Retailerul online Pcgarage.ro: din aprilie vanzarile cad cu 10-20%

Autor: Adrian Seceleanu 03.06.2009
Retailerul online nu elimina din start posibilitatea unei vanzari, dar precizeaza ca pana acum nu a primit o oferta viabila.


Retailerul online Pcgarage.ro, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, se va concentra in acest an pe eficientizarea vanzarilor, pentru a incheia anul cu profit, in conditiile in care anul trecut rulajul a fost "sub asteptari", iar exercitiul financiar s-a incheiat cu pierderi.

"Preferam sa nu facem estimari ale cifrei de afaceri pe anul in curs din cauza fluctuatiilor pietei, dar urmarim prin reducerea costurilor si eficientizarea procesului de vanzare sa reusim sa inchidem anul favorabil. Preferam sa incheiem anul cu venituri mai mici, dar profit mai mare", a declarat pentru ZF Gabriel Vasile, director general si proprietar al retailerului.
El spune ca rulajul realizat anul trecut, de 10 mil. euro, a fost mai mic decat asteptarile, iar in acest an vanzarile au luat o turnura nefavorabila incepand cu aprilie.
"Vanzarile din anul 2008 au fost sub asteptarile noastre, incheind anul fiscal fara profit. In primele trei luni se observase o redresare minora a vanzarilor, dar incepand cu luna aprilie, am inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri cu 10-20% de la o luna la alta", a precizat Vasile.
Seful Pcgarage afirma ca retailerul a reusit sa mentina sub control datoriile catre furnizori, in conditiile in care cash flow-ul a fost afectat de reducerea vanzarilor. "Este evident ca scaderea vanzarilor a produs o diminuare a cash flow-ului, dar am reusit printr-o mai buna rotatie a stocurilor sa ne mentinem la un nivel acceptabil al datoriilor fata de furnizori, neavand incidente de plata pe tot parcursul activitatii noastre."
Vasile afirma, de altfel, ca retailerul nu va ezita sa ia masuri de reducere a costurilor, daca situatia de pe piata o va impune. "Odata cu aparitia crizei financiare a fost evident ca fiecare companie a trebuit sa ia masurile ce se impuneau. Indiferent daca aceste masuri implica fuziuni, preluari, reduceri de personal si costuri, PC Garage va adopta oricare din masurile mai sus mentionate, in masura in care acestea nu vor afecta calitatea serviciilor de vanzare si post-vanzare oferite."
Retailerul are in prezent 37 de angajati, in scadere fata de cei 43 de salariati de la finele anului 2007.
Intrebat daca este implicat in acest moment intr-o negociere de vanzare, Gabriel Vasile spune ca nu a primit "deocamdata nicio oferta viabila". "Nu eliminam din start posibilitatea unei viitoare negocieri. Momentan incercam sa continuam pe cont propriu."
eMag, numarul unu de pe piata locala de retail online, a fost preluat de compania de distributie Asesoft Distribution, detinuta de oamenii de afaceri locali Sebastian Ghita si Iulian Stanciu. De asemenea, omul de afaceri Marius Ghenea, care detine retailerul online pcfun.ro, a preluat mai multe magazine online mai mici, care se aflau in dificultate. In acelasi timp, cel.ro, cu afaceri de 10 mil. euro anul trecut, se afla in discutii de vanzare cu fondul de investitii RAEF, potrivit declaratiilor facute de proprietarii companiei.