Google pregateste raspunsul pentru Wolfram Alpha si Bing: Squared

Ziarul Financiar 04.06.2009

Google pare sa se pregateasca pentru a raspunde aparitiei in spatiul web a motoarelor de cautare Wolfram Alpha si Bing.

Anuntat cu surle si trambite, Wolfram Alpha promitea sa fie un motor care sa ofere rezultate complexe preluand informatii de pe mai multe site-uri. Cu toate acestea, motorul de cautare s-a dovedit a fi ineficient prin faptul ca informatiile oferite sunt preluate dintr-o baza personala de date, fiind necesara interventie umana pentru dezvoltarea acesteia. Ca urmare, motorul de cautare nu a putut sa ofere informatii din domenii care nu sunt populare.

Bing, realizat de gigantul software Microsoft, se doreste a fi mai degraba un "motor decizional", dupa cum isi prezinta compania produsul. Astfel, pe baza cautarilor anterioare facute de internauti, conceptul in jurul caruia este dezvoltat Bing, cunoscut initial sub numele de cod Kumo, este livrarea de informatii sigure, organizate astfel incat sa poata fi vizualizate cu usurinta, usurand astfel decizia utilizatorilor.

Una dintre noutatile cheie aduse de Bing este modul de organizare al rezultatelor cautarii pe internet dupa cuvinte-cheie, schimbare care ar trebui sa ajute utilizatorii sa depaseasca problemele pe care le ridica numarul urias de rezultate pe care il livreaza motoarele de cautare.

Acum Google doreste sa arate ca poate sa faca totul mai bine si face acest lucru prin Google Squared care prezeinta rezultatele sub forma unui tabel, celulele (sqares) reprezentand informatii structurate preluate de pe mai multe site-uri (spre deosebire de listele care pot sau nu pot avea legatura cu subiectul cautat), fara a fi neaparat linkuri catre acele site-uri. De asemene, prin intermediului acestei "baze de date", utilizatorul aare posibilitatea de a alege o alta structura a reprezentarii informatiei, ramanand la decizia lui care este criteriul dupa care isi organizeaza informatia dorita.

Google Squared se afla inca in faza experimentala, dar poate fi testat la adresa http://www.google.com/squared.