20 de ani de capitalism: Ovidiu Tender a tras primul loz castigator cu o sala de bingo. Grupul sau ruleaza acum 250 mil. dolari

Autor: Adrian Ionut Cojocar 07.06.2009

"As minti daca as spune ca la inceput am avut o strategie foarte clara. Singurul lucru clar era ca nu voiam sa pierd bani, ci sa castig, dar asta nu poate tine loc de strategie." Asa explica Ovidiu Tender inceputurile sale in business.



"Oricum, nici vremurile destul de tulburi nu-ti lasau loc sa te gandesti pe termen foarte lung. Existau investitii straine putine, o cultura manageriala primitiva si o reticenta paguboasa in ceea ce priveste initiativele private. Ulterior, spre sfarsitul anilor '90, lucrurile au inceput sa se schimbe, prin inceperea programelor mai ample de privatizare. Atunci ca si acum am avut o idee foarte limpede: aceea de a prelua societati cu dificultati si de a le rentabiliza in cel mai scurt timp posibil", spune Tender.

Dupa mici afaceri care l-au lansat in businessul local si regional, omul de afaceri a ajuns in cei 20 de ani de capitalism ai Romaniei sa controleze un holding la care lucreaza 10.000 de oameni si care invarte anual afaceri de 250 de milioane de dolari.
"Am terminat Facultatea de Mine din Petrosani, dar nu am profesat niciodata ca inginer in domeniu. Norocul m-a purtat catre o industrie care nu avea nicio legatura cu ce facusem inainte, asa ca am ajuns seful unui restaurant - unitate de alimentatie publica, cum se numeau pe atunci. Am invatat destul de multe acolo, mai ales lucruri legate de relatia cu oamenii. Era si un alt tip de sistem, alte atitudini de consum, dar oricum mi-a prins bine. A fost foarte interesant", isi aminteste Tender.
Banii cu care a plecat la drum au fost economiile personale acumulate in perioada comunista, care oferea putine alternative de consum.
"Economiile personale si lipsa alternativelor de investitii sau consum din timpul regimului trecut au fost decisive in a-mi putea alcatui un capital prin care sa pot incepe o afacere."
Lansarea propriu-zisa in afaceri a lui Ovidiu Tender a avut loc imediat dupa revolutie, cand, la fel ca multi altii, si-a deschis propria microintreprindere care se ocupa cu turismul in Iugoslavia.
"Am reusit astfel sa achizitionez la scurta vreme doua autocare, care m-au ajutat destul de mult", spune Tender.
Primul milion a venit dintr-o sala de bingo
"Apoi, am intrat intr-un alt tip de afaceri la inceputul anului 1991, prin deschiderea unui salon de bingo, alaturi de niste parteneri spanioli care aveau experienta in domeniu. Nu se platea impozit pe profit, era o perioada destul de romantica si frumoasa", isi aminteste Ovidiu Tender. Banii au inceput sa curga de altfel dupa inceperea afacerilor in domeniul enterteinment-ului, despre care omul de afaceri spune ca i-au adus si primul milion.
"Americanii spun ca poti sa-i intrebi orice, cu exceptia detaliilor legate de primul milion de dolari. Eu va pot spune cu toata deschiderea ca primul milion de dolari a fost obtinut, mai mult sau mai putin, in urma afacerilor din domeniul entertainment-ului. Orice antreprenor cauta profitul, indiferent de domeniul de activitate. Din acest punct de vedere, am incercat sa identific acele oportunitati care imi pot maximiza investitiile, fie ca domeniul este cel farmaceutic, energetic sau transporturi", recunoaste Tender.
A dat energia si asigurarile pe avioane si extinderea in Serbia
Holdingul Tender SA a suferit schimbari semnificative in anii anteriori crizei, omul de afaceri reducandu-si expunerea fata de sectorul energetic, care i-a adus profituri insemnate in trecut, si achizitionand companii in mai toate sectoarele de activitate.
Mai bine de jumatate din firmele care compun holdingul Tender SA nu existau in urma cu un an sau doi.
"Am incercat sa-mi diversific afacerile in toate domeniile pentru a diminua riscul, dar dupa cum s-a vazut criza le-a lovit pe toate in acelasi timp", spune Tender.
Printre companiile vandute de Tender in ultimii ani se numara firma Caromet Caransebes, firma specializata in constructii metalice, asiguratorul Ardaf Bucuresti (ARDF) si Atlas Gip Ploiesti (ATGJ).
Omul de afaceri a luat in 2007 circa 35 milioane euro pe un pachet de 56% din actiunile Ardaf si la jumatatea anului trecut a vandut pachetul majoritar al Atlas Gip cu 16,6 milioane euro.
Banii incasati din aceste tranzactii, dar si profiturile record inregistrate de companiile din portofoliul propriu, care in 2007 s-au cifrat la 50 milioane euro, au reprezentat principala sursa pentru achizitiile care au urmat.
Astfel, Tender a cumparat mai apoi Jetran Air, specializata in inchirierea de avioane, cu circa 45 milioane de dolari, precum si mai multe activitati in Serbia, din domeniul farmaceutic, turism, prelucrarea tutunului, telecomunicatii si constructii metalice.
Printre companiile mai cunoscute din grup se numara Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care se ocupa cu prospectarea geologica in domeniul energetic, si producatorul de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC).
Prospectiuni era cea mai mare companie listata pe piata RASDAQ in vara anului 2007, cand a atins o capitalizare maxima de 388 milioane euro. In prezent, capitalizarea companiei a ajuns la numai 27 milioane euro.
In domeniul energiei, Tender mai detine firma Fecne SA, care produce vase sub tensiune, companie care anul trecut a adus grupului cel mai mare profit.
Upruc CTR Fagaras, o alta firma din grupul Tender, este specializata in componente metalice pentru industria chimica si petrochimica.
Omul de afaceri mai detine companii si in domeniul constructiilor, precum Nuclear Montaj si ICSH Hunedoara (ICSH), specializate pe constructii industriale si civile, respectiv SIRTD SA si Talc Dolomita (TALD), cu activitati pe constructii de drumuri. Pe domeniul agriculturii, omul de afaceri detine firma Agrosem SA.
Cifra de afaceri agregata a grupului a ajuns anul trecut la 250 milioane de dolari, in crestere cu 13,6% fata de 2007, cand s-a ridicat la 220 milioane de dolari.
Profitul net al firmei Tender SA, care controleaza companiile detinute de omul de afaceri in tara, mai putin activitatile din Serbia, s-a redus substantial, de la circa 50 mil. euro in 2007 la 15,1 mil. lei (4,1 mil. euro) anul trecut, pe fondul scaderii profitabilitatii Prospectiuni. Aceasta din urma a inregistrat in 2008 un profit net de doar 3 mil. lei, fata de un castig record de 54 mil. lei (15,2 mil. euro) obtinut cu un an in urma.
Pentru acest an omul de afaceri estima o stagnare a afacerilor grupului, la 250 milioane de dolari.
Restructurarile sunt lucrul la care se pricepe cel mai bine
Omul de afaceri spune ca se pricepe cel mai bine in a prelua companii aflate in dificultate si a le restructura cat mai rapid pentru a le vinde la un pret superior.
"Am pus pe picioare niste afaceri care pareau compromise si imi place sa cred ca am facut-o bine. Uitati-va, de pilda, la Vulcan, dar se pot da mai multe exemple. A mers ani de zile in pierdere, fara nicio perspectiva, iar acum este un competitor recunoscut pe piata europeana", spune Ovidiu Tender.
Vulcan Bucuresti (VULC), care produce generatoare de aburi, a raportat pe anii 2006-2007 pierderi record, care au cumulat 32,1 mil. lei (circa 9 mil. euro).
Dupa ce a adus expati care sa-i conduca afacerea, Vulcan a inregistrat in 2008 o explozie a afacerilor, acestea majorandu-se de peste doua ori si ajungand la 91,3 mil. lei (24,8 milioane de euro), fapt ce i-a permis sa revina pe profit, cu 2 milioane de lei.
Atlas Gip (ATGJ) este o alta companie pe care Tender a restructurat-o si pe care a vandut-o mai apoi la un pret cu mult peste cel la care o achizitionase.
Omul de afaceri a preluat firma de carotaj de la stat in 1999 cu 6 mld. de lei vechi (aproape 400.000 de dolari) si a vandut anul trecut pachetul majoritar al Atlas Gip catre americanii de la Wheaterford pentru suma de circa 21,5 milioane de dolari (16,6 milioane de euro).
Randamentul din aceasta afacere este unul impresionant, Tender scotandu-si de 55 de ori banii investiti initial.
Pe fondul acumularii de datorii, in 2004 Atlas Gip a intrat in stare de insolventa si a fost deschisa procedura de faliment. De la acea data insa compania a inregistrat profituri consistente, fapt ce i-a permis sa iasa din procedura de reorganizare in care se afla si sa-si plateasca datoriile.
Profitabilitatea Atlas Gip a atins punctul maxim in 2008, cand firma de carotaj a raportat un castig net de 6,6 milioane euro (24,2 milioane de lei) la o cifra de afaceri de 29,9 milioane de euro (110 milioane de lei).
Expatii ii dezvolta afacerile peste hotare
Tender si-a schimbat anul trecut modelul de management al grupului pe fondul schimbarii structurii de business in conditiile diversificarii gamei de activitati spre care s-a orientat acesta si extinderea principalelor activitati in strainatate.
"Am structurat businessul in functie de domeniile de activitate: Vulcan International manageriaza companiile din domeniul energetic, Grup Imobiliar Trustee se ocupa de real estate, exista o divizie de constructii care include toate tipurile de constructii (civile, infrastructura, industriale), avem o divizie care se ocupa de industria extractiva si o divizie pentru afacerile din agricultura", spune Ovidiu Tender.
Vulcan International este condusa de niste austrieci care au preluat managementul firmei autohtone Vulcan Bucuresti, principalul obiectiv al acestora fiind incheierea de parteneriate cu firme din strainatate.
In ceea ce priveste firma de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti, omul de afaceri vrea sa extinda activitatea acesteia prin deschiderea mai multor reprezentante in tari din Orientul Mijlociu, printre care se numara Iran, Siria, Egipt, Maroc, Dubai, Turcia, Irak si Libia. Alte destinatii pentru reprezentantele Prospectiuni sunt India, Trinidad, Ecuador, Namibia, Venezuela si Mauritania.
Tender a adus de curand la conducerea Prospectiuni expati specializati in domeniu, pozitia de CEO al companiei fiind luata de americanul Gehrig Schultz.
El a ocupat anterior pozitia de vicepresedinte al PGS Onshore, una dintre cele mai importante companii de prospectare si prelucrare de date din lume.
Activitatea financiara a companiei a fost data pe mana britanicului Simon Wagner, care a devenit director financiar al Prospetciuni.
Tim Branch a fost numit vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerii, el ocupand anterior pozitia de director executiv al Petroleum GeoServices din Moroc.
Prospectiuni incearca sa aduca laolalta cei mai buni oameni din industrie pentru a se extinde la nivel international si a creste afacerile companiei prin intrarea pe piete straine. Cred ca vom vedea rezultatele noii echipe manageriale intr-un termen relativ scurt", spune Tender.
Ce spune despre
Primul milion de dolari:
Americanii spun ca poti sa-i intrebi orice, cu exceptia detaliilor legate de primul milion de dolari. Eu va pot spune cu toata deschiderea ca primul milion de dolari a fost obtinut, mai mult sau mai putin, in urma afacerilor din domeniul entertainment-ului.
Unde tine sedintele de strategie
Sedintele de strategie au loc la sediul Tender din Timisoara, dar si la Bucuresti, in functie de problemele discutate. Cele doua orase reprezinta polii strategici pe care s-au dezvoltat afacerile grupului.
Consilierii sai
Nu am avut consilieri specializati pe probleme de business, dar am incercat sa ma inconjor de specialisti de top, in functie de domeniul de activitate al afacerii. Cum Tender SA are investitii care merg de la agricultura la prospectiuni sau industrie energetica, imi era aproape imposibil sa fac fata singur.
Cum face In prezent businessul
Singurul lucru schimbat este accesul tot mai dificil la finantare, dar am trecut si prin ani mai grei, asa ca nu avem motive foarte mari de ingrijorare. Totusi, acum incercam o extindere a companiilor din portofoliu, in special Prospectiuni si Vulcan, care au inceput sa castige din ce in ce mai multe contracte internationale.
Cine sunt partenerii de afaceri
Am incercat sa intru in afaceri pe cat posibil ca singur actionar. Sigur, de multe ori am preluat diverse societati listate cu actionari minoritari, vezi Prospectiuni sau Vulcan, dar nu am avut niciun fel de probleme, iar lucrurile au mers destul de bine din acest punct de vedere. Partenerii propriu-zis sunt membrii consiliului de administratie din Tender SA

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce in prim plan pe cei care au influentat economia prin afacerile create.

Votati aici oamenii care prin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor au devenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe cel care va aduna cele mai multe voturi.