Urziceni, orasul cu doar un supermarket, dar cu echipa de Champions League

Autori: Adriana Rosoga , Cristi Moga 02.06.2009

Echipa de fotbal Unirea Urziceni, aflata pe punctul de a deveni campioana a Romaniei si calificata direct in cea mai importanta competitie intercluburi - Uefa Champions League - ar putea obtine in urma acestei performante venituri similare cu bugetul primariei locale pe un an, cuprins intre 8 si 10 milioane de euro.

"Bugetul Primariei Urziceni a fost anul trecut de 35,6 milioane de lei (9,6 mil. euro), din care 9,7 mil. lei (2,6 mil. euro) au mers catre investitii. Am castigat pana acum proiecte din fonduri europene de 31 milioane de euro in perioada 2004-2008. Anul acest bugetul este de 42,3 mil. lei (circa 10 mil. euro), din care 11,3 mil. lei vor merge spre partea de investitii", a declarat Constantin Sava, primarul orasului Urziceni.
Orasul ialomitean are in prezent 18.320 de locuitori, de circa 17 ori mai putini decat Timisoara, unde se afla singura echipa care mai are sanse teoretice la titlu in acest an. In acelasi timp, bugetul Primariei Timisoara a fost de 18 ori mai mare anul trecut, respectiv 659 mil. lei (178 mil. euro). Bugetul Primariei Bucuresti a depasit 900 mil. euro in 2008.
In Urziceni, dintre retailerii moderni a ajuns doar discounter-ul Minimax, in timp ce la Timisoara sunt prezente lanturile Real sau Kaufland, iar in centrul comercial Iulius Mall se afla in derulare o investitie de 45 mil. euro pentru cresterea suprafetei comerciale.
"Calificarea echipei din Urziceni in Champions League este probabil sa nu angreneze si industria ospitalitatii, atata timp cat pe stadionul din localitatea ialomiteana nu se vor putea disputa meciuri in cadrul acestei competitii. Cel mai probabil, echipa va juca in Bucuresti, iar cele cateva mii de suporteri straini care vor participa la cele trei meciuri din faza grupelor vor dormi la hotelurile din Capitala.
Presupunand ca la cele trei meciuri ale Unirii Urziceni ar putea veni in total circa 5.000 de suporteri straini, care ar putea cheltui pe cazare si mancare circa 200 de euro, sumele lasate in contul firmelor s-ar putea ridica la circa un milion de euro.
Mihai Stoica, managerul Unirii Urziceni, si Dumitru Bucsaru, finantatorul echipei, sunt precauti si nu doresc sa comenteze despre posibila calificare a echipei in Champions League sau despre locul unde se vor disputa meciurile de pe teren propriu ale echipei.
Vorbim joi , a fost raspunsul lui Mihai Stoica, in aceste zile urmand a fi decis daca Tribunalul de Arbitraj Sportiv va da inapoi cele 6 puncte cu care Poli Timisoara a fost penalizata, decizie care ar putea mentine suspansul privind castigatoarea campionatului pana in ultima etapa, cand Unirea va juca impotriva echipei Steaua la Urziceni, iar Timisoara va juca la Brasov.
Un merit important pentru pozitia in care a ajuns echipa din Urziceni este al fostului international si jucator al Chelsea Londra - Dan Petrescu - considerat unul dintre cei mai buni antrenori romani.
 
Ce economie este in Urziceni?
„Exista un supermarket Minimax si urmeaza sa mai fie deschis si un magazin cu discount Penny Market, pentru care am eliberat zilele trecute autorizatia de constructie. De asemenea, cel mai mare retailer de incaltaminte din Europa, Deichmann, si-a anuntat intentia de a deschide un magazin in Urziceni", a mai spus primarul Sava.
Minimax, Penny Market si Deichmann sunt retaileri care se orienteaza catre persoane cu venituri medii spre mici. In acelasi timp, in orasul ialomitean nu a fost anuntata pana in prezent nicio investitie imobiliara semnificativa. „Numarul de someri este foarte mic, avand in vedere ca avem capacitatea de a absorbi si forta de munca din satele invecinate. Chiar daca s-au mai inchis firme, au aparut altele care au preluat somerii", spune primarul.
Potrivit primarului, cei mai mari contribuabili la bugetul local sunt producatorul britanic de confectii in sistem lohn Hayes, producatorul de componente electronice Midas & Co., compania din industria uleiurilor vegetale Expur, dar si cea mai mare unitate de productie de obiecte sanitare din Romania - Martplast - cu peste 450 de angajati.
Printre sponsorii echipei de fotbal se numara proprietarul grupului Alexandrion - Nawaf Salameh - prin intermediul firmei Alexandros Motors care aduce in Romania marca auto chinezeasca din industria auto Great Wall.
„Am incercat sa modernizam infrastructura, sa refacem drumurile de acces in special catre zonele industriale, pentru a atrage investitorii. In general investitiile cele mai mari s-au orientat catre dotarea cu apa potabila, refacerea canalizarilor si a drumurilor", a mai spus primarul. Sava a mai precizat ca intentioneaza sa-i faca cetateni de onoare ai orasului Urziceni pe jucatorii echipei Unirea Urziceni, intr-o ceremonie oficiala.
 
Cine este Dumitru Bucsaru
Dumitru Bucsaru este cel mai discret patron de club din Liga I, cu afaceri in special in industria constructiilor, controlate prin intermediul rudelor. Intrebat de ZF despre efectele economice asupra orasului Urziceni, ca urmare a posibilei calificari a echipei in Champions League, Bucsaru a declarat ca nu este „analist" pentru a face astfel de aprecieri si nu a precizat unde va juca echipa meciurile de pe teren propriu.
Dumitru Bucsaru a inceput sa se implice in constructii prin infiintarea societatii Valahorum SA Urziceni in 1992. Pe de alta parte, firma Green City Construct, controlata in proportie de 85% de familia Bucsaru, a inceput investitiile intr-un proiect imobiliar in comuna 1 Decembrie de la sud de Bucuresti, a carui prima faza, cu 356 de vile, va fi finalizata in toamna acestui an.
Intregul proiect va cuprinde 4.000 de locuinte ce vor fi finalizate in 2014, dezvoltate pe un teren de 100 de hectare al fostelor sere Comaico.