DOSARE DECLASIFICATE / Cum au planuit rusii sa-l detroneze pe regele Ferdinand (I)

Autor: Catalin Fudulu 03.06.2009

Odata cu inceputul Revolutiei Bolsevice (7 noiembrie 1917), armata rusa a inceput sa fie retrasa de pe frontul romanesc, prilej pentru agentii Sigurantei Generale sa incerce sa afle cat mai multe date cu caracter secret de la ofiterii care nu au fost de acord cu principiile bosevice.



In acest context, agentul Stan Giambasu i-a contactat pe ofiterii basarabeni din armata rusa, in decembrie 1917, „care mi-au spus multe din planurile rusilor ce au contra noastra". Astfel, ofiterii partizani guvernului Lenin facea o intensa propaganda in armata rusa pentru detronarea regelui Ferdinand (in fotografie).
Planul bolsevic consta in declansarea unei revolutii in municipiul Iasi. Strategii lui Lenin se bazau pe militarii rusi care se retrageau din Moldova. Acestia trebuiau sa-l asasineze pe generalul Cerbacev, comandantul Armatei a 4-a, si sa se regrupeze in apropierea Iasului, unde ar fi trebuit sa distruga toate instalatiile telegrafice si sa incendieze depozitele de munitii si de subzistenta pe care le identificau. Evident, actiunea trebuia sa se finalizeze cu arestarea si detronarea regelui Ferdinand.
Pentru a-i determina pe militarii rusi sa arda depozitele amintite, dar si sa se dedea la jafuri si furturi contra populatiei civile, bolsevicii le-au promis acestora recompense substantiale.
Alertati, capii Sigurantei l-au informat de urgenta pe premier si conducerea Marelui Cartier General. Incepand cu 31 decembrie 1917, retragerea militarilor rusi din judetul Iasi a fost atent monitorizata. Pentru a preveni punerea in practica a planului bolsevic, armata romana a procedat la dezarmarea convoaielor rusesti si i-a arestat pe ofiterii Regimentului 194 Troitko. De asemenea, cantonarea militarilor rusi pe timpul noptii in comunele Buciumi, Podul Iloaiei sau Voinesti se supraveghea de catre Siguranta Generala. Marsul trupelor ruse nu era permis decat daca acestea detineau ordine de deplasare semnate de ofiteri romani superiori, in care se mentiona directia de mers.
Militarii Corpului 2 al armatei ruse, aflati langa Pascani, au refuzat sa fie dezarmati la 6 ianuarie 1918, pregatindu-se de lupta. Acest aspect l-a determinat pe Nuna Frumusanu, delegat al Guvernului Roman pe langa Corpul 2 Armata, sa solicite Executivului sa permita ca militarii sa treaca in Rusia cu tot cu armament si sa fie dezarmati numai cei care s-ar fi dedat la jafuri. Evident ca o asemenea solicitare nu putea fi aprobata, in conditiile in care militarii rusi au deschis focul, la 5 ianuarie 1918, asupra trenurilor care plecau din Iasi si se indreptau spre Ungheni, insusindu-si bunurile care se gaseau in acestea.