In Ungaria intra in faliment 45 de companii in fiecare zi

Autori: Daria Macovei , Catalina Apostoiu 04.06.2009
Chiar daca se confrunta cu un numar mare de falimente si cu o piata auto la jumatate fata de anul trecut, investitorii continua sa cumpere obligatiuni de stat.


Situatia dificila in care se afla economia Ungariei, afectata de o recesiune severa, a facut ca numarul companiilor aflate in situatie de lichidare sa atinga cel mai ridicat nivel din istoria tarii in luna mai, potrivit agentiei de statistica Opten Informatikai, citata de o publicatie locala maghiara, scrie agentia de presa Bloomberg.

Rata anuala a firmelor aflate in lichidare a crescut cu 51 de procente luna trecuta, numarul companiilor afectate ajungand la 1.330 de unitati, adica, in medie, in Ungaria au intrat in faliment aproximativ 45 de companii pe zi.
Tot in luna mai, in Ungaria au fost infiintate 3.296 de noi companii. Numarul firmelor aflate in lichidare in perioada ianuarie-mai a crescut cu 29% fata de aceeasi perioada a lui 2008.
 
Nici piata auto nu sta bine
Numarul de masini noi inmatriculate in Ungaria a scazut in luna mai cu 64,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Napi Gazdasag. In cea de-a cincea luna a anului au fost inmatriculate 5.297 de masini noi, fata de 14.800 in mai 2008. Suzuki a fost producatorul care a vandut cele mai multe vehicule, potrivit ziarului maghiar.
Nici evolutia din aprilie nu a fost mai imbucuratoare. In Ungaria, numarul de masini noi care au fost introduse in trafic in cea de-a patra luna a anului a scazut cu mai mult de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Declinul numarului de masini vandute nu a fost chiar atat de puternic, datorita dealerilor auto germani, austrieci si slovaci, care, atrasi de forintul slab, au cumparat un numar mare de masini din Ungaria, pentru a le vinde la export.
 
A strans bani din obligatiuni, dupa ce Letonia esuase
Ungaria a atras 17 miliarde de forinti (60 de milioane de euro) prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale, la o zi dupa ce Letonia nu a reusit sa vanda titluri in cadrul unei licitatii, scrie Bloomberg.
Guvernul ungar a vandut obligatiuni cu scadenta in 2013 in valoare de 6 miliarde de forinti (21 mil. euro), cu scadenta in 2015 de 5 miliarde de forinti si cu maturitate in 2019 de 6 miliarde de forinti. Aceasta a fost cea de-a cincea vanzare de obligatiuni guvernamentale din acest an. Ungaria ar putea vinde titluri exprimate in valuta in acest an, testand in prezent piata cu oferte in forinti, a declarat ministrul ungar de finante Peter Oszko.
Tara a fost prima din UE care a solicitat sprijin anul trecut in conditiile scaderii cererii de obligatiuni.
Cu o zi in urma, Letonia nu reusise sa vanda titluri de trezorerie, neprimind nicio oferta.
Forintul s-a tranzactionat la 286,55 unitati in raport cu moneda euro dupa vanzarea de obligatiuni, comparativ cu 288,25 forinti cu o zi in urma. Moneda ungara s-a depreciat cu 2,9% pe 3 iunie, in conditiile in care temerile ca Letonia isi va devaloriza moneda i-au determinat pe investitori sa vanda active din regiune.
 
Au excedent din cauza scaderii drastice a importurilor
Recesiunea cu care se confrunta Ungaria, cea mai severa recesiune din ultimii 18 ani, a redus dramatic cererea pentru importuri, ceea ce a rezultat intr-un excedent comercial de 502,6 mil. euro in martie, scrie Bloomberg.
Astfel, excedentul comercial a atins valoarea estimata initial de 492,8 milioane de euro si a depasit cele 310,7 milioane de euro inregistrate in luna februarie, si 213,9 milioane de euro din martie anul trecut, se arata intr-un raport al biroului de statistica ungar cu sediul in Budapesta.
Economiile tarilor din Europa de Est sunt in declin ca urmare a crizei financiare mondiale care a redus puternic cererea de produse exportate de acestea, cum ar fi automobile si produse electronice, inghetand in acelasi timp investitiile si creditarea.
Ungaria, care a avut nevoie de sustinere internationala pentru a putea evita intrarea in faliment, se asteapta ca economia sa sa se contracte cu 6,7 procente in acest an, cel mai dramatic declin din anul 1991.
Importurile in Ungaria au inregistrat o scadere de 23,5 procente in luna martie in euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 4,6 miliarde de euro, in timp ce exporturile tarii au scazut cu 18,1%, pana la 5,1 miliarde de euro, conform datelor incluse in cadrul raportului publicat de biroul ungar de statistica.
In primul trimestru al acestui an, exporturile au atins o valoare totala de 13,8 miliarde de euro, marcand o scadere de 26,3% in termeni anuali. Importurile s-au ridicat la 13,2 miliarde de euro, in scadere cu 28,5% fata de anul trecut, conform datelor citate de Portfolio.hu.