Dragoi, Finante: Romania poate sa nu aiba nevoie de toti banii de la FMI si CE

Autor: Claudia Medrega 02.06.2009

Romania s-ar putea sa nu aiba nevoie de toti banii de care beneficiaza in urma acordului de imprumut extern, daca dovedeste ca exista stabilitate macroeconomica, considera Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.



 
La sfarsitul lunii martie, autoritatile au convenit cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani pentru 12,95 mld. euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD de 19,95 mld. euro.
"Avem optiunea sa folosim sau nu banii. Sper ca nu vom avea nevoie de toti banii de la FMI si Comisia Europeana. Daca putem sa dovedim ca suntem credibili din punct de vedere macroeconomic. Ca exista stabilitate si masurile structurale sunt corecte. Banii de la Fond, CE si institutiile financiare internationale sunt ieftini, dar exista contrangeri. Piata o poti accesa in orice moment. Te duci si gasesti interes, daca dovedesti ca esti solid", a declarat Dragoi intr-un interviu pentru ZF.
El a mentionat ca din finantarea externa de aproape 20 mld. euro, doar fondurile alocate de Comisia Europeana si Banca Mondiala, in suma de 6 mld. euro, sunt destinate finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice. "Mai mult, cei 6 mld. euro sunt esalonati pentru o perioada de 24 de luni, contribuind la finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei pentru perioada 2009-2011."
Dobanda aferenta imprumutului de la Comisia Europeana este de circa 3% pe an, in timp ce de la FMI sumele sunt accesate la circa 3,5% pe an. Odata cu intrarea banilor de la Comisia Europeana, incepand cu luna iulie, Finantele se gandesc la extinderea maturitatilor pentru titlurile de stat emise.
 
Termenele scurte sunt problema
In acest an, ca si in 2008, Trezoreria s-a orientat preponderent catre emiterea de titluri pe termen scurt, care au fost preferate si de banci.
"Problema pe piata interna sunt maturitatile. Termenele sunt foarte, foarte scurte. Pana in aprilie apetitul pe piata a fost pentru scadentele de o luna si trei luni. Sase luni a fost cea mai mare maturitate pe care am emis. Titlurile cu scadenta la trei si cinci ani nu au mers deloc. Din aprilie - mai au inceput sa mearga si acestea. Usor, usor a inceput sa se contureze si apetitul in piata", a explicat Dragoi. De la inceputul anului, Trezoreria a vandut certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare de circa 35 mld. lei. Dragoi a precizat ca titlurile pe termen scurt au fost preponderente, avand o pondere de 96% din totalul emisiunilor. In ceea ce priveste titlurile pe 10 ani, "nu vor fi emise acum pentru ca nu exista apetit". Ministerul de Finante a avut nevoie de lichiditati pentru a-si achita facturile restante din 2008, cand deficitul bugetar a explodat, urcand la 4,8% din PIB, din cauza cheltuielilor imense din ultimul trimestru.
 
Apetit al strainilor pentru Romania
Sumele accesate de la FMI, CE si institutiile financiare internationale nu acopera insa nevoia de finantare la nivel guvernamental, astfel ca Finantele iau in considerare si iesirea pe pietele internationale pentru completarea surselor.
"Trebuie sa arunci scadentele mai incolo. Nu sa creezi foarte mult volum pe termen scurt. La eurobonduri avem termen lung si dobanda fixa. Navigam in ape foarte calme. Insa riscul cel mai mare este sa anunti o suma mare si sa nu poti sa o iei de pe piata."
Dragoi a precizat ca la ultima reuniune a BERD, oficialii din Finante au avut intalniri cu 25 de banci si investitori straini. "Am fost foarte placut surprinsi de apetitul lor pentru Romania de astazi. Am trecut prin socuri de criza. Sunt mai sofisticati investitorii decat ne asteptam."
Conditiile de imprumut pe pietele internationale s-au imbunatatit in ultima perioada, iar lansarea eurobondurilor reprezinta o alternativa avantajoasa.
Potrivit lui Dragoi, cotatiile CDS (credit default swap) pentru Romania - care arata increderea investitorilor - au coborat de la 800 de puncte de baza, in februarie, sub 300 de puncte de baza, fiind mult mai mic decat in cazul unor tari cu investment grade. In ceea ce priveste posibilitatea scaderii in continuare a CDS-urilor, Dragoi a precizat ca "depinde de mai multi factori si este importanta in contextul luarii deciziei privind lansarea de emisiuni, CDS-urile fiind, in acest moment, referinte in stabilirea pretului unei emisiuni de euro-obligatiuni suverane".
Ministerul Finantelor ar putea sa lanseze o emisiune de eurobonduri in ultimul trimestru din acest an de cel putin 500 mil. euro si cu o maturitate de 5-10 ani. "Bineinteles ca urmarim alegerea unui moment propice in lansarea emisiunii, acesta putand fi evaluat si prin prisma cotatiilor CDS aferente Romaniei."