Electroceramica Turda vrea 6 mil. euro din izolatori de portelan

Autor: Laurentiu Cotu 08.06.2009

Compania Electroceramica din Turda, producator de izolatori din material ceramic, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 6 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari de 7% in euro fata de anul trecut. In 2008, compania a realizat vanzari totale de 6,5 mil. euro.

Electroceramica Turda estimeaza pentru anul in curs un profit net de peste 200.000 de euro (aproximativ 875.000 de lei), dupa ce a inregistrat o pierdere neta de aproximativ 355.000 de euro (1,24 mil. lei) in anul 2008. Pentru acest an, compania are prevazute venituri totale de circa 6 mil. euro (25,14 mil. lei) si cheltuieli totale de aproximativ 5,8 mil. euro (24,26 mil. lei). Veniturile totale ale companiei s-au ridicat in 2008 la circa 7,98 mil. euro (23, 93 mil. lei), iar cheltuielile totale la aproximativ 7,2 mil. euro (25,18 mil. lei).
Compania din Turda este unul dintre principalii producatori de ceramica electrotehnica din Romania. Compania produce izolatori utilizati in industria electrotehnica si in productia, transportul si distributia energiei electrice. Izolatorii din portelan detin ponderea cea mai mare in volumul fabricatiei, urmand masele ceramice pentru presare, aparatele electrice de joasa si medie tensiune si elementele incalzitoare. In jur de 67% din productia Electroceramica Turda este vanduta la export.
Compania fabrica si comercializeaza izolatori pentru linii aeriene de joasa si medie tensiune, suporturi izolante pentru aparataj electric de medie tensiune, carcase izolante pentru aparataj electric, izolatori de trecere pentru posturi electrice, izolatori pentru cai ferate electrice si pentru locomotive, izolatori pentru transformatoare de putere, piese ceramice de joasa tensiune, aparate electrice de joasa si medie tensiune.
Compania are sediul in Turda, fabrica fiind amplasata pe un teren cu suprafata de aproximativ 9.500 de metri patrati, constructiile ocupand peste 5.500 de metri patrati. Hala principala de productie are o suprafata de 3.600 de metri patrati, aici aflandu-se atelierele de productie pentru izolatoare de joasa, medie si inalta tensiune. Capacitatea de productie de izolatori electrici este de 5.000 de tone pe an.
Produsele companiei din Turda sunt utilizate in unitatile de producere a energiei electrice si in retelele de transport si distributie din Europa, Asia, Africa si America. Principalii clienti ai companiei din Turda pe piata interna sunt Energotech din Bucuresti, Electrica, E-ON Moldova, Transelectrica, Hidroelectrica, Elerom, Elba Timisoara.
Actionarul majoritar al producatorului de izolatori Electroceramica, firma Barberi Rubinetterie Industriale, deruleaza in prezent o oferta de cumparare pentru restul de 3,31% din actiunile controlate de micii investitori, la un pret de 6 lei/titlu, pentru ca ulterior sa inceapa procedurile de delistare. Oferta de cumparare se va desfasura in perioada 28 mai - 18 iunie, iar intermediarul va fi firma de brokeraj Romcapital din Timisoara.
Pretul de cumparare al celor 33.463 de actiuni, de 6 lei pe titlu, este cu 20% mai mare fata de ultima cotatie de la Bursa, de 5 lei pe unitate. Firma are un capital social de 2,52 de milioane de lei, divizat in 1,01 milioane de titluri cu valoarea nominala de 2,5 lei.
Electroceramica are capital integral privat, actionarul principal fiind firma Barberi Rubinetterie Industriali s.r.l. din Valduggia-Italia, care detine aproximativ peste 96,68% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de alti mici investitori.