CARTEA DE ISTORIE / Viata secreta a lui Silviu Craciunas

Autor: Stelian Turlea 03.06.2009

Constantin Corneanu

Sub povara marilor decizii
Romania si geopolitica marilor puteri
1941-1945
Editura Scripta
 
Editie ingrijita si prefata de conf. univ. dr. Nicolae Raus: „Lucrarea – cea mai vasta in problema, la ora actuala – recompune avatarurile Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial, marile greseli in contextul dat, amagirile si dezamagirile romanior la incheierea acestuia. Cu vizibil regret si cu amaraciune, autorul pune in seama neimplinirilor noastre de atunci o neintelegere greu explicabila a momentului istoric de catare factorii diriguitori ai tarii. De fapt, axul intregii lucrari este dovedirea realitatii ca romanii n-au stiut intotdeauna unde sa se aseze in istorie, ca n-au frcutificat oricand si in modul cel mai oportun acest dar natural care este pozitia geopolitica si geostrategica, generatoare de atuuri in raporturile internationale, daca, bineinteles, inteligenta si vointa politica i se consacra. Ne-au costat scump imobilismul clasei politice, resemnarea in fata pierderilor teritoriale, a infrangerilor militare, absenta unei viziuni concertate si a unei directii de actiune pentru depasirea impasului istoric si salvarea nationala. Totul a culminat – conchide augtorul – cu momentul 23 august 1944, care a solutionat numai partial recuperarea teritoriilor rasluite, in schimb a dat cale libera ocuparii si sovietizarii Romaniei, cu dramatice consecinte istorice, si a oferit Moscovei un avantaj enorm in jocul geopoliticii mondiale".
 
Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc
Urme pierdute, urme regasite
Cazul Silviu Craciunas
Editura Militara
 
Prezentul volum reproduce 28 de documente, in majoritate olografe, din dosarul de Securitate al lui Silviu Craciunas. Demersul se inscrie in linia preocuparilor INMER de a aduce in atentia publicului biografiile personalitatilor romanesti care au trait in exil, deopotriva cu ale celor ramase fidele programului de actiune anticomunist si ale celor infiltrate, de la inceput ori pe parcurs, de organele de la Bucuresti. Silviu Craciunas (1916-1998) a fost unul dintre cele mai controversate personaje: a fost implicat in miscarea legionara, s-a apropiat de national-taranisti, s-a remarcat in cadrul gruparilor anticomuniste ale exilului, dar s-a dovedit ca a fost informator activ al Securitatii (documentele arata ca a utilizat mai multe nume conspirative: Neagoe, Victor, Pasculescu, Mihail, Ion, Jena, Johan, John). Mai mult, se pare ca a devenit comunist in 1948. Dar fostii sai tovarasi de lupta anticomunista si altii apropiatia acestora nu si-au dat seama de nimic decenii la rand. Mai ales ca viata lui Craciunas a fost foarte agitata: a sprijinit, intre 1945 si 1948, o serie de personalitati ale opozitiei sa paraseasca tara; la randul lui a fugit la Paris, in 1949; un an mai tarziu a revenit in Romania, cu o misiune ce-i fusese incredintata de Comitetul National Roman; este arestat in acelasi an, dar evadeaza din spitalul penitenciarului Suceava in 1964 (A fost ajutat? Asa se pare, date fiind relatiile sale cu Securitatea). Dupa trei ani de trai in clandestinitate in Romania, reuseste, in martie 1957, sa ajunga la Viena, unde-i convinge cu greu pe sustinatorii sai din Occident de adevarul intamplarilor prin care a trecut. In 1959 obtine azil politic in Anglia, unde, in 1961, isi va publica memoriile. In 1977 se stabileste in Spania, dar in 1987 revine in Marea Britanie. In anul 2000, la prestigioasa Editura Enciclopedica, apare traducerea memoriile sale, sugestiv intitulate „Urme pierdute" (din ele au fost publicate fragmente, in premiera, in Ziarul de Duminica). Intre cei care au fost cumplit pacaliti de Craciunas se afla, pe langa membrii marcanti ai exilului romanesc, si politologul spaniol Salvador de Madariaga, autorul cuvantului inainte la editia princeps a memoriilor.
Editie ingrijita de Dinu Zamfirescu, Dumitru Dobre si Iulia Moldovan. Studiu introductiv de Iulia Moldovan si Dumitru Dobre.