550 de romani lucreaza la Comisia Europeana pe salarii de pana la 11.500 de euro pe luna

Autor: Delia Oniga 07.06.2009
Salariile in cadrul Comisiei Europene (CE) variaza intre 4.000 si 15.000 de euro lunar.


Peste 550 de romani lucreaza in prezent in cadrul Comisiei Europene, iar pana in 2011 vor mai fi recrutati inca 372 de functionari si 52 de angajati pentru pozitii de conducere, arata datele Buletinului Statistic al Comisiei Europene din luna februarie.

Cei 553 de romani de la Comisia Europeana reprezinta 2% din schema de personal a institutiei, care numara peste 27.000 de angajati.
"Odata cu extinderea UE, Comisia si-a fixat obiective ambitioase de recrutare a functionarilor si agentilor temporari pentru a se asigura cat mai repede posibil echilibrul geografic dupa aderare. Aceste obiective se bazeaza pe ponderea relativa a fiecarui stat membru, calculata tinand seama de trei criterii, populatia, ponderea voturilor in Consiliu si numarul de locuri in Parlament", spune Andreea Vass, consilier economic al premierului Emil Boc.
Din totalul romanilor care lucreaza in cadrul Comisiei, 215 sunt functionari, 157 agenti temporari si 181 agenti contractuali. Majoritatea functionarilor sunt economisti, juristi sau translatori si au salarii lunare cuprinse intre 4.000 si 4.400 de euro net. 
Sediul Comisiei Europene este la Bruxelles, in Belgia, unde salariul mediu brut era in noiembrie anul trecut de 2.740 de euro pe luna, potrivit Institutului National de Statistica din Belgia. De cealalta parte, pe plan local castigul mediu net pe economie era in martie anul acesta de 1.402 lei (330 de euro). 
De asemenea, in cadrul Comisiei lucreaza doar trei sefi de unitate si trei directori romani. Salariul unui sef de unitate - expert, consilier special sau inspector - variaza intre 6.200 si 8.800 de euro pe luna.
"Primele liste de rezerva pentru sefii de unitate de cetatenie romana au fost publicate recent si sunt in prezent procesate de catre Comisie", mai spune Vass.
Pe de alta parte, un director castiga intre 10.000 si 15.000 de euro pe luna la Comisia Europeana, in functie de vechime si nivelul ierarhic. Romania nu are pana in prezent niciun reprezentant in categoriile remunerate cu peste 11.500 de euro.
Romanii pot fi recrutati de catre institutiile UE ca functionari sau pot fi angajati sub doua tipuri de contract: agenti temporari sau agenti contractuali. Functionarii sunt numiti, deci fara contract de munca, in timp ce durata contractului agentilor temporari si al agentilor contractuali variaza in functie de tipul de agent si de postul pe care il ocupa.
 
Pana in 2011 vor mai fi recrutati inca 326 de functionari  
Pe langa cei 33 de europarlamentari romani care urmeaza sa fie alesi pentru a lucra in cadrul Parlamentului European, pana in 2011 vor mai fi recrutati inca 326 de functionari si agenti temporari. Un europarlamentar va castiga aproximativ 7.000 de euro pe luna.
In prezent, cei 372 de functionari si agenti temporari romani care lucreaza in cadrul Comisiei reprezinta 53,3% din numarul posturilor alocate romanilor, astfel ca pana in 2011 numarul total al acestora va ajunge la 698 de persoane.
Functionarii intra sub incidenta statutului si sunt recrutati in mod permanent prin numire, deci fara contract de munca. Pe de alta parte, Comisia nu a stabilit obiective de angajare in ceea ce priveste agentii contractuali.
Tot pana in 2011 vor fi recrutate 10 persoane pentru posturi de conducere la nivel superior si 42 de persoane care sa ocupe functii de conducere de nivel mediu.
Salariile sefilor de unitati variaza in functie de experienta si de gradul de specializare, incepand de la 6.200 si pana la 8.800 pe luna. In ce-i priveste pe directorii simpli, adica sefii de departamente dintr-o agentie sau directorat, ei castiga intre 10.000 si 11.500 de euro.
Pe de alta parte, directorii sau directorii generali adjuncti care conduc in general doua trei departamente sau asista un directorat general sau un comisar au salarii de 13.000 de euro. Mai mult decat atat, directorii generali plini, adica sefii de directorate generale sau de agentii pot avea salarii cuprinse intre 14.000 si 15.000 de euro. De regula, acestia sunt numiti pe criterii politice, dar si pe criterii de competenta.
Pe plan local, asemenea castiguri salariale apartin managerilor care ocupa pozitii de CEO sau de vicepresedinte.
"Managerii de varf sau expatriatii care lucreaza de obicei in companii mari au astfel de salarii. De obicei, vorbim de cei care sunt CEO sau vicepresedinti", explica Madalina Uceanu, director executiv la Aims Human Capital Romania, companie de consultanta in resurse umane.
De aceeasi parere este si Monica Vrabiescu, managing director al companiei de recrutare Hill International Romania, care considera ca in general top managerii ajung sa aiba salarii de pana la 15.000 de euro.
"Este vorba de top manageri de varf din banci sau multinationale, in situatiile in care anvergura jobului, presiunea si raspunderile sunt mari", spune Vrabiescu.
 
Lipsa promovarii a dus la o scadere a aplicatiilor
Pana acum doi ani romanii care voiau sa obtina un job in cadrul Comisiei puteau sa participe la cursurile de pregatire organizate de euroconcurs.ro, site destinat romanilor interesati sa devina functionari europeni. Dupa o pauza de doi ani, acesta intentioneaza sa reia activitatea in scurt timp.
"Numarul celor care aplicau pentru un job la UE a scazut. Daca acum doi ani erau 9.000 si ceva de oameni care aplicau, ultimele cifre au ajuns la 7.000 de persoane", explica Mihaela Stroe, coordonator training si project manager euroconcurs.ro, platforma de informatii pentru romanii interesati sa devina functionari europeni.
In opinia lui Stroe, unul dintre motivele acestei scaderi ar putea fi lipsa de promovare a ofertelor de joburi, care a fost facuta si prin intermediul euroconcurs.ro pana acum doi ani.