Petrom pune prima caramida la baza unei investitii care-i va mari veniturile cu peste 330 mil. euro: productia de energie

Autor: Roxana Petrescu 03.06.2009

Cea mai mare companie locala a inceput constructia centralei de 860 MW de pe platforma rafinariei Petrobrazi.



In primul an de functionare, 2012, centrala in care Petrom va investi jumatate de miliard de euro ar putea genera incasari de peste 330 de milioane de euro. Investitia va fi recuperata in 5-8 ani si va face din Petrom unul dintre marii jucatori pe piata productiei de energie electrica.
 
Primul proiect privat de energie termo
„La finalul investitiei, in aceasta centrala vor lucra circa 40 de oameni. Aceasta este programata sa intre in functiune in toamna anului 2011. De obicei, recuperarea investitiei intr-un astfel de obiectiv dureaza intre 5 si 8 ani. Centrala, care va avea 860 MW, va avea un randament de circa 80%, energia putand fi vanduta la circa 60 de euro pe MWh, daca luam in considerare o medie europeana pentru anul 2011", a Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV: Ceea ce s-a intamplat cu MOL a fost o incercare normala de consolidare a OMV in regiunedeclarat Gerald Kappes, membru al directorratului Petrom responsabil cu partea de gaze naturale, energie si produse chimice.
Tinand cont de aceste estimari, centrala Petrom ar putea genera in primul an complet de functionare venituri de peste 330 de milioane de euro.
Odata pusa in functiune, centrala va putea asigura aproximativ 8% din electricitatea produsa in Romania, 20% fiind folosita numai pentru consumul intern al Petrom, iar restul pentru piata.
„In contextul pietei romanesti de electricitate, abordarea acestui sector este o oportunitate pentru Petrom, unul dintre cei mai importanti producatori de gaze din Romania", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Compania deja a obtinut licenta de furnizare de energie electrica, dar potrivit Marianei Gheorghe, Petrom va deveni un jucator cu adevarat important pe aceasta piata odata cu finalizarea investitiei de la Brazi. Centrala va functiona numai din gazele produse intern de Petrom si va consuma circa 1,2 miliarde de metri cubi pe an. Centrala va fi formata din doua unitati cu puterea de 291 MW fiecare si o turbina cu aburi de cogenerare cu o putere de 313 MW.
Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV, actionarul majoritar al Petrom, a declarat ca acesta este primul pas concret pe care grupul il face pe piata de energie electrica, investitia din Romania urmand sa fie succedata de investitii cu capacitati similare in Turcia si Germania.
„Pentru a-si putea pastra locul de lider in Europa de Sud-Est, Petrom trebuia sa intre pe piata de energie, iar o instalatie de gaze merge foarte bine cu partea de energie regenerabila, dar deocamdata nu avem un plan concret in acest sens. Sper ca acest proiect sa fie facut la timp si in buget", a precizat Ruttenstorfer. Potrivit lui Kappes, compania are in analiza proiecte eoliene de la 50 MW pana la 400 MW fiecare, dar din cauza contextului economic pozitia Petrom este una de analiza a opotunitatilor.
 
OMV: Nu vindem rusilor parti din Petrom
Wolfgang Ruttenstofer a declarat ca grupul nu are nicio intentie de a vinde active ale Petrom catre companii rusesti, dupa ce recent OMV a vandut circa 20% din actiunile grupului ungar MOL catre o firma ruseasca. MOL a acuzat la acel moment ca OMV nu este decat o acoperire pentru interesele rusesti.
„Nu, nu, nu. Sper ca am fost destul de clar", a raspuns Ruttenstorfer la intrebarea privind o posibila cedare a activelor Petrom catre rusi.
„Ceea ce s-a intamplat cu MOL a fost o incercare normala de consolidare a OMV in regiune. Incercarea noastra nu a mers, asa ca am vandut pachetul de 20% din actiuni catre cea mai buna oferta. Si aceasta oferta a venit din partea rusilor. Aceasta este povestea, iar vanzarea s-a facut la pretul pietei", a explicat Ruttenstorfer. De fapt, OMV a incasat pentru actiunile MOL 1,4 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat pretul pietei al titlurilor MOL din ziua respectiva.
Ruttenstorfer a mai precizat ca nu este deloc ingrijorat de faptul ca Romania sprijina oficial Nabucco, dar ca autoritatile locale au declarat ca daca pana la sfarsitul anului nu se va intampla ceva concret sunt dispuse sa se implice in alte proiecte, cel mai porbabil fiind South Stream. „Nu suntem deloc ingrijorati. Niciodata timpul nu a fost mai bun pentru un proiect ca Nabucco ca acum. Sper sa avem un acord interguvernamental semnat pana in vara", a mai precizat Ruttenstorfer.
Potrivit acestuia, Petrom va continua si anul acesta sa fie o parte importanta din profitul grupului, de circa o treime.
 
Contractele cu Petrom si CEZ au dus GE la 800 mil. euro
Afacerile locale ale gigantului industrial General Electric (GE) au crescut anul trecut cu 300% datorita a doua contracte uriase castigate de divizia de energie a grupului. „Valoarea contractului pe care l-am castigat cu Petrom pentru centrala de la Brazi, de 860 MW, a fost de 215 mil. euro. Al doilea mare contract castigat pe piata locala a fost cel cu CEZ pentru livrarea celor 139 de turbine eoliene pentru proiectul eolian de la Fantanele in valoare de 600 mil. dolari (408 mil. euro la cursul de anul trecut). In total, cele doua contracte ne-au crescut afacerile locale cu 300% fata de 2007", a declarat Rod Christie, director general executiv al GE Energy pentru regiunea Europei Centrale si de Est, Rusia si CSI. General Electric derula la nivelul anului 2007 afaceri de 216 mil. euro in Romania, astfel ca anul trecut compania a ajuns la circa 864 de milioane de euro in Romania.