SocGen: BRD a iesit bine la testele de stres ale FMI

Autor: Voican Razvan 09.06.2009

Testele de stres ale FMI si BNR au confirmat pozitia sanatoasa a solvabilitatii BRD, a declarat Didier Valet, chief financial officer al Societe Generale, actionarul majoritar al celei de-a doua mari banci romanesti.

In ultimele saptamani, BNR a evaluat rezistenta la socuri a 29 de banci de pe piata pe baza a doua scenarii concepute impreuna cu expertii FMI. Pe baza rezultatelor au fost identificate bancile care au nevoie de majorari de capital pentru a-si mentine o solvabilitate minima de 10% in conditiile concretizarii ipotezelor de stres. Didier mai spune ca forta financiara a BRD se confirma, sugerand ca aceasta nu ar avea nevoie de o majorare de capital.
Ca directie strategica el a mentionat aplicarea in continuare a unor linii conservatoare in politica de creditare a BRD.
Conform datelor SocGen, alocarile nete pentru provizioane de risc ale BRD aproape s-au triplat in trimestrul I 2009 fata de trimestrul I 2008, insumand 26 mil. euro, in timp ce costul riscului a crescut de 2,6 ori, pana la 91 de puncte de baza. In primele trei luni ale anului, BRD a contribuit cu 28 mil. euro la profitul net al grupului francez, care detine peste 58% din actiuni, fata de 39 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce KB, subsidiara din Cehia, a adus
39 mil. euro, in scadere de la 59 mil. euro.
Dintre bancile mari, Raiffeisen a indicat ca nu ii este necesara o suplimentare a capitalului, in timp ce la BCR actionarul majoritar - Erste Group - a initiat saptamana trecuta discutiile cu SIF-urile pentru stabilirea modalitatii de majorare a capitalului celei mai mari banci de pe piata.
Conform calculelor BNR, la sfarsitul lunii martie cele sase banci cu cote de piata mai mari de 5% inclusiv inregistrau o solvabilitate medie de 10,64%.
Pe de alta parte, testul de stres realizat dupa scenariul de baza cu scadere economica de 4% in acest an si depreciere a leului cu inca 20,6% a indicat ca o institutie de credit cu o cota de piata de aproape 5% ar inregistra pierderi mai mari decat fondurile proprii. Alte trei banci cu cote de piata mai mici de 1% ar suferi aceeasi consecinta a socului.
In conditiile scenariului de baza, necesarul de recapitalizare al celor 29 de banci ar insuma circa un miliard de euro.