica situatie
Unele parti ale regiunii au fost afectate mai puternic decat altele. Frantisek Tregler, din cadrul Penta Investments din Cehia, a declarat: „Cea mai dramatica situatie este in Ungaria, unde politica monetara si fiscala este ineficienta. Sunt estimari ca PIB-ul ar putea scadea mai mult decat se anticipase".
Tregler arata ca unele tari rezista foarte bine. „Pot vedea deja lumina de la capatul tunelului in Polonia si Cehia."
Christina Koycheva, din cadrul firmei de avocatura Wolf Theiss, a declarat: „Activitatea a incetinit in mare parte din cauza restrictiilor legate de finantarea datoriilor. Bancile sunt extrem de precaute". Koycheva spune ca mediul s-a imbunatatit din primul trimestru. „Fondurile de investitii ar putea reprezenta o cale de a iesi din actuala situatie. Se pare ca lucrurile se imbunatatesc, insa nu intr-un ritm alert", a declarat ea.
 
O piata „linistita"
 
Cum a fost vanduta compania Diamedix
Fondul de investitii Ged a achizitionat la inceputul acestui an 80% din actiunile firmei Diamedix activa pe segmentul de import si distributie de produse diagnostice pentru 12,5 milioane de euro. Tranzactia a cuprins atat o achizitie propriu-zisa de actiuni, cat si o majorare de capital. In cadrul deal-ului au vandut oamenii de afaceri Vasilis Chrelias, care pastreaza 20% din actiunile Diamedix, si Papadopoulos Nikolaos. Compania estimeaza pentru acest an o crestere de 30% a businessului comparativ cu nivelul de 6,1 mil. euro raportat in 2008. O alta tranzactie pe aceasta nisa a fost anul trecut preluarea de catre Roche a unei parti din activele Top Diagnostics intr-un deal estimat de ZF la 17-20 milioane de euro. Ioana David