Piata M&A s-a intors la nivelul din 2004

Autor: Roxana Pricop 28.05.2009
Piata de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat un recul puternic in primele cinci luni ale anului, cand au fost incheiate 61 de tranzactii in valoare totala de 199 mil. euro, cu 93% mai putine fata de acelasi interval din 2008.
Tranzactiile din sectorul imobiliar au inregistrat cea mai mare depreciere in 2009, pana la o valoare totala de 69 mil. euro, prabusire care a avut loc de la un nivel de 959 mil. euro raportat in primele cinci luni ale anului trecut.
„Anul 2009 a fost dominat de tranzactii de conjunctura in care vanzatorii au facut compromisuri la pret. Sectorul de real estate, care in anii trecuti a atras cele mai voluminoase tranzactii, a fost marcat de vanzari fortate, cu discount mare la pret. De asemenea, foarte multe tranzactii care au inceput anul trecut si pe care le asteptam sa se concretizeze anul acesta au fost amanate sau abandonate", a spus Ioana Filipescu, managing director la compania de consultanta Raiffeisen Investment Romania, in cadrul unei conferinte organizate de WallStreet.ro. Ea a adaugat ca astfel piata a coborat sub nivelul din 2004.
Industria alaturi de sectorul serviciilor financiare si real estate au atras cele mai multe tranzactii in primele cinci luni ale anului, potrivit informatiilor Raiffeisen Investment. Cea mai valoroasa tranzactie de la inceputul acestui an a fost cea de 44 mil. euro prin care BERD a achizitionat 50% din centrul Renault de la Titu. Locul al doilea este ocupat de achizitia in valoare de 40 mil. euro a MGV Distri-Hiper de catre reteaua de hipermarketuri Auchan. Achizitia Niculina Iasi de catre Sticknet Investment s-a ridicat la 25,7 mil. euro, in timp ce dezvoltatorul imobiliar BelRom a cumparat un teren de 22,5 ha in Ramnicu Valcea cu 23 mil. euro.
Valoarea medie a unei tranzactii a fost de 6,9 mil. euro in primele cinci luni ale anului. Raportat la primele cinci luni ale anului trecut, cand cele 71 de tranzactii incheiate inregistrau o valoare totala de aproape 2,7 mld. euro, valoarea medie a unei tranzactii a scazut cu peste 80%. „Economia se contracta, iar acest lucru se resimte si la nivelul pietei de fuziuni si tranzactii. Daca in urma cu doi ani, pentru o companie relativ buna se depuneau pana la opt oferte, astazi cu greu gasesti un cumparator", a spus Doru Lionachescu, managing partner la compania de consultanta Capital Partners.