Natuzzi a facut profit de 3 mil. euro in primul trimestru la fabrica Italsofa

Autor: Ioana David 02.06.2009
Italsofa Romania, unul din principalii producatori de mobila de pe piata locala, detinut de grupul italian Natuzzi, a inregistrat anul trecut un profit net de 30 de milioane de lei (8,1 mil. euro), in scadere cu 38% comparativ cu nivelul de 48 de milioane de lei (14,4 mil. euro) raportat in 2007.
Acesta este al doilea an consecutiv in care castigurile companiei au scazut, dupa un declin de 5,8% in 2007 comparativ cu 2006. Trendul a fost insa inversat la inceput de an.
"In primele trei luni ale acestui an, am inregistrat un profit net de 13,7 milioane de lei (3,2 mil. euro - n.red., comparativ cu 11 milioane de lei (3 mil. euro - n.red.) in perioada similara a anului trecut", au spus reprezentantii companiei.
Cifra de afaceri inregistrata de Italsofa Romania a avut o tendinta inversa comparativ cu evolutia profitului, raportand o crestere de 19% anul trecut, pana la 307 mil. lei (83,4 mil. euro), si un declin de 14% in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2008. Compania nu a precizat care au fost factorii care au influentat aceasta evolutie.
In cadrul Italsofa, in 2008 lucrau 1.474 de angajati comparativ cu 1.480 la finalul lui 2007. Potrivit unor estimari anterioare, afacerile producatorului ar urma sa ajunga la 130 mil. euro in acest an.
Grupul Natuzzi, actionarul fabricii de la Baia Mare, este prezent la nivel mondial prin intermediul a doua branduri: Natuzzi, care se pozitioneaza pe segmentul high-end al pietei, si Italsofa, linie de productie creata in 2001, proiectata pentru segmentul comercial. Produsele Italsofa sunt realizate in China, Brazilia si Romania.
Fabrica Italsofa de la Baia Mare se intinde pe o suprafata de 60.000 mp si este una dintre cele mai mari investitii greenfield din industria locala a mobilei. La nivelul anului trecut, veniturile din Romania reprezentau 15% din totalul activitatii grupului. In 2007, Natuzzi a intrat si cu propriul brand la nivel de retail printr-un magazin deschis in urma unui contract de reprezentare cu compania Class detinuta de Camelia Sucu.
Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Neoset, Palrom, Silvarom, Staer. Productia de mobila a atins anul trecut pragul de 2 mld. euro.