Rambursarile intarziate de TVA au urcat in mai cu 10%

Autor: Claudia Medrega 04.06.2009
Rambursarile intarziate de TVA catre contribuabili raman in continuare o problema importanta pentru companiile romanesti, in conditiile in care cresc de la o luna la alta.
Deconturile cu sume negative de TVA intarziate au ajuns in mai la 1,9 mld. lei, in crestere cu 10,2% fata de luna precedenta, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Totodata, restantele de peste un an si-au marit ponderea in totalul sumelor neachitate la 6%, valoarea intarzierilor de peste un an ajungand la finele lunii mai la 116 mil. lei, in crestere cu 47% comparativ cu aprilie.
Deblocarea rambursarilor de TVA, care stranguleaza fluxurile de lichiditati ale multor companii si actioneaza ca o suprataxa ascunsa, constituie in opinia analistilor una dintre solutiile de baza prin care Ministerul Finantelor ar putea sprijini mediul de afaceri in actuala conjunctura economica.
Analistii sustin ca statul ar trebui sa plateasca in mod automat dobanzi pentru intarzierile la rambursarea TVA si pentru alte sume nerestituite contribuabililor la termen.
Intr-o incercare de a imbunatati procesul de rambursare si a debloca situatia, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a initiat un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA, prin care va fi restransa sfera conditiilor care conduc la incadrarea in risc fiscal mare si, implicit, la rambursarea cu inspectie fiscala anticipata.
Guvernul are in vedere plata rambursarilor intarziate de TVA catre contribuabili pana la finele primului semestru, potrivit declaratiilor ministrului finantelor, Gheorghe Pogea.
Potrivit ANAF, deconturile platite in termenul legal de 45 de zile si-au diminuat semnificativ ponderea din valoarea totala de rambursat, la 35,5%, fata de 45,4% in luna anterioara.
Totodata, deconturile suspendate si-au marit ponderea cu 1,6 puncte procentuale, la 19,1% din totalul sumelor de rambursat, desi valoarea lor a scazut de la 830 de milioane de lei la 812 mil. lei.
Deconturile cu sume negative de TVA la rambursarile cu termen intarziat intre 91 si 180 de zile au crescut usor in mai fata de aprilie, la 476 mil. lei.
In plus, valoarea deconturilor cu termenul legal de solutionare intarziat intre 31 si 60 de zile era la finele lunii mai de 13,3% din totalul restantelor, respectiv 257 mil. lei, in scadere cu 52% fata de aprilie. In schimb, 23,8% din sumele intarziate la rambursare, in valoare de 460 mil. lei, aveau termenul legal de plata depasit cu 30 de zile, procent in crestere fata de aprilie.
Valoarea totala de rambursat in mai a ajuns la aproape 4,3 miliarde de lei, in scadere cu 10% fata de 4,7 miliarde de lei in aprilie.