BNR a luat 5 mld. euro de la FMI, rezerva a urcat cu doar 2 mld. euro. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 01.06.2009
Banca centrala a cheltuit o parte din banii de la FMI inca inainte de a-i primi.


Rezerva valutara a Bancii Natio-nale a urcat in luna mai cu doar 2 miliarde de euro pentru ca, desi au intrat 5 miliarde de euro de la FMI, iesirile din rezerva au insumat 4,2 mld. euro.

Volumul mare al platilor din rezerva indica faptul ca BNR a facut cheltuieli anticipate pentru sustinerea cursului de schimb al leului in asteptarea banilor de la FMI care au venit sa acopere golul creat si fara de care rezerva ar fi consemnat o scadere neta, prelungind declinul constant inceput in noiembrie anul trecut.
Cum este justificat acest volum al iesirilor? Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma ca aproximativ un miliard de euro reprezinta sumele eliberate din rezervele minime obligatorii ale bancilor ca urmare a modificarii metodologiei de calcul, inca un miliard de euro au iesit prin ajungerea la scadenta a unor operatiuni de swap valutar derulate de BNR pentru a injecta lichiditati in lei pe piata, iar circa 500 mil. euro au constituit efectul deprecierii dolarului fata de euro, in conditiile in care moneda americana a avut o pondere de peste 60% in prima transa de bani primita de la FMI.
Abia acum incepe sa iasa la lumina amploarea interventiilor realizate de BNR pe piata valutara de la inceputul anului pentru temperarea presiunilor de depreciere a leului.
La sfarsitul lunii mai, BNR avea astfel in vistierie 26,85 de miliarde de euro, respectiv cu jumatate de miliard de euro mai putin decat in octombrie, cand criza financiara internationala a inceput sa isi faca simtite efectele pe plan local. In acest timp BNR a intervenit pe piata valutara, atat direct, cat si prin intermediul unor banci comericale, vanzand valuta din rezerva pentru a contracara presiunile de crestere a cursului.
Cu toate ca BNR a cheltuit cateva miliarde de euro pentru a sustine leul, euro a crescut in primul trimestru la niveluri de peste 4,2 lei, leul depreciindu-se cu aproape 20% intr-un interval de numai cinci luni.
Prima justificare a contractarii imprumutului de la FMI a fost tocmai consolidarea rezervei valutare, care sa permita BNR sa inceapa sa elibereze din rezervele minime pe care le colecta de la bancile comerciale si in acelasi timp sa continue sa sprijine leul.
Piata astepta totusi o crestere mai consistenta a rezervei valutare, in conditiile in care impactul reducerii rezervelor minime ale bancilor fusese anticipat la circa 800 mil. euro conform unor surse din BNR, dar iesirile generate de operatiunile derulate pe piata valutara nu fusesera luate in calcul.
BNR a avut in mai intrari totale de valuta la rezerva valutara de 6,28 de miliarde de euro (incluzand banii de la FMI), in timp ce iesirile au urcat la 4,32 miliarde de euro. Pe langa banii retrasi de bancile comerciale, BNR a mentionat ca factori de influenta si operatiunile derulate pe piata interbancara si deprecierea dolarului in fata euro (care a facut ca activele in dolari sa valoreze mai putin in euro comparativ cu luna precedenta).
"Operatiunile derulate pe piata interbancara au fost operatiuni swap. Am facut operatiuni swap in incercarea de a acoperi nevoile de lichiditati in lei. Au chemat bancile sa aduca valuta la BNR si sa le dea lei", a explicat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. In luna mai, intrarile din operatiuni de tip swap au fost insa modeste, dupa ce in aprilie volumul fusese masiv. In schimb, inchiderea operatiunilor derulate in lunile precedente (in cadrul carora banca centrala a cumparat temporar valuta contra lei, urmand sa o revanda bancilor la o data ulterioara si la un curs prestabilite) au generat iesiri importante.
"Au venit la scadenta contracte swap, bancile au venit cu leii si BNR a dat valuta. In total, un miliard de euro", a precizat consilierul guvernatorului.
Vasilescu a aratat ca bancile au retras un miliard de euro din conturile deschise la BNR, in urma intrarii in vigoare a deciziei prin care cota de constituire de rezerve minime obligatorii pentru fondurile in valuta atrase pe perioade mai mari de doi ani, pe 24 mai. Piata estima volumul retragerilor in jurul a 800 de milioane - un miliard de euro.
El a adaugat ca, la fel ca in lunile trecute, BNR a inregistrat si intrari din constituirea de noi rezerve minime de catre banci, insa suma a fost mai mica.
"Intrarile din rezervele minime obligatorii ar trebui sa scada, in conditiile in care bancile sunt grabite sa faca ceea ce a dorit BNR: sa manifeste o preocupare pentru pasive cu maturitati mai lungi de doi ani. Cred ca in lunile iunie si iulie vor incepe astfel de reorientari", apreciaza Vasilescu.
Consilierul guvernatorului a spus ca deprecierea dolarului a dus la o corectie a valorii activelor in dolari detinute de BNR cu echivalentul a 500 de milioane de euro.
Astfel, scaderea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, iesirile de valuta din scadentele operatiunilor swap si efectul deprecierii dolarului au generat circa 2,5 miliarde din totalul iesirilor de 4,3 miliarde de euro. Restul reprezinta plati din contul Comisiei Europene si platile de rate in contul datoriei publice externe.
 
 
Ce bani au iesit din rezerva