Interviu - ministrul comunicatiilor: Sandu: Obiectivul mandatului meu este portalul eRomania

Autor: Sabin Popescu 07.06.2009
Ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu spune ca portalul eRomania va presupune informatizarea si interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice.


"Sunt ferm convins ca daca astazi luam decizia de a trece online tot ceea ce inseamna partea de servicii guvernamentale, asa cum au facut Austria si Marea Britanie, putem salva cel putin 30-35% din bugetul Romaniei", spune ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu.

Cel mai important obiectiv al mandatului sau este portalul eRomania, care presupune informatizarea si interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice. Sandu a anuntat in luna ianuarie proiectul eRomania, care promite sa reuseasca ceea ce n-a facut niciun guvern din 1990 incoace, respectiv realizarea unei platforme IT nationale care sa puna intr-o corespondenta dinamica informatiile referitoare la cetateni, firme si proprietati imobiliare. Atat companiile, cat si persoanele fizice s-au plans ca sistemele IT ale statului nu comunica intre ele, ceea ce creste birocratia si incurajeaza evaziunea fiscala.
"Eu am o singura directie: timpul cetateanului - in cat timp se informeaza, in cat timp isi plateste taxele online, in cat timp obtine un document online, de la certificate de nastere si de casatorie la buletine si permise de conducere", a declarat Sandu.
Potrivit acestuia, eRomania va contine toate datele necesare prezentarii Romaniei (istorie, geografie, cultura, turism, religie pentru toate cele 3.500 de comune, orase si municipii), precum si partea de eEducatie, eSanatate (fise medicale electronice), plata online a taxelor, dar si standardizarea autorizatiilor. "Asa cum imi obtin autorizatia de constructie la Mizil, asa o obtin si la Bucuresti sau Iasi asa cum imi platesc taxele la Targoviste, asa le platesc si la Oradea", explica ministrul. Pe segmentul auto se cauta, spre exemplu, eliminarea cozilor de asteptare interminabile prin centralizarea tuturor tipurilor de documente necesare. "Romania nu are nomenclatoare nationale de CNP (cod numeric personal), de coduri fiscale, de cadastru, de strazi si de orase (...) nu avem centralizate nici macar codurile postale pentru a trece la partea de automatizare a distributiei de posta".
 
Un proiect care ar putea genera bani pentru intreaga industrie IT
Din punct de vedere tehnologic, eRomania presupune practic transpunerea fiecarui minister online si presupune eforturi comune. Spre exemplu, segmentul ce tine de certificate de nastere si de deces va fi facut in colaborare cu Ministerul de Interne, partea de urmarire a incasarilor impreuna cu ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Portalul eRomania va fi administrat de catre MCSI si ICI (Insitutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica).
Principalul obstacol care va fi intampinat este instruirea functionarilor, considera Sandu. "La un moment dat am facut o mare greseala - ne-am axat pe 'cutii' 80% si pe invatare doar 20%. Avem acum in plan extinderea programului 'Economia bazata pe cunoastere' (care urmareste conectarea la internet a institutiilor din localitatile rurale - n. red.) cu 5.000 de oameni, din care speram ca 1.500 sa ramana profesori si sa ii invete pe ceilalti cum sa faca programe si cum sa lucreze pe PC", a declarat el.
Pentru implementarea eRomania, Sandu a precizat ca ar avea nevoie de colaborarea intregii industrii IT. "Este esential sa fie implicate cat mai multe companii, atat mici, cat si mari, pentru ca de la nivel national ne vom extinde la nivel judetean. eRomania inseamna si portalurile tuturor judetelor. Toate acestea reprezinta cantitati uriase de bani, foarte multi angajati si cred ca o mare parte din cei 1,5 milioane de functionari publici va trebui sa plece catre reconversia fortei de munca."
Ministrul spune ca a purtat discutii cu universitati, carora le-a propus colaborari pe partea de masterat in eGuvernare, pe care absolventii Politehnicii sau ASE il pot face la MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale). "Am avut discutii cu marii operatori de telecomunicatii, carora le-am cerut sa participe activ la dezvoltarea strategiei nationale. Fara toata industria de IT si telecom, noua ne va fi greu", a adaugat Sandu.
 
Sper sa se termine cu moda contestatiilor
eRomania face parte din strategia nationala de dezvoltare a societatii informationale, ce cuprinde 14 directii si presupune cheltuieli publice de 1,25 mld. euro pana in 2015, pentru ca Romania sa atinga nivelul mediu de dezvoltare al tarilor UE din 2007.
Sandu spune ca vrea sa lanseze eRomania incepand cu saptamana aceasta si sa aiba cel putin 20 de servicii electronice functionale pana la sfarsitul anului 2010. "Austria, spre exemplu, are 351 de servicii de interes public online. Noi vrem deocamdata 20, dar am indentificat pana la 100 care ar putea fi finalizate pana la finele lui 2010."
Intrebat care este situatia actuala a serviciilor online disponibile publicului, el a mai spus ca toate cele 20 de servicii vizate de eRomania sunt acum active, in stadiu de test, insa doar la nivel local sau cel mult regional.
"Serviciile functioneaza doar la nivelul catorva institutii; in prezent, nu exista niciun serviciu online care sa acopere intreg teritoriul tarii."
Ministrul spune ca a dat "drumul la licitatiile ce tin de partea de turism si de cultura, dar sper sa se termine cu moda in care o companie mai mica sau mai mare se specializeaza in contestatii si reclamatii. Am plasat 15 lictiatii pe SEAP (Sistemul Electronic de Achzitii Publice) si toate au fost contestate - nu vom putea face executia bugetara, nu vom putea realiza programele si nu vom putea respecta deadline-urile. Industria va trebui sa inteleaga ca nu se poate trai doar din contestatii", a mai spus ministrul.
 
Nicio decizie privind Romtelecom in urmatorii ani
"In urmatorii patru ani, pana nu se face o redresare economica vizibila, nu luam nicio decizie. Singura directie pe care o urmarim este extinderea activitatii Romtelecom", a spus Sandu despre pachetul de 46% detinut de stat la Romtelecom. Fosta guvernare anuntase intentia de a lista un pachet de actiuni al Romtelecom la Bursa, insa intentiile au fost anulate pe fondul climatului economic nafavorabil.
Sandu spune, de altfel, ca este preocupat mai degraba de strategia operatorului. "Eu cred ca este mult loc de mai bine in relatia cu Romtelecom (...) Am solicitat o analiza aprofundata asupra investitiilor din ultimii trei ani si mi s-a facut o prezentare a strategiei pentru 2009", a spus ministrul.
Statul detine un pachet de 46% din actiunile Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie mobila locala de pe piata locala, care este controlat de catre grupul elen de telecomunicatii OTE.