Stanga europeana se pregateste pentru un esec major

Autor: Magraon Andreea 04.06.2009
Alegatorii britanici si cei olandezi au dat startul ieri la vot in alegerile europarlamentare, scrutin ce are toate sansele sa-i aduca pe extremisti in Parlamentul European si sa duca la o infrangere dureroasa pentru laburistii din Marea Britanie.
Daca in Olanda Partidul Libertatii al populistului islamofob Geert Wilders urma sa obtina 6 mandate din cele 25 destinate acestei tari, in Marea Britanie Partidul Laburist se astepta la una din cele mai mari infrangeri electorale din ultimii 12 ani. Geert Wilders este politicianul care a starnit o adevarata controversa anul trecut dupa ce a declarat ca islamul este o forma de fascism. El are interdictie sa intre in Marea Britanie in baza legislatiei extremiste. Analistii au avertizat in mai multe randuri inainte de inceperea alegerilor ca europenii ar putea sa vada in partidele de extrema dreapta o usa de scapare pe fondul actualei crize financiare.
Partidul Laburist britanic (aflat la putere), condus de premierul Gordon Brown, vizat de o serie de scandaluri in ultima luna, se asteapta sa fie aspru sanctionat de electorat in urma alegerilor. Infrangerea va fi cu atat mai dura cu cat in Marea Britanie alegerile locale au avut loc odata cu cele europarlamentare.
Potrivit ultimelor sondaje publicate de presa britanica, laburistii erau cu 12% in urma opozitiei conservatoare.
Mai multi parlamentari laburisti i-au cerut lui Gordon Brown (considerat principal vinovat pentru actuala situatie) intr-o scrisoare sa demisioneze, avand in vedere situatia dramatica in care a ajuns partidul. Brown conduce partidul din 2007, dupa ce i-a succedat in functie lui Tony Blair. Inainte a fost ministru de finante timp de zece ani in cabinetul condus de Blair.
"Draga Gordon, in ultimii 12 ani, atat in Guvern cat si inainte, ai avut o importanta contributie pentru acesta tara si pentru partid si asta se stie. Cu toate acestea insa, iti scriem pentru ca acum credem ca in situatia actuala, cel mai bine pentru Partidul Laburist ar fi sa demisionezi din fruntea formatiunii, dar si a Guvernului, ca sa ne permiti sa alegem un nou lider care sa ne conduca catre viitoarele alegeri legislative (din 2010 - n.n.)", i-au scris parlamentarii lui Brown, potrivit presei britanice.
In prezent, cel mai bine cotat pentru a-i succede lui Brown este ministrul sanatatii Alan Johnson.
Cel mai recent scandal care i-a vizat pe laburisti (dar si pe membrii celorlalte partide) a fost cel al deconturilor, in care parlamentarii au fost acuzati ca au folosit banii publici pentru cheltuieli "imorale".
Cu toate acestea insa, premierul nu se lasa si a anuntat ca nu va demisiona, avand in vedere ca are de rezolvat "doua mari probleme: prima e rezolvarea scandalurilor deconturilor si a doua e recesiunea".
Financial Times considera intr-un comentariu ca, de fapt, toata stanga europeana va avea de suferit in urma alegerilor europarlamentare, si asta pentru ca nu a reusit sa trimita un mesaj de multumire catre alegatori pe fondul crizei financiare si implicit al cresterii somajului.